1584786.jpg

KONVEKTIOKATSAUS 9.8.2009

...VÄHÄINEN RISKI VAARAA AIHEUTTAVASTA KONVEKTIOSTA...

...lähinnä ukkospuuskat mahdollisia...

3801810174_1c35069f28_o.jpg

...SYNOPSIS...

Omega-tilanne on vallinnut näinä päivinä, jolloin etelästä Skandinaviaan ulottuu korkean selänne ja sen itä- ja länsipuolella ovat melko stationaariset ylämatalat. Nyt tuo yläselänne alkaa pikku hiljaa hivuttautua kohti kaakkoa antaen tilaa lännestä saapuvalle matalapaineen alueelle. Yläselänteen alla ilmamassa on kesäisen lämmintä ja sunnuntaina tuo lämpimin ilmamassa onkin juuri Lapin yllä. Lämpötila saattaakin kohota +28 asteen tienoille. Lapissa on liikkeellä myös rintamavyöhyke ja siihen liittyvä heikko matalapaineen aalto. Aallon tuoma konvergenssi toimii ukkosten käynnistäjänä sunnuntain aikana.

...KONVEKTIOPARAMETREJÄ...

  • MLCAPE 250-600 J/kg 
  • 0-6km tuuliväänne 8-16 m/s
  • 0-1 km tuuliväänne < 8 m/s
  • 0-3 km SRH 50-100 m2/s2 
  • MI 5

...POHDINTA...

Ukkoskuuroja tulee kehittymään sunnuntain aikana rintamavyöhykkeen alueelle ja heti sen eteläpuolelle Keski- ja Pohjois-Lapissa, jossa rajakerroksen kosteussisältö on suurimmillaan. Etelä-Lapissa on myös potentiaalia kuurokehitykselle, mutta on epäselvää missä mittakaavassa konvektiota sinne kehittyy.

Keskitroposfäärin lämpötilavähete muotoutuu pohjoisessa ehdollisesti epävakaaksi heikon kylmän advektion myötä. Rintamavyöhyke tulee antamaan tarpeeksi potkua konvektion käynnistymiselle, mutta syvän konvektion kannalta tärkeä kosteuden määrä on vielä pienoinen arvoitus. GFS-mallin malliluotaukset näyttävät kostean kerroksen olevan varsin ohut laajalla alueella, mutta juuri rintaman yhteydessä saattaa kasvava kosteusvuokonvergenssi tuoda tarpeeksi kosteutta, jotta ukkoset pystyvät tarrautumaan tuohon runsaampaan kosteussisältöön. Toinen epävarmuustekijä on myös pilvisyys. Vaikka mallit näyttävät sään muuttuvan selkeämpään suuntaan puoleen päivään mennessä, voi ennakoitua pilvisempi tilanne pitkittää konvektion kehittymistä alueen pohjoisosissa. Sikäli mikäli kun pilvipeite rakoilee, alkaa kumpupilviä ja kuuroja kehittyä rintaman läheisyyteen melko nopeasti. Rintaman yhteydessä voi esiintyä kuurottelua jo aamusta alkaen.

Konvektioon liittyvistä parametreistä tuuliprofiilit ovat tällä kertaa hieman "parempia" kuin itse termodynamiikan puoli. Ennustetut CAPE-arvot ovat tuttuun tapaan tulleet viime ajoissa hieman alaspäin, liikkuen enimmillään noin 500-1000 J/kg välillä (SBCAPE). Syvän kerroksen tuuliväänne on pohjoisosiltaan kohtalaista, noin 15 m/s, joka alkaa suosia järjestäytynyttä konvektiota. Näillä näkymin vaaraa aiheuttavan konvektion riski on pienehkö, ja rajoittuu lähinnä kohtalaisiin ukkospuuskiin. Pieniä rakeita voi esiintyä, mutta korkea nollaisotermi ja kuivahko rajakerros sulattavat rakeita niiden pudotessaan maahan. Mikäli rajakerroksen kosteussisältö on iltapäivän malliajoja runsaampaa ja sen myötä instabiilius suurempaa, kasvaa myös yksittäisen supersolun mahdollisuus. Tällöin ukkospuuskariski ja kohtalaisten rakeiden todennäköisyys on selvästi korkeampi.

Suurimmat epävarmuudet liittyvät siis rajakerroksen kosteuden määrään ja konvektiosolujen syntymistiheyteen (tietyin varauksin myös pilvisyys). Paras mahdollisuus ukkosille näyttäisi olevan suurin piirtein Ivalo-Sodankylä maastossa. Myrskybongareille tuttua termiä käyttääkseni lanseeraan hyvin epävirallisen ja puolihumoristisen mössöindeksin (1=selväpiirteistä, kuvauksellista voimakasta ukkosta; 10=täyttä harmaata, heikosti salamoivaa mössöä). Mössöindeksi saa arvon 5.

Seurailen tilannetta mahdollisesti twitter-puolella päivän mittaan. Tavallisempaa blogipäivitystä tulossa ukkosten salliessa lähipäivien aikana.