Suomeen on viikonloppuna virtaamassa erittäin lämmintä ilmamassaa. Se kuinka pitkälle se ehtii matkata, määrää sen, päästäänkö etelässä ja idässä hellelukemiin. Lisäksi luvassa asiaa torstain ukkosista sekä Itä-Euroopassa jylläävästä ukkosalueesta ja trooppinen myrsky Faystä.

Lauantaina sadealue saapuu etelästä. Sadekuuroja voidaan saada etelärannikolla aamupäivän aikana. Sateet yleistyvät etelässä ja kaakossa päivän aikana. Maan keskiosissa voidaan saada sadekuuroja. Muutoin maassa on pääosin poutaa. Lämpötilat kohoavat suuressa osassa maata lähelle +20 astetta. Etelässä sateessa jäädään lähemmäksi +15 astetta. Lapissa ollaan samoissa lukemissa. Aurinkoisinta on Lapissa ja Pohjanmaan rannikolla.

Sunnuntaiksi rintamavyöhyke työntyy hieman pidemmälle Keski-Suomeen. Sen yhteydessä voidaan saada sadekuuroja eikä jatkuvampia sateita ole odotettavissa kuin aivan länsirannikolla. Seassa saattaa jyrähtää ukkonen. Maan eteläosissa näyttäisi sää poutaantuvan ja muuttuvan selkeämpään suuntaan. Oulun läänissä ja Lapissa on myös melko selkeää lämpötilojen liikkuessa +15 ja +20 asteen välillä. Maan eteläosissa lämpötilat ovat vielä hieman auki. Ilmamassa kaakosta on ERITTÄIN kuumaa. Viron ylle tällä hetkellä ennustettu ilmamassa toisi heinäkuussa selkeässä korkeapainesäässä korkeimmillaan +37 asteen lämpötiloja. Ilmamassa on jopa yli 12 astetta keskiarvoa korkeampi. Mikäli rintama liikkuu ennustettua pidemmälle Suomessa hieman nopeammin, päästään etelässä hellelukemiin. Jos ilmamassa hipoo Suomea, jäädään hieman +23..+24 asteen tienoille. Ennusteet näissä etelä/kaakosta tulevissa matalapaineissa vaihtelevat yleensä paljon, joten täyttä varmuutta ei pysty vielä sanomaan lopullisista lämpötiloista.

Maanantaina Ruotsin yllä oleva matalapaine täyttyy ja sen eteläpuolelta kiertyy kylmä rintama maan eteläosiin. Idässä ollaan vielä lämpimässä sektorissa ja lämpötilat saattavat ehtiä kohota hellelukemiin. Etelässä sade- ja ukkoskuurojen säestyksellä lämpötilat jäävät +20 asteen tienoille. Lapissa liikutaan hieman poutaisemmassa säässä +15 asteen molemmin puolin.

Tiistaina lämpimin ilmamassa karkaa Suomen itäpuolelle. Rintamavyöhyke halkoo Oulun lääniä ja maan keskiosia, jossa saadaan sade- ja ukkoskuuroja. Etelässä on pieni mahdollisuus sadekuuroihin. Poutaisinta on pohjoisessa Lapissa. Lämpötilat etelässä kohoaa +20 asteen tienoille, sateisemmassa keskiosassa maata ollaan +15 asteen molemmin puolin kuten myös Lapissa.

Jatkossa ilmamassa näyttäisi olevan hieman keskiarvoa korkeampi, mutta sateet saattavat pitää lämpötilat kurissa. Näyttäisi olevan paluu vanhaan lounaisten matalapaineiden säätilaan pikaisen eteläkaakon tuulahduksen jälkeen.

 

Torstaina Suomessa kehittyi voimakkaita ukkosia ja muutamissa oli selviä supersolumaisia piirteitä. Kuopion itäpuolelle kehittyi vasemmalle keskituulesta kaartanut ns. "left-mover" supersolu. Helsingin edustalla neljän aikoihin kehittyi myös mahdollinen supersolu, joka viisti rannikkoa pitkin itään. Supersolut ovat rajuin ukkosen muoto. Niissä on syvä, pitkään pyörivä nousuvirtaus. Supersolut ovat Suomessa harvinaisia, koska siihen vaaditaan otolliset tuuliolosuhteet sekä melko runsaasti instabiiliutta ilmakehässä.

