Lisäpäivitys tälle viikolle ja katsaus ensi viikkoon. Luvassa on kevätmyrskyä ja maa-alueilla hyvin tuulista.

Suomea lähestyy syvä matalapaine luoteesta keskiviikoksi ja sen myötä kevät ottaa reippaasti takapakkia lähinnä Lapissa ja Oulun läänissä. Siellä lunta tuiskuaa huomenna runsaasti ja lunta kertyy useita senttejä. Meidän etelässä asuvien onneksi sateet jäävät täällä melko vähiin. Keskiviikkona illalla voi kuitenkin Helsingissäkin tulla hajanaisia lumi- tai räntäkuuroja.

Lämpötiloihin hieman tarkennuksia. Tulevana yönä on etelää myöden pakkasta n. 5 astetta ja päivällä jäädään vai muutama aste plussalle. Torstaina voidaan päästä päivällä paikoin viiteen asteeseen kuten myös perjantaina. Lauantai on jälleen viileä ja suuressa osassa maata ollaan pakkasella lukuunottamatta aivan etelää. Sunnuntaina sää lämpenee etelässä jälleen viiden asteen tuntumaan.

Pääsiäisen sää on siis melko kolea ja paikoin tulee sateita eri olomuodoissa.

Se mistä nyt kuitenkin aloin kirjoittamaan on tuuli. Tuo matalapaine voimistaa merillä tuulia paikoin myrskylukemiin keskiviikkona ja torstaina. Mitään huipputuulia merialueilla ei saavuteta, mutta sitäkin huomattavammin tuulee maa-alueilla. Nimittäin huomenna keskiviikkona on iltapäivällä odotettavissa vaarallisen voimakasta tuulta Etelä-Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Euroopan keskuksen mallin mukaan puuskat voivat yltää silloin maa-alueilla myrskylukemiin. Vielä kovempaa tuulta sama malli lupaa Länsi-Suomeen lähinnä Pohjanmaalle torstaiksi. Vaikka "suuren skaalan" geostrofinen tuuli ei ole mikään ällistyttävän voimakas, on kylmän rintaman jälkipuolinen ilma hyvin turbulenttista ja sää onkin torstaina koko Etelä-Suomessa hyvin puuskaista. Pohjanmaalle ennuste lupaili torstai iltapäiväksi puuskissa jopa 25 m/s maa-alueille. Niinpä tuulivahinkoja voi näillä alueilla ilmetä. Myös täällä Helsingissä tulevat päivät ovat puuskaisia, etenkin tuo torstai. Se saa ilman tuntumaan viime aikoja huomattavasti viileämmältä. Tuuli jatkuu voimakkaana vielä perjantain ja lauantain.

Sitten katsaus ensi viikkoon. Viimeksi kerrottu huomattava lämpeneminen näyttää nyt suhteelliselta. Ensi viikko näyttää edelleen lämpimämmältä kuin tämä viikko, mutta viime viikon huippulämpötiloihin ei päästä. Ensi maanantaina voidaan päästä etelässä jo 12 asteeseen. Tiistai näytti tänään viileämmältä, +5, mutta sitä seuraavat päivät olivat jälleen yli kymmenen asteen lämpöisiä siis etelässä.

Sitten loppukevennys. Tänään on tullut melko runsaasti idässä lunta ja syy noihin sankkoihin lumikuuroihin on ollut mesomatala, joka on liikkunut päivän aikana Lapista kohti itäistä Suomea. Eli mesomatalalla tarkoitetaan hyvin pientä matalapaineen aluetta. Niitä syntyy esimerkiksi syksyisin Perämerelle, jossa lämmintä merta ympäröi kylmä manner. Niillä on kuitenkin mitä erilaisempia syntymissyitä. Tämänpäiväinen matala näkyi hyvin satelliitti- ja tutkakuvissa.

492882.jpg

Mesomatala voimakkaine lumikuuroineen lähestymässä Kajaania.

492884.jpg

Lumikuuronauhat näkyy satelliittikuvassa mainiosti.

Tässä kaikki tällä kertaa. Pitäkää hatuista kiinni. Katsotaan myöhemmin ehdinkö tehdä vielä yhden päivityksen ennen pääsiäistä.