Hyviä uutisia. Sitten perjantain, tietokonemallit ovat nyt paljon yhdenmukaisempia ja ennustavat melko hienoa viikkoa. Loppuviikolla saattaa tämän kevään lämpöennätykset paukkua.

Ei nyt kuitenkaan vielä liikoja innostuta, sillä ennusteet voi muuttua parissakin päivässä huonompaan suuntaan. Nyt maanantaina on kuitenkin hieno päivä. Etelässä päästään 20 asteen tienoille auringon paisteessa. Lapissa ollaan myös kymmenessä asteessa, mutta päivällä esiintyy sadekuuroja. Yötä kohden länteen leviää sateita, jotka sitten siirtyvät idemmäksi. Etenkin Keski-Suomessa voi sataa melko rankasti tiistai aamun ja päivän kuluessa.

Nuo sateet liittyy etelästä tulleeseen matalapaineeseen. Sen myötä tiistai on melko sateinen ja pilvinen, etenkin etelässä. Tuon matalan nostattamana Suomeen saapuu lämmintä ilmamassaa, mutta sen visiitti on lyhytaikainen ja sateista ja pilvisyydestä johtuen ilma ei lämpene kunnolla ja lämpötiloiltaan päästään ehkä hieman 15 asteen yläpuolelle sateettomilla alueilla. Tiistai onkin viikon viilein päivä.

Keskiviikkona aurinko pääsee lämmittämään etelässä enemmän. Vaikka ilmamassa on huomattavasti viileämpää, pääsee lämpötila nousemaan lähelle 20 astetta. Kuurosateita voidaan kuitenkin saada myös etelässä, joiden osuessa kohdalle lämpötila laskee useilla asteilla.

Sitten torstaina ollaan näillä näkymin menossa lämpimään suuntaan. Azorien laajasta korkeapaineesta irtoaa oma korkeapaineensa, joka siirtyy Suomen eteläpuolelle. Tällöin puhaltaa selvä lämmin lounainen ilmavirtaus. Lämpötilat ovat siinä lähellä 20 astetta ja heikkoja kuurosateita voidaan saada lähinnä Pohjanmaalla.

Perjantaiksi tuo korkeapaine siirtyy kaakompaan ja virtaus puhaltaa suoraan etelästä. Koko ajan virtaa lämpimämpää ilmamassaa Suomeen ja vaikka pilvisyys voi olla runsaampaa nousee lämpötila hieman 20 asteen yläpuolelle parhaimmillaan.

Lauantaina virtaus on edelleen etelänpuoleinen ja siihen mennessä näyttäisi hyvin lämmintä ilmamassaa saapuneen Suomeen. GFS ja Euroopan keskuksen mallit alkavat kuitenkin hieman erottua toisistaan ensi viikonlopun kohdalla. GFS kehittäisi osakeskuksen Norjanmeren matalalle, joka voimistaisi lämpimän tuontia, mutta toisi myös sateita. Se kulkisi Lapin yli melko voimakkaana. Euroopan keskus veisi koko päämatalan kohti Brittein saaria ja säästäisi Suomen suuremmilta tuulilta ja sateilta. Jokatapauksessa molemmat mallit ovat melko yhtä mieltä säästä suunnilleen perjantai/lauantaihin asti. Ne molemmat pitäisivät tuon lämpimän syötön mahdollisena.

Mikäli GFS malliin on luottamista, lauantaina olisi etelässä selkeästi hellettä. Sunnuntaiksi lämpimin ilma siirtyisi idemmäksi. Euroopan keskuksen mallista ei julkaista netissä lämpötilaennusteita, joten en tiedä kuinka lämmintä se ennustaa.

Japanilainen malli tuo myös koko viikonlopuksi myös hyvin lämmintä ilmaa. Niin myös Kanadalainen ja Nogaps malli. Eli melko hyvä yhteisymmärrys malleilla on, että ensi viikonlopusta voi tulla hyvin lämmin. Lähinnä lämpötilat sitten riippuvat pilvisyydestä ja mahdollista sateista. Mikäli kuitenkin aurinko pääsee paistamaan tuollaisessa ilmamassassa on hellekeli täysin mahdollista.

Tästä pääset kuvagalleriaan