Sää jatkuu normaalia kylmempänä, mahdollista lauhtumista odotettavissa vasta ehkä viikonvaihteessa. Luvassa myös hieman asiaa rannikkokonvergenssista.

Sateet painottuvat tiistaina maan etelärannikolle. Lunta ja räntää saadaan siis lähellä rannikkoa ja yksittäisiä lumikuuroja ehkä hieman kauempanakin sisämaassa. Lumikuurot voivat olla rannikolla ajoittain voimakkaita, tästä lisää rannikkokonvergenssin yhteydessä hieman myöhemmin. Lämpötilat ovat koko maassa pakkasen puolella, rannikolla ehkä nollassa. Sää on melko pilvistä, ajoittain aurinko voi kuitenkin näyttäytyä Keski-Suomessa ja Oulun läänissä.

Keskiviikkona virtaus kääntyy koilliseen ja tuo viileämpää ilmaa. Päivä on viikon poutaisin ja aurinko näyttäytyy etenkin lännessä. Lämpötilat ovat etelässä -1-5 ja pohjoisessa päivälläkin yli 10 astetta pakkasta.

Torstain vastaisena yönä Pohjois-Lapissa voi olla lähes -20 astetta. Yön ja aamun aikana Luoteis-Lappiin saapuu matalapaine. Sen myötä lunta saadaan torstain aikana läntisestä Suomesta alkaen. Sää tilapäisesti lauhtuu hiukan etelässä. Lämpötilat liikkuvat nollan molemmin puolin. Sateet tulevat näillä näkymin sisämaassa lumena, länsirannikolla räntänä.

Perjantaille mentäessä sadealue siirtyy idemmäksi. Samalla siis etelässäkin saadaan sateita, jotka voivat tulla rannikolla räntänä tai vetenä. GFS malli on vetisempien sateiden kannalla etelässä kuin Euroopan keskuksen malli. Tosin GFS mallin pääajo on parviajoa "lämpimämpi", joten sateet voivat etelässäkin tulla pääosin lumena. Tuo tilanne tarkentuu lähipäivien aikana. Perjantain aikana sateet siirtyvät Suomen itäpuolelle ja sää poutaantuu hetkeksi ja viilenee.

Lauantain/sunnuntain aikana luoteesta saapuu matalapaine, joka kääntää virtauksen selvästi etelän puolelle. GFS ja Euroopan keskuksen mallit ovat tuon matalapaineen reitistä ja voimakkuudesta niin eri mieltä, että jatkosta ei pysty sanomaan. GFS mallinkin neljä viimeisintä ajoa vievät matalan montaa eri reittiä: kaksi ajoa suosii sunnuntain aikana eteläisen Suomen ylitystä, kaksi vie matalan Keski-Suomen yli koilliseen maanantaina. Tuosta matalapaineryppäästä voisi Keski-Suomeen GFS mallin mukaan kertyä 10-15 cm lunta, mutta reitit ja voimakkuudet vaihtelevat niin paljon, että mitään selvää ei voida sanoa.

Euroopan keskuksen mallikin on ajossaan melko hassujen ratkaisujen puolella ja tuo sitten ensi viikoksi matalapaineita sinne sun tänne. Eli epävarmalta näyttää tämän viikonlopun jälkeen ja parempi olla vetämättä suuria johtopäätöksiä jatkosta kunnes selkeämpiä piirteitä ilmenee.

Mustanmeren myrskystä on siis ollut runsaasti haittaa alueen laivaliikenteelle. Krimin niemimaalla Simferopolin kaupungissa 50 km sisämaassa mitattiin suurimmat tuulennopeudet eilen aamulla kun keskituuleksi saatiin 24 m/s. Puuskissa puhalteli 32 m/s.

Sitten vielä Suomen säähän ja rannikolla saataviin lumikuuroihin. Tuulet puhaltavat tänään ja vielä tiistaina lähes etelärannikon suuntaisesti hieman kohti rannikkoa. Niinpä lumikuuroja saadaan seuraavan päivän aikana ja osa niistä voi olla melko voimakkaita. Tietokonemallit näyttävät nyt illasta ja yöstä alkaen selkeää lumikuurokaistaletta rannikolle. Helsinki Testbed tutkakuva näyttää tältä illalta jo seuraavaan:

1056889.jpg

Ilman ollessa viileää ja meren ollessa melko lämmin, lumikuuroja kehittyy meren ylle. Tuulen käydessä pienessä kulmassa kohti rannikkoa ne ajautuu mantereelle. Se miksi jo eilen varoiteltiin mahdollisesti erittäin huonosta ajokelista johtuu rannikkokonvergenssin vaarasta. Eli termillä tarkoitetaan sitä, kun ilma kasautuu rannikolle, joka tehostaa sateita. Loppukesästä tämä prosessi voi kehittää rannikolle sade- ja ukkoskuuroja ja talvella se voi kasvattaa huomattavasti lumikuurojen voimakkuutta.

Koska kyseessä on melko pienen skaalan ilmiö, numeeriset tietokonemallit aliarvioivat tätä efektiä joskus useilla kymmenillä prosenteilla. Niinpä meteorologin tuntemus tilanteesta on tärkeää, sillä vaikka tietokonemalli ennustaa vaikkapa vain 1 mm sademäärä kolmessa tunnissa voi tuo määrä olla runsaasti enemmän.

Rannikkokonvergenssi on helpompi ymmärtää kuvan kera, joten tässä hieman apua:

1056189.jpg

Eli tuossa on yleistyksenä kuvattu tilanne. Tuuli puhaltaa merellä lähes geostrofisesti eli paineviivojen suuntaisesti niin, että matalapaine on vasemmalla ja korkeapaine oikealla puolella.  Eli tuuliväkäset kuvassa osoittaa tuulen käyvän etelärannikon edustalla kaakon/idän puolelta. Tuuli puhaltaa merellä voimakkaasti ja kun se saapuu mantereelle se alkaa hidastua kitkan johdosta. Kitka myös kääntää tuulta kohti matalampaa painetta, jolloin mantereella tuuli käy enemmän idän puolelta. Tässä tilanteessa siis rannikolla ilmaa kasaantuu rannikolle, koska ilma ei kerkiä alta pois kun voimakkaampi tuuli tuo sitä mereltä. Lisäksi kääntynyt tuuli mantereella kasaa tuulta vielä enemmän, koska se pitää ilmaa lähempänä rannnikkoa. Tällöin ylimääräisen ilman on noustava ylöspäin, joka siis tehostaa esim. kesällä ukkosia ja talvisin lumikuuroja. Rannikkokonvergenssi on voimakkaimmillaan etelärannikolla tuulen käydessä kaakon suunnalta kohti rannikkoa pienessä kulmassa tai tuulen ollessa rannikon suuntaista idästä. Tässä tilanteessa vallitsee myös muita meteorologisia ilmiöitä, kuten barokliinisyyttä ja syklonaalista pyörteisyyttä alhaalla troposfäärissä sekä rajakerroksen suihkuvirtaus, jotka voivat tehostaa sateita.

Rannikkokonvergenssi ei ole siis mikään mitätön ilmiö. Gävlen asukkaat Ruotsin itärannikolla saivat kokea sen vuonna 1998 joulukuussa kun voimakas rannikkokonvergenssi tehosti lumisateita niin, että parin päivän aikana satoi yli metri lunta. Tästä sääilmiöstä on esim. Youtubessa video.  

Eli lumikuuroja on tulossa rannikolla, mutta ei nyt ihan tuollaisia.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan

Rocky Balboa