Asiaa Brittein saaria riepotelleesta Johanna-myrskystä, tulevasta Kirsten-myrskystä sekä Yhdysvaltain lumipyrystä ja leppoisemmasta Suomen säästä.

1364395.jpg

Satelliittikuva okludoituneesta hirmumyrskystä, joka iskeytyi maanantaina Brittein saarille (Lähde: University of Bern) 

Britanniassa riehunut Johanna-myrsky on saanut aikaan runsaasti ongelmia. Sähköt ovat katkenneet tuhansilta ja liikenne on takkuillut monin paikoin. Ruotsalainen tankkeri piti hinata turvaan aallokon käydessä liian rajuksi. Rahtialus ajoi tuulten ajamana rannalle Ranskassa. Voimakkain tuulenpuuska mitattiin Britannian rannikon ulkosaaristossa, jossa puhalteli paikoin 42 m/s. Myös Ranskan rannikolla on mitattu puuskissa 39 m/s. Sisämaassa puuskat ovat yltäneet melko yleisesti yli 30 m/s Englannin eteläosissa. Brittein saarten ympärille merialueille sijoitetuista poijuista on mitattu jopa 17,8 metrin aaltoja ja keskituulten nopeuksia, jotka ovat olleet lähellä 30 m/s.

art.britain.waves.gi.jpg

Aaltoja iskemässä satamaan Britanniassa nousuveden aikaan. (Lähde: CNN/Getty images)

 

Samaa on vielä tulossa, nimittäin uusi matalapaine Kirsten on syntynyt samaan myrskyrataan kauemmalla Atlantilla. Se on voimistumassa tiistain aikana Irlannin luoteispuolella. Kyseessä on pienialaisempi myrsky, mutta sen aikaansaama painegradientti on hyvin voimakas keskuksen eteläpuolella. Se saapuu Irlannin pohjoisosiin myöhään tiistaina illalla ja liikkuu saarten yli yön ja aamun aikana. Näillä näkymin tuulenpuuskat ovat samaa luokkaa tämän päiväisen myrskyn kanssa, eli yli 30 m/s puuskiin on syytä varautua etenkin Pohjois-Irlannissa, Englannin pohjoisosissa ja Etelä-Skotlannissa. Pahimmillaan rannikoilla puuskat yltävät n. 40 m/s.

Yhdysvaltojen itäosissa saatiin kokea kunnon lumimyrsky viikonloppuna. Voimakas matalapaine toi runsaasti lunta etenkin Ohion ja New Yorkin osavaltioihin kovan tuulen kera. Eniten lunta myrskystä kertyi Ohion Newburyn kaupunkiin, 76,2 cm. Buffalon kaupunkiin kertyi 43 cm lunta. Ohion Columbuksen 700,000 asukkaan kaupunkiin kertyi ennätykselliset 52 cm lunta.

Yllä videokooste Columbuksesta.

 

Lisää liikkuvaa kuvaa melkoisista lumikertymistä.

 

Myrsky jatkoi matkaansa Kanadaan ja toi runsaasti lunta myös Torontoon kuten yllä olevasta videosta nähdään.

Sitten hieman Suomen säästä.

Viime päivityksessä mainitsin, että sää alkaa viiletä viikon loppupuolella. Näin on käymässä, mutta se kuinka kylmäksi sää muuttuu on vielä auki. GFS parviajo on edelleen hajalla ensi viikon alusta. Viime ajot eivät ole aivan yhtä kylmää tuomassa kuin vielä kaksi päivää sitten näytti, mutta tilanne on vielä siis auki. Hauskana kiusauksena 12z pääajo tuo etelään pari viikon päästä samanlaisen lämpöaallon kuin vuosi sitten samaan aikaan. Tuo ajo on kuitenkin täysin yksinään ja ei siis ole luotettava, joten ei kannata alkaa etsiä shortseja kaapin perukoilta. Jos nyt jotain arvauksia heittää pääsiäisviikolle, niin ilmamassa näyttäisi olevan sellaista, että etelässä päivisin lämpötilat olisivat 0..-5. Kylmempää kuin -5 ei oikein pääse syntymään paitsi jos ilmamassa on erittäin kylmää, koska aurinko lämmittää jo niin paljon päivällä. Öisin voi tosin olla yli -10 astetta pakkasta mikäli on selkeää ja heikkotuulista. Pohjoisessa sen sijaan voidaan tuossa kylmemmässä vaihtoehdossa olla päivisinkin helposti -10 asteen tienoilla ja öisin voi pahimmillaan olla kireitäkin pakkasia. Mutta kaikki siis riippuu siitä kuinka kylmää/lämmintä ilmamassaa meille lopulta saapuu ja minkälaista säätä muuten on (pilvistä/sateista/selkeää). Paljon on auki ja mitään varmaa ei voida siis vielä sanoa.

Tänään maanantaina aurinko pääsi sen verran paistamaan täällä etelässä, että se heti lämmitti ilmaa reippaasti. Vantaalla rikottiin siis +8 asteen raja ja Helsingissäkin oli yli +7 C päivällä. Virossa mentiin jopa yli +10 asteen. Viikin pelloilla kävin tänään bongailemassa kiurun, töyhtöhyypän, uuttukyyhkyn ja kottaraisen. Uskoisin, että huomenna tiistaina jossain päin etelä/lounaisosaa maata päästään lähelle +10 astetta tai ehkä jopa ylikin, mikäli sumupilvet hälvenevät nopeasti.

Tässä kaikki tällä erää.