Säätila on muuttumassa niin, että lännestä on saapumassa jatkuvalla syötöllä kosteaa ja lauhaa ilmaa.

NAO indeksi on seuraavan viikon ajan selvästi positiivinen ja Arktinen oskillaatio niin ikään on voimakkaimmillaan useaan kuukauteen. Tietokonemallit vahvistavat tämän ja pitävät ensi viikolla voimakkaan zonaalisen (länsi-itä) virtauksen. Niinpä meillä puhaltaa lounaasta lauhaa ja kosteaa ilmaa voimakkaan tuulen kera.

Yli 80 m/s suihkuvirtaus Atlantilla on indusoimassa voimakasta matalapainetta Brittein saarten luoteispuolelle. Maanantaina matalan keskuspaine on n. 950-955 hPa. Lämmin rintama saapuu Suomen länsiosiin päivän kuluessa ja samalla saapuu sadealue. Muualla maassa päivä on pääosin poutainen, mutta melko pilvinen. Illan ja yön aikana sateet leviävät koko maahan ja tuulet voimistuvat. Maanantaina päivällä lämpötilat ovat Lapin nollan tienoilta etelän +10 asteen välillä. Illalla ja yöllä on olemassa pieni riski, että tuulet voimistuvat myrskylukemiin läntisillä merialueilla.

Tiistaina sataa vielä lähestulkoon koko maassa. Runsainta sade on aamulla Lapissa, mutta päivän aikana siellä sää alkaa pikku hiljaa poutaantua. Ilmamassa on vuodenaikaan nähden n. viisi astetta normaalia lämpimämpää ja hyvin kosteaa. Niinpä sumupilveä esiintyy yleisesti ja tihkua satelee, etenkin idässä. Lämpötilat ovat suuressa osassa maata hieman +10 asteen molemmin puolin, Lapissa lähellä +5 astetta. Tuuli on paikoin navakkaa sisämaassa. Kosteaan ilmaan saattaa liittyä myös heikkoa ukkostelua. Illan ja yön mittaan sade muuttuu ajoittaisemmaksi lännestä alkaen.

Keskiviikkona tuulee vielä melko voimakkaasti lounaasta. Maan etelä ja länsiosissa näyttäisi olevan poutaa kun taas idässä ja etenkin pohjoisessa saadaan vielä paikoin sadetta. Tosin saattaa käydä myös niin, että tuulet puhaltavat kohtisuoraan Skandien vuoristoa vasten, jolloin kosteus tiivistyy Norjan puolelle ja Lapissa voi olla jopa osin selkeää. Etelässä ja maan keskiosissa ylletään n. +10 asteeseen, Oulun läänissä +5 asteen molemmin puolin kun taas Lapissa ollaan muutamia asteita plussalla.

Torstain ennuste on vielä hieman avoin, etenkin Lapin osalta. Suomessa näyttäisi vallitsevan heikko korkean selänne, joka pitää sään pääosin poutaisena. Aurinko saattaa paistaa pilvettömältä taivaalta parhaalla todennäköisyydellä lounaassa. Muuallakin sää näyttäisi melko aurinkoiselta. Lämpötilat jäävät kuitenkin edellispäiviä alhaisemmaksi, sillä ilmamassa on torstaina melko viileää. Lämpötilat laskevat muutamilla asteilla keskiviikon lukemista, paitsi Lapissa.

Viikonlopulle mentäessä uusi voimakas ylämatala on saapumassa Atlantilta. Perjantaina saapuu uusi sadealue Suomeen ja lounaistuulet voimistuvat jälleen. Viikonloppuna Suomen lähistöllä pörrää matalapaineita ja sää pysyy epävakaisena. Kuun viimeisellä viikolla zonaalinen virtaus alkaa mahdollisesti hellittää. Tuota täytyy tarkastella ensi viikon kuluessa.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

104029237.jpg