Supersolut yleensä kaartavat joko oikealle tai vasemmalle riippuen tuulen suunnan muutoksista ylöspäin mentäessä. Torstaina tuuli kaartoi hieman myötäpäivään ylöspäin mentäessä Jokioisten luotauksen perusteella. Niinpä oikealle perusvirtauksesta kaartavat supersolut olivat mahdollisia. Kuvat saa isommiksi niitä klikkaamalla.

1825143.jpg

En luotausta ala sen yksityiskohtaisemmin selittämään, mutta sen voi kyllä sanoa, että melko harvinaislaatuisesta päivästä oli kyse Suomen oloissa. Siitä nähdään vasemmalla ylhäällä olevassa laatikossa tuulen kaartaminen oikealle ylöspäin mentäessä. Lisäksi arvoista ilmenee syvän kerroksen tuuliväänteeksi 16,7 m/s. 15-20 m/s pidetään rajana supersolujen syntymiselle. Lisäksi alimmassa kilometrissä tuulen nopeus kasvoi 13,4 m/s, joka selvästi suosii tornadojen kehittymistä nousuvirtauksissa. GFS malli näyttikin varsin mehukkaalta sen analyysissä kolmelta Suomen aikaa.

1825171.jpg

Yllä on ns. significant tornado parameter, joka yhdistää erilaisia tornadoille suotuisia olosuhteita indeksiluvuksi. Suurin osa voimakkaista (EF2 tai voimakkaammista) tornadoista esiintyy kun parametri ylittää arvon 1.

Samaa tapaa on sovellettu Supercell composite parameter kuvassa alla.

1825172.jpg

Yli yhden arvoissa on kohonnut riski supersoluille, joita todennäköisesti ilmeni siis idässä ja etelärannikolla.

Etelärannikon solu näkyi hyvin tutkakuvassa.

 

Kuvasta nähdään kuinka ukkossoluja liikkuu lounaasta kohti Helsinkiä. Hieman ennen tapahtuu solun jakautuminen, jossa voimakkaampi solu lähtee kaartamaan dynamiikansa puolesta muita soluja oikeammalle. Nopeutetusta animaatiosta tuon liikkeen pystyy näkemään. Solurypäs kääntyykin selvästi Helsingin edustalla oikealle ja jatkaa rannikon suuntaisesti. Nopean animaation voi imuroida hieman isompana täältä. Hitaampi versio on tässä. (Lähde: Helsinki Testbed)

Kuvia tuosta kehittyvästä supersolusta löytyy kuvagalleriasta "Storms in Helsinki" osiosta.

Jos Suomessa oli voimakkaita ukkosia, ei ne vedä vertoja sille mitä Itä-Euroopassa perjantai-illan kuluessa on esiintynyt. Useita voimakkaita supersoluja sekä rajuja tornadoja ovat riehumassa Puolassa. Ne näyttivät satelliittikuvassa varsin näyttäviltä aikaisemmin päivällä.

1825158.jpg

Ukkoset ovat sen verran rajuja, että osuessaan tiheästi asutuille alueille voi esiintyä runsaasti vahinkoja.

Atlantilla on syntynyt trooppinen myrsky Fay, jonka ennustettu reitti vie sen kohti Floridaa ensi viikon puolivälissä. Tällä hetkellä se näyttäisi kuitenkin jyräävän vuoristoisten saarien kuten Dominikaanisen tasavallan, Haitin sekä Kuuban yli. Näin ollen se viettää jatkossa mahdollisesti paljon aikaa mantereella ja vuoristot häiritsevät sitä voimakkaasti. Näin ollen Fay ei välttämättä ehdi missään vaiheessa voimistua hurrikaaniksi asti huolimatta suotuisista sääoloista ja hyvin lämpimistä merivesistä. Seurataan sen kehittymistä tulevina päivinä.