1584786.jpg

Tiistaina saadaan ukkoskuuroja etenkin Itä-Suomessa ja paikoin Lapissa. Keskiviikkona mahdollisesti on rajuja ukkosia maan keskiosissa.

1814724.jpg

Tiistaina kuuroja on jo liikkeellä Lapissa ja ne saattaa päivän aikana myös salamoida. Pieniä rakeita voi esiintyä, mutta niistä ei ole vaaraa.

Keski-Suomessa kuurokehitys alkaa puolen päivän aikoihin ja kuurot matkaavat siitä koilliseen. Etelämpänä kuurot kehittyvät muutamaa tuntia myöhemmin. Lappiin saapuu päivän aikana yläsola ja se indusoi nousevaa liikettä myös maan keskiosissa. Heikko EPL-selänne nousee maan etelä- ja itäosiin ja yhdistettynä auringon lämmityksen myötä kuurot alkavat ukostaa idässä, jossa neutraalin nosteen tasot suosivat salamointia.

Maan itäosissa on vähäisen riski vaaraa aiheuttavalle konvektiolle. Hyvin alhaisista LCL-tasoista sekä hieman kohollaan olevista SRH arvoista (0-1km 60-90 m2/s2) sekä kohtalaisen 0-1km tuuliväänteen (n. 7,5-10 m/s) vuoksi on hieman kasvanut riski yksittäisille trombeille riskialueella. Lisäksi ukkospuuskat voivat olla paikoin kohtalaisia, etenkin jos kaarikaikuja kehittyy.

Pohjanmaalla saattaa myös esiintyä ukkosta, mutta uusimpien ajojen mukaan instabiilius ei siellä välttämättä riitä.

Keskiviikoksi tietokonemallit ovat välillä näyttäneet varsin mielenkiintoista tilannetta ukkosten kannalta. Tilanteen kehittymistä täytyy vielä seurata ja uusi päivitys on tarpeen tiistaina illalla.