Säässä ei tapahdu viikkoon suuria muutoksia. Ilmamassa viilenee hiukan huomenna ja lämpenee ehkä vasta ensi viikon lopulla. Sateita saadaan seuraavien päivien aikana lähes koko maassa.

Eilen ja tänään korkeapaineen selänne on pitänyt sään pääosin poutaisena, vaikka iltapäiväkuuroja on esiintynyt etenkin maan keskivaiheilla. Tänään perjantaina kuurot painottuu maan itäosista Lappiin ulottuvalle alueelle vaikka lännempänäkin voidaan saada päivällä paikallisia sadekuuroja. Kuurot voivat jaksaa nousta tarpeeksi kehittääkseen ukkostakin etenkin Oulun läänin itäosissa ja Itä-Suomen läänin pohjoisosissa.

Yötä kohti jatkuvamman sateen mahdollisuus kasvaa lounaasta alkaen lähestyvän okluusiorintaman myötä. Sadetta voi tuosta rintamasta kertyä maan eteläosiin yön aikana paikoin yli 10 mm. Itse rintaman yhteydessä voi esiintyä ukkosta ja näillä alueilla sademäärä voi olla runsaampikin.

Lämpötilat voivat kohota hellelukemiin tänään maan kaakkoisosassa mikäli aurinko pääsee paistamaan tarpeeksi. Suuressa osassa maata ollaan myös yli +20 paitsi Pohjois-Lapissa, jossa jäädään +15 asteen tuntumaan. Lisäksi sadekuuroissa lämpötila laskee alle +20.

Lauantaina päivällä tuo okluusiorintama on jo Oulun läänissä, jossa saadaan jatkuvampia sateita ukkosella höystettynä. Paras mahdollisuus jatkuvammalle auringonpaisteelle on maan etelä- ja kaakkoisosissa, jossa lämpötila kohoaa +20 tuntumaan sekä Koillis-Lapissa. Okluusiorintaman etupuolella Pohjois-Lapissa voidaan auringonpaisteessa päästä vielä reilummin yli +20 asteen. Muualla ollaan 15-20 asteen välillä. Sadekuuroja saadaan melkein missä vain. Mahdollisesti maan lounaisosassa voi kehittyä ukkoskuuroja. Tuo epävakain ilma tosin näyttäisi olevan Ruotsin länsirannikolla, mutta mikäli se heilahtaa enempi Suomeen päin voi ukkosia siis kehittyä myös Lounais-Suomessa.

Sunnuntaina tuo Norjan päällä oleva päämatalapaine kierrättää lisää sateita etelästä. Sateet voi olla jatkuvampia lännessä. Sadekuurojen mahdollisuus on lähes koko maassa. Ukkosherkin alue on Etelä-Lapista, Oulun läänin kautta Kaakkois-Suomeen. Lämpötilat koko maassa 15-20, lämpimintä etelässä.

Maanantaina sama jatkuu. Matalapaineen keskus on vielä Suomen lounaispuolella ja on matkalla tiistaiksi Etelä-Suomen ylle. Sateita saadaan eniten etelässä, mutta niihin on syytä varautua muuallakin. Lappi näyttäisi olevan kuivin, mutta etenkin Etelä-Lappiin voi kehittyä ukkosia. Lämpötilat ovat korkeimmillaan +20, mutta aivan etelässä jatkuvammassa sateessa ollaan lähempänä +15.

Tiistaina matalapaineen keskus kulkee etelästä alkaen Länsi-Suomen ylle ja siitä luoteeseen. Mallit ovat vaihdelleen sen voimakkuutta ja tällä hetkellä GFS malli pitää sitä agressiivisempana kuin Euroopan keskuksen malli. Muut mallit ovat jostain tältä väliltä. Mikäli tuo GFS mallin tämän hetkinen ajo toteutuu voidaan tiistaina saada rankkojakin sateita maan etelä- ja keskiosissa. Tosin sateiden sijoittelu riippuu täysin tuon matalapaineen reitistä ja voimakkuudesta, joten vielä niitä ei pysty rajaamaan. Sademäärät voi olla paikoin yli 20mm. GFS malli sijoittaa tuon matalapaineen suihkuvirtauksen vasemmalle jarruuntumisalueelle, joka osin selittää sen agressiivisuuden. Lämpötilat voi jäädä suuressa osassa maata lähemmäksi +15 runsaan pilvisyyden ja sateiden vuoksi.

Tästä eteenpäin tuo matalapaine näyttäisi kulkevan luoteeseen ja hitaasti täyttyvän. Suomeen kehittyisi viikon toisella puoliskolla korkean selänne ja lounais/etelävirtaus. Euroopan keskuksen pitkä malli kyllä parantaisi kelejä ensi viikon lopulla. Suomen itäpuolelle vahvistuisi korkeapaine ja tuolta Azorien korkeasta lähtisi oma korkepaine Suomea kohti lännestä yhden matalapaineen tuomana ja se näyttäisi vahvistuvan Suomen päälle ensi viikon sunnuntaina. Pitihän se arvata, juuri kun ensi viikon keskiviikkona alkaa työt niin sää alkaa ehkä lämmetä.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan