Säätila on paranemassa maanantain kuluessa ja pysyy poutaisena ja todennäköisesti pääosin myös aurinkoisena ainakin alkavan viikon. Sitten säätyyppi taas vaihtuu huonompaan suuntaan ja saadaan etelässäkin mahdollisesti ensimmäiset lumisateet kuun loppupuoliskolla.

Ma: Lämpötila n. 13 C...kuurosateita voi tulla aamupäivästä, mutta iltapäivällä sää poutaantuu loppupäiväksi...matalapaine siirtyy Venäjälle..

Ti: Lämpötila n. 11 C...sadetta ei todennäköisesti saada tiistaina, vaikka lännessä yksi sadealue yrittääkin Suomeen, mutta se näyttää kuivahtavan ennen saapumistaan...okluusiorintama yrittää siis Suomeen, mutta vahvistuva korkeapaine katkaisee sen Suomen kohdalta..

Ke: Lämpötila n. 12 C...päivä on täysin sateeton lähes koko maassa kun korkeapaine vahvistuu Suomen ylle...sää alkaa muuttumaan yhä aurinkoisempaan suuntaan..

To: Lämpötila n. 11 C...aurinkoista ja täysin poutaista..

Pe: Lämpötila n. 11 C...sama hieno sää jatkuu..

La: Lämpötila n. 10 C...sama säätyyppi jatkuu, aivan pohjoisimmassa kolkassa Lappia on sateen mahdollisuus..

Su: Lämpötila n. 9 C...poutaista suuressa osassa maata, aivan pohjoisessa sadetta ja aivan etelässä pieni sadekuurojen riski, korkeapaine vahvistuu 1040 hPa luokkaan Keski-Suomessa..

Seuraavia sateita saadaan odotella suunnilleen keskiviikkoon 18. päivä asti tai mahdollisesti jo muutamaa päivää aikaisemmalle maanantaille uusimmassa päivityksessä, mutta kuitenkin kyseisen viikon puolivälissä säätyyppi alkaa muuttumaan todella syksyiseksi.

Torstaina 19. lokakuuta näyttää viilenevän kunnolla ja GFS mallin mukaan jo 22. lokakuuta jäädään aivan etelässäkin nollan tienoille päivällä ja silloin saattaa tulla ensimmäiset räntäsateet Helsinkiinkin. Virtaus kääntyy silloin koilliseen ja pohjois-Siperian kylmä ilma saapuu silloin Suomen ylle.

Tosin tätä kirjoittaessa tuli uusi päivitys ja se ei ennusta aivan yhtä rajua muutosta ja lykkää viilenemistä muutamalla päivällä. Sen sijaan uusi ennuste lupaa jopa lämpenevää ennen matalapaineen saapumista 21-22. päivä ja mikäli tuo pitää paikkaansa rikotaan jälleen lämpöennätyksiä. Kuitenkin pitkään vallinnut korkeapaine alkaa väistymään ja se sallii kylmemmän ilman saapumisen pikku hiljaa. Tämä on kuitenkin niin pitkällä tulevaisuudessa, että täytyy tarkentaa ennustetta huomattavasti myöhemmin sillä mallit muuttavat arvioitaan jatkuvasti.

Päivittäin uusia kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan