1584786.jpg

KONVEKTIOKATSAUS 19.7.2009

...Vähäinen riski vaaraa aiheuttavasta konvektiosta...

...voimakas salamointi ja taajamatulvat mahdollisia...

3735985804_04ed126776_o.jpg

...SYNOPSIS...

Etelä-Suomen yllä olevaa yläselännettä alkaa kovertaa etelästä saapuva yläsola, johon liittyy syvenevä maanpintamatala. Tuon matalan lämpimässä sektorissa on hyvin kuumaa ilmamassaa, samanlaisessa ilmamassassa selkeässä säässä lämpötilat kohoaisivat päivällä jopa +35 asteen tuntumaan. Samassa sektorissa kosteussisältö on myös runsasta. Kapenevaan sektoriin liittyvät ukkoset ovat saapumassa yön aikana eteläiseen Suomeen.

...KONVEKTIOPARAMETREJÄ...

  • MUCAPE 300-800 J/kg 
  • 0-6km tuuliväänne < 10 m/s
  • 0-1 km tuuliväänne < 7.5 m/s
  • 0-3 km SRH 80-150 m2/s2 

...POHDINTA...

Itämerta pohjoiseen matkaavan matalapaineen hyvin lämpimään (ja kosteaan) sektoriin on kehittynyt Baltiassa päivän aikana melko voimakkaita ukkosia, jotka ovat matkalla kohti pohjoista. Ennustetta vaikeuttaa se, että läntisimmät solut alkavat kaarta kohti länttä ja matalapaineen keskusta kun taas itäisimmät jatkavat aluksi pääosin kohti koillista. Näin ollen tarkkaan on vaikea sanoa, mihin voimakkaimmat solut osuvat. Tällä hetkellä alkuillasta voimakkaimmin salamoivat solut ovat läntisessä Virossa, josta ne saattavat matkata kohti Lounais-Suomea. Joitakin voimakkaampia ukkosryppäitä voi kehittyä idemmäksi, jolloin myös kaakkoon voi ajautua soluja, mutta sinne näyttäisi ukkosia saapuvan ehkä vasta aamulla.

Suurin ukkosista aiheutuva riski on mahdollisesti voimakas salamointi sekä rankoista sateista johtuvat taajamatulvat. Ukkospuuskariski on jäämässä pieneksi stabiloituvan rajakerroksen myötä. Ukkoset tulevatkin ponnistamaan tuon rajakerroksen yläpuolelta. Rakeidenkin riski on pieni korkealla majailevan nollarajan takia, jolloin alas satavat rakeet ehtivät matkalla sulaa.

Tilanteen hankaluuden vuoksi tulen päivittämään twitter puolta mahdollisuuksien mukaan illan aikana. Tämä ennuste on kiireiden vuoksi tehty melko vähäisessä ajassa ja se ei ota varsinaisesti huomioon huomisen aamun jälkeisiä ukkosia. Niistä myöskin mahdollisesti asiaa twitterissä aamun tunteina