Historiaan jäävä lumimyrsky on kurittanut Yhdysvaltain itärannikkoa. Osavaltioista erityisesti Virginia, Maryland ja District of Columbia olivat lumipommituksen keskellä. Suurista kaupungeista Baltimore, Washington D.C. ja Philadelphia kärsivät eniten. Vaikka virallisia mittauksia ei vielä kunnolla ole ja tilanne on vielä osin päällä on seuraavassa joitakin knoppitietoja mitä päivän aikana on ilmennyt.

  • 97 cm (Elkridge, MD) kokonaislumikertymä Baltimoren eteläpuolen on epävirallisten havaintojen mukaan tämän hetkinen maksimi (*)
  • Washington Dullesin lentokenttä raportoi epävirallisesti n. 82 cm lumikertymästä (*)
  • Arviolta 215 000 ihmistä oli ilman sähköä pahimmillaan (jotkut arviot jopa puoli miljoonaa)
  • Philadelphian mitatun historian toiseksi pahin lumimyrsky
  • Mahdollisesti Baltimoren mittaushistorian suurin lumikertymä

* Lukemat ovat kokonaislumikertymiä myrskystä. Todellinen lumen syvyys on tod.näk. vähäisempi (lumen painuminen jne.). Lisäksi kinostumisella saattoi olla vaikutusta. Elkridgen iltapäivähavainto lumen syvyydestä oli epävirallisesti 75 cm.

Lunta on kuitenkin laajalti satanut ainakin 60-75 cm, mutta virallisia lukemia saadaan vielä odottaa jonkin aikaa.

Alla on GFS mallin ennuste perjantai-iltapäivän ajosta. Sininen väri on vesisadetta, vihreä jäätävää sadetta ja pinkki lumisadetta. Joissakin hilapisteissa on aukko piirtotavan vuoksi.

4335631548_4a3ddce220_o.gif

Erityisen runsaaksi lumisateet sai ns. lämmin syöttövirtaus, joka toi aina Meksikonlahdelta asti hyvin runsaasti kosteutta pohjoisemmaksi. Tuossa virtauksessa liikkui voimakkaita ukkosia, jotka osuessaan kylmään ilmaan mahdollisti hyvin sakeita lumisateita. Näitä sateita saatiin etenkin lauantain vastaisena yönä pahiten kärsineillä alueilla. Myrskyn toinen vaihe alkoi myöhemmin lauantain aikana kun itse matalapaine siirtyi meren ylle ja lännestä saapui ylämatala, joka syvensi äkillisesti matalapainetta rannikon tuntumassa. Tämä jälleen voimisti lumisateita ja kasvatti tuulia mm. Baltimoren alueella. Kun ilma oli tässä vaiheessa kylmentynyt oli satanut lumi enempi pakkaslunta. Tämä kasvattaa yleensä lumipeitettä nopeammin samalla kun tuuli kinostaa lunta tehokkaasti.

Tässä muutamia linkkejä sosiaalisen median kautta näytettyihin valokuviin lumikertymistä: kuva 1, kuva 2, kuva 3.

Lumisateista on otettu hyvin näyttäviä ns. timelapse videoita, joissa on otettu valokuvia (tai videota) tietyin väliajoin ja näitä on nopeutettu.

TimeLapse.gif

(Lähde: T. Strickland, www.tatestrickland.com)

 Tässä on linkki yhteen ERITTÄIN näyttävään timelapse-animaatioon Virginian osavaltiosta. 

Jos yllä oleva Youtube-pätkä ei toimi, tässä suora linkki.

Ja paikallisille lumiystäville hyviä uutisia. Tuoreimmat tietokonemallit ennakoivat uutta lumimyrskyä samalle alueelle ensi viikon keskiviikoksi. Tästä talvesta on tulossa yksi kaikkien aikojen myrskyisimmistä ja lumisimmista Yhdysvaltain itäosissa.

Kuten viime blogissa mainitsin, päivityksiä seuraavan kuukauden aikana tulee vain vähän.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

121210332.jpg