1584781.jpg

KONVEKTIOKATSAUS 24.5.2009

...EI VAARAA AIHEUTTAVAA KONVEKTIOTA...

...salamointi ja pienet rakeet mahdollisia...

 3557882962_0ce2ebf1ba_o.jpg

...SYNOPSIS...

Suomen kuuluu itäisen ylämatalan ja läntisen yläselänteen väliin, jossa keski- ja ylätroposfäärin lämpötilat ovat kylmimmillään. Tämän johdosta keskitroposfäärin lämpötilavähete on ehdollisesti epävakaa. Samalla alatroposfäärissä maata halkoo kapeahko kosteampi vyöhyke kun taas länteen alkaa virrata kuivempaa ilmaa. 

...KONVEKTIOPARAMETREJÄ...

  • MLCAPE 200-500 J/kg 
  • 0-6km tuuliväänne < 10 m/s
  • 0-1 km tuuliväänne < 7.5 m/s
  • 0-3 km SRH < 80 m2/s2 

...POHDINTA...

Syvän konvektion kehitys painottuu pohjois-etelä-suunnassa maata halkovaan kosteaan vyöhykkeeseen, jossa kastepisteet kohoavat selvemmin yli +5 °C. Paikoin kastepisteet nousevat yli +8 °C, jolloin n. 400-800 J/kg SBCAPEt ovat mahdollisia. Ukkoskuurokehitys alkaa jälleen tuttuun tapaan paikoin ennen puoltapäivää. Ohjaavat virtaukset ovat etenkin maan keskiosissa heikkoja, joten taajamatulvien riski on jälleen olemassa. Ukkoskuuroissa voi esiintyä myös rakeita, jotka voivat olla suurimmillaan noin sentin kokoluokkaa. Kaikin puolin tilanne nuodattaa pitkälti samaa kaavaa kuin edellispäivien ukkosissa. Iltaa kohti kuurot heikkenevät nopeasti.

--------------------------------------------------

Useampana viime päivänä on tullut suuressa osassa maata ukkoskuuroja. Osa näistä on aiheuttanut hieman vahinkoakin. Kuivan maan vuoksi salamat ovat sytyttäneet maastopaloja, lisäksi useisiin rakennuksiin on tiettävästi osunut salamia, jotka puolestaan ovat aiheuttaneet paloja ja sähkövikoja.

Eniten huomiota keräsi torstain ukkoset, jotka saivat aikaan taajamatulvia. Esimerkiksi Tampereen keskustassa rakeet tukkivat viemärit, jolloin vesi virtasi valtoimenaan kaduilla. Vuorokaudessa sadetta kertyi muutamilla havaintoasemilla yli 30mm, esimerkiksi Lahdessa, jossa myös kärsittiin vesivahingoista. Sinänsä päivän ukkossolut olivat "heikkoja", mutta ne olivat hyvin hitaasti liikkuvia ja osa oli ns. "back-building"-tyyppisiä, jolloin uutta konvektiosolua kehittyi ylävirtaan solujen liikesuuntaan nähden. Näin ollen uutta konvektiosolua liikkui jatkuvalla syötöllä samaa reittiä. Tällöin taajamatulvien riski oli suurimmillaan.

Jos Suomessa ukkosparametrit ovat olleen monelta kantilta heikkoja, on Keski-Euroopassa asia toisin. Viikon mittaan esimerkiksi Saksassa on ollut voimakkaita ukkosia ja muutamia tornadoja. Tilanne jatkuu samanlaisena ja tämän päivän tietokoneajot ennakoivat hyvin aktiivisia ukkospäiviä alkuviikolle. Maanantaina saattaa Ranska olla tähtäimessä ja tiistaina myös Saksa. Kyseiset ukkoset synnyttävä matalapaine onkin hyvin mielenkiintoinen monella tapaa, myös Suomen sään kannalta.

Tuo kyseinen matalapaine tuo Keski-Eurooppaan ajankohtaan nähden hyvin lämmintä ilmamassaa, jopa 12 °C normaalia lämpimämpää. 850 hPa lämpötila (n. 1,5 km korkeudella) on jopa +18 °C kun jo +8 °C voi riittää hellelukemiin 2 metrin lämpötiloissa aurinkoisena päivänä. Tuota lämmintä ilmamassaa on virtaamassa myös Suomeen tiistain aikana.

Yksityiskohdat ovat vielä epäselviä liittyen matalapaineen reittiin ja ajoitukseen, mutta näyttäisi siltä, että tiistaina lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosissa laajalti yli +20 asteen. Saattaa olla, että paikoin voidaan etelän sisämaassa hätyytellä hellerajaa.

Euroopan keskuksen viimeisimmät deterministiset ajot ja viimeisin GFS ajo ovat vihjaamassa, että tuo Keski-Euroopan matalapaine voimistuu rajusti ja matkaa Ruotsin ja Lapin yli koilliseen keskiviikon aikana. Samalla se nostaa mukanaan hyvin lämmintä ilmamassaa ja saattaa olla, että keskiviikkona helleraja voi ylittyä lämpimässä sektorissa. Se kuinka laaja tuo sektori on ja mihin se sijoittuu on vielä auki. Voi olla, että koko Etelä- ja Keski-Suomessa päästään päivällä nauttimaan hyvin lämpimästä säästä ja helleraja rikkoutuu laajalti. Tosin yhtä mahdollista on, että keskiviikkona päivällä saadaan laajalti sateita ja lämmin ilma ulottuu vain itäisee Suomeen, jos sinnekään. Tuohon matalapaineeseen saattaa liittyä myös hyvin runsaita sateita. Lisäksi tuulet voimistuvat ja voivat aiheuttaa jopa paikoin vahinkoja. Kunhan matalapaineen yksityiskohdat selkenevät alkuviikolla, on päivitys varmaan tarpeen.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

112855238.jpg