1584781.jpg

KONVEKTIOKATSAUS 11.05.2009

...EI VAARAA AIHEUTTAVAA KONVEKTIOTA...

...salamointi ja pienet rakeet mahdollisia...

3519627414_36b39fae42_o.jpg

...SYNOPSIS...

Norjan merellä sijaitseva ylämatala ja siihen liittyvä yläsola ovat liikkumassa seuraavan vuorokauden aikana kohti Suomea. Ylätroposfäärin suihkuvirtaus on jakautunut solan molemmin puolin ja on osin Suomen rajojen ulkopuolella. Maapintamatala sijaitsee huomenna Norjan pohjoisrannikolla ja sen sekä Pohjanmeren korkeapaineen välistä pääsee Suomeen virtaamaan kuivempaa ilmaa maan länsiosiin.

...KONVEKTIOPARAMETREJÄ...

  • CAPE 200-800 J/kg 
  • 0-6km tuuliväänne < 10 m/s
  • 0-1 km tuuliväänne < 7.5 m/s
  • 0-3 km SRH < 80 m2/s2 

...POHDINTA...

Ukkosia kehittyy päivän aikana lähinnä maan eteläosiin sekä paikoin myös Lappiin. Yläsolaan liittyvä kylmä advektio muokkaa keskitroposfäärin lämpötilavähetteen suotuisaksi konvektiolle. Epävarmuutta tuo lähinnä rajakerroksen kosteuden määrä. GFS malli tuo maan lounaisosiin hulppeat (ja epärealistiset) 1400 J/kg SBCAPEa, johtuen juuri pinnan kosteuden suurista arvoista, jotka se todennäköisesti on poiminut ennustamastaan tämän päiväisen sateen haihtumisesta. GFS saa 2 metrin kastepisteeksi paikoin yli +10 °C kun taas Euroopan keskuksen malli antaa max +8 °C lukemia. Huolimatta siitä, kuinka korkeaksi kastepiste lopulta kohoaa, näyttää se olevan tarpeeksi, jotta paikallisia ukkoskuuroja kehittyy. Syvän kerroksen tuuliväänne on olematonta ja ohjaavat virtaukset heikkoja. Näin ollen kyseessä on melko hitaasti liikkuvia ja nopeasti heikkeneviä soluja, joita esiintyy melko runsaasti. Solut, jotka saavat kerättyä eniten kosteutta, ukkostavat, sillä neutraalin nosteen tason lämpötila on yläsolan ilmassa tarpeeksi kylmää.

Johtuen solujen hitaasta liikkeestä, vettä voi paikoin kertyä runsaasti. Pieniä rakeita voi tulla voimakkaimmista soluista. Muutoin mitään erikoisempaa ei ole luvassa, paitsi kuvauksellisia konvektiokohokkaita.