Suomessa sää pysyy samanlaisena viikonloppuun asti. Sitten mallit eriävät mielipiteissään.

Lämpötilat ovat lauantaihin asti koko maassa +5-10 asteen välillä. Aluksi idässä voi olla hiukan viileämpää. Niinpä päivälämpötilat ovat etenkin Lapissa selvästi normaalia korkeammalla. Öisinkin on lämmintä mikäli pilvipeite on runsaampaa. Mikäli pilvipeite pääsee enemmän repeilemään öisin mennään lähelle nollaa tai pakkaselle.

Etelässä ja lännessä siis päivisin n. +7-+9, idässä n.+5, ja Lapissa +5-7. Etelässä vallitsee vahva korkeapaine ja sää on poutaista. Öisin ja aamuisin voi esiintyä sumuja, joista voi tihuttaa ajoittain vettä. Pohjoisempana liikkuu hyvin heikkoja sateita lähinnä ehkä torstaina. Pohjoisessa on tosin tuulisia päiviä luvassa, etenkin keskiviikko-torstai, jolloin tuuli on maa-alueilla navakkaa.

Lauantaille mentäessä ennusteet alkavat sitten erkaantua jonkin verran etenkin GFS ja Euroopan keskuksen mallien välillä. Euroopan keskus pitää korkean keskuksen Suomen lounaispuolella ja vie 980 hPa matalapaineen sunnuntain vastaisena yönä Norjan pohjoisrannikon yli itään. Siinä yhteydessä tuulet ovat hyvin voimakkaita Pohjois-Lapissa. Sen ohituksen jälkeen malli pitäisi Suomessa etelä-kaakon puoleisen lämpimän virtauksen ja sää pysyisi syksyisen leutona.

GFS malli on aluksi samoilla linjoilla. Se vie 975 hPa matalan hieman pohjoisempaa reittiä lauantain aikana, mutta pitää korkeapaineen aivan Suomen eteläpuolella. GFS mallin ennustama painegradientti on suurempi ja toisi ajoittain kovaa tuulta maa-alueille Pohjois-Lappiin ärhäkän matalan solan muodossa lauantai-iltapäiväksi.

Sitten erona Euroopan keskuksen malliin se vie voimakkaamman matalapaineen maanantai/tiistai päivinä Lapin yli. Sen ennustama ilmanpaine olisi jopa niinkin alhainen kuin 965 hPa. Se toisi vaarallisen voimakkaita tuulia Lappiin tiistaiksi. Sen ohituksen jälkeen ilma kääntyisi puhaltamaan Jäämereltä ja kylmenisi hyvin tuntuvasti. Eli kaksi eri skenaarioita. Enemmän luottaisin tuohon Euroopan keskuksen ennusteeseen, tuo GFS mallin pääajo tuppaa välillä antamaan aika yliampuvia ennusteita pitkällä tähtäimellä, joskus ne tosin osuvat kohdilleen. GFS mallin parviajo on kahden vaiheilla kumpi virtaus vallitsee ensi viikolla, tuo pohjoinen vai lounainen.

Muista malleista mainittakoon, että Englannin UKMET vie lauantain matalan pohjoista reittiä ja ei tuo ainakaan lauantaiksi myrskyä vaan vain lämpimän lounaisvirtauksen. NOGAPS on samoilla linjoilla. Kanadalainen on aluksi samoilla linjoilla NOGAPSin ja UKMETin kanssa, mutta tuo sitten tuon GFS mallin ennustaman matalan tiistaina Suomen ylle, tosin heikompana.

Eli lauantaihin asti on selkeät kuviot, sen jälkeen voi tulla Lappiin tuulisempi päivä ja sitten vanha lauha sää jatkuu tai tulee kunnon myrsky ja tuo meille talven. Parin päivän päästä tuo tilanne toivottavasti selkiintyy.

 

Maailmalla on kaikenlaista tapahtunut viime aikoina säärintamalla. Voimakkaita ukkosia on saatu Yhdysvalloissa ja itäisellä Välimerellä. Vielä sen verran Yhdysvaltojen tornadoista, että viime viikon tornadosarja oli yksi Yhdysvaltain historian laajimmista tornadopurkauksista lokakuussa. Tämän hetkiset luvut näyttävät, että torstaina havaittiin 58 tornadoa, jolloin kahden päivän summaksi kertyi ainakin 79 tornadoa. Nyt nämä systeemit ovat pääosin ohi ja ainoa puheenaihe on Yhdysvaltain länsirannikon metsäpalot. Ne tulevat aiheuttamaan tuhoa vielä monta päivää, sillä kuiva ja lämmin sää jatkuu. Tuo tulipaloja ruokkiva Santa Ana tuuli-ilmiö saattaa vielä voimistua ja jatkuu vielä monta päivää. Paikoin tuulet puhaltavat puuskissa hurrikaanin voimalla. Voimakkain mitattu tuulenpuuska on ollut 48 m/s. Eli tilanne on kriittinen Kalifornian osavaltiossa.

Vielä pieni maininta Välimereltä. Muutamat mallit ovat näyttäneet mahdollisuutta, että Välimerelle kehittyy subtrooppinen myrsky seuraavien päivien aikana mahdollisesti Espanjan etelärannikolta lähtevästä häiriöstä tai tuosta Italian itäpuolella oleva matalapaineesta, jonka alla merivedet ovat tosin melko viileitä. Seurataan tuotakin tilannetta.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan