1584781.jpg

Sunnuntaina on ukkosia luvassa melko laajalti etenkin etelässä ja lännessä.

1684578.jpg

Ukkostilanteen aiheuttaa lännestä lähestyvä yläsola, joka kuroutuu hieman Suomen ylle sunnuntain kuluessa. Rajakerroksen kosteus on samankaltaista kuin mihin tänä kesänä ukkospäivinä on totuttu. Paikoin vesihöyryn sekoitussuhteet liikkuvat GFS mallin mukaan 10 g/kg tienoilla.

Tuuliväänteet ovat yläsolan alla heikkoja ja niinpä odotettavissa ei ole kovin järjestäytynyttä konvektiota. Lähinnä heikkenevän rintamavyöhykkeen sekä Tampere-Lahti akselin ympäristössä mahdollisen konvergenssivyöhykkeen alueella voi esiintyä hieman järjestäytymistä. Konvektiosoluja alkaa kehittyä lounaassa varhain aamupäivällä.

Mallien perusteella voimakkaita puuskia tai isoja rakeita ei ole odotettavissa. Melko kostean rajakerroksen ja alhaisten LCL-tasojen vuoksi mahdollisten konvergenssivyöhykkeiden alueella ei yksittäisen heikon trombin esiintymistä voi sulkea pois. Malliluotaukset antavat olettaa, että ukkoskuurojen yhteydessä esiintyy paikoin voimakasta kuurosadetta suhteellisen kostean pystyprofiilin johdosta ja heikkojen ohjaavien virtausten myötä on äkkitulvien riski otettava huomioon.

Maanantaina on luvassa jälleen ukkosia, mutta niistä enemmän todennäköisesti sunnuntaina illalla.