Nyt on pikseleitä vaikka muilla jakaa, kunhan oppisi itse kameraa käyttämään :) Tulipahan tänään tenttien välissä vietyä kamera ulkoilemaan Viikkiin. Sielläpä oli mukava määrä ulkoilijoita nauttimassa kirpsakasta pakkaspäivästä.

Klikkaa suuremmaksi

Koneella tehdyt ladut merelle saivat monet sivakoimaan vielä kun ehtii. Talven tuntua on nimittäin jäljellä enään muutama viikko, jos sitäkään.

 

Klikkaa suuremmaksi

Vantaanjoella oli vain muutama sula paikka jouksussa ja siellä oleskelivatkin kymmenisen isokoskeloa, välillä koskenlaskussa ja välillä leväten auringonpaisteessa.

 

Klikkaa suuremmaksi

Aurinko on nyt maaliskuun puoltaväliä lähestyttäessä jo niin korkealla, että sen lämmittävää vaikutusta on vaikea olla huomaamatta seisomalla tuulettomassa paikassa auringonpaisteessa. Se saisi itsessään lumen sulamaan jo melko kiitettävästi, mutta pohjoisesta tuleva kylmä ilma pitää sään niin kylmänä, että se minkä aurinko nolla kelillä jo sulattaisi, pysyy pakkasen ansiosta vielä tiukasti kiinteässä muodossa.

 

Klikkaa suuremmaksi

Vastasatanutta lunta Viikissä. Viimepäivinä tulleet lumisateet eivät itsessään auta kevään saapumista. Tuoreen, juuri sataneen pakkaslumen albedo eli heijastumiskyky on erittäis suuri (jopa 90%), joten se auringonsäteily joka pääsee maanpinnalle asti heijastuukin takaisin ilmakehään ja sitä kautta myös takaisin avaruuteen. Niinpä auringosta saapuva lämpösäteily ei pääse lämmittämään lunta kovinkaan paljon. Vanhempi ja likaisempi lumi, vaikka silläkin melko suuri albedo, imee säteilyä paremmin ja sitä kautta kevään edetessä lumen sulaminen kiihtyy. Niinpä voidaan jopa toivoa, että isoimmilta lumisateilta alettaisiin jo välttyä, jotta se kevät tulisi edes sen piirun verran nopeammin. Vaikka mikäs se näissä keleissäkään on valittaminen.

 

Klikkaa suuremmaksi

Varman kevään merkki on linnut. Vaikka varsinaisia muuttolintuja ei ole vielä oikeastaan saapunut (tosin muutamia uuttukyyhkyjä on Viikissä tavattu), niin täällä talvehtivien lintujen käyttäytymisestä voi päätellä jo paljon. Pöllöjen huhuilu on yleistä ja bongaajat kuuntelevat korvat höröillään talitintin ensimmäisiä ti-ti-tyy- ääntelyitä.

Kyllä se kevät ja kesä sieltä tulee. Ensi viikolla tuntuu olevan jo paljon lähempänä. Toivottavasti hieman sää lauhtuisi, ettei sormet jäätyisi liiaksi kuvatessa. Tai sitten täytyy vaan hankkia toiset hanskat.

Lisää kuvia tulossa, kunhan saan ne käsiteltyä!