Viikonloppuna matalapaine tuo kaakosta runsaampia sateita ja voimakkaita ukkosia. Väliin kylläkin mahtuu aina välillä aurinkoa.

Kuten tiistaina näytti, viikonlopuksi saadaan sateita, ainoa muutos on viikonvaihde, jolloin matalapaine näytti täyttyvän sen verran nopeasti, että sadekuurot olisivat olleet vähissä sunnuntaina ja korkean selänteen tuli vahvistua maanantaiksi. Tällä hetkellä matala sinnittelisi Suomen päällä ja yläsola jyllää myös Suomen päällä, joten korkea ei pääse viikon alussa kehittymään kunnolla, ehkä tiistaina voisi olla poutaisempaa, mutta ennusteet ovat epävarmoja.

Sääasioista huomattavin on siis sateet ja ukkoset, joita tulee Etelä- ja Keski-Suomessa yleisesti koko viikonlopun ajan. Huomenna perjantaina sadekuuroista voi päivällä kehittyä ukkostavia kaakossa, mutta vasta illasta ja alkuyöstä alkaen okluusiorintaman rantautumisen myötä saadaan reippaampia sateita. Ne tosin näyttävät hieman heikentyvän yön aikana. Sadetta voidaan kuitenkin saada paikoin 10-20mm. Sade rankentuu lauantaina iltapäivällä halkaistessaan Keski-Suomea.

Ukkosia saadaan siis yleisesti. Ne yleistyvät siis etenkin kaakossa perjantai-iltana okluusiorintaman myötä ja muualla etelärannikolla yön aikana. Ne kuitenkin heikkenevät jonkin verran yön aikana, kunnes jälleen voimistuvat lauantaina auringon lämmityksestä. Lauantaina ukkosia saadaan tuon okluusiorintaman yhteydessä Keski-Suomessa ja sen eteläpuolella. Ukkoset saattavat olla voimakkaita, jo lauantain vastaisesta yöstä aina sunnuntaihin asti.

Okluusiorintaman etupuolella alatroposfäärin tuuliväänne on voimakasta GFS mallin mukaan. Perjantai-iltana ja lauantain vastaísena yönä 0-1 km shear on n. 10-15 m/s ja lauantaina rintaman etupuolella samoissa lukemissa, kun taas etelämpänä rintaman ohitettua shear on alle 10 m/s. Lauantaiksi matalapaineen ympäri kiertyy suihkuvirtaus, joka kasvattaa syvempää shearia. 0-6 km väänne on lauantaina aamupäivällä 20-25 m/s ja päivällä n. 15-20 m/s. Tosin suurimmat epävakauden CAPE arvot osuvat kaakkoon, jossa tuuliväänteet ovat heikompia. Paikoin kuitenkin kyseinen malli toisi esim. n. 200 J/kg CAPEn  arvoja lähelle 15-20 m/s 0-6 km shearia, joka riittää mukaviin ukkosiin.

1-8 km deep layer shear on lauantaina iltapäivällä ja illalla paikoin Keski-Suomessa jopa 20-30 m/s sijoittuen suht samalle alueelle ICAPEn 250-500 kJ/m2 arvojen kanssa.

Kosteussisältö on etenkin perjantaina illalla hyvin runsasta sillä rajakerroksen kosteusadvektio rintaman myötä nostattaa average mixing ration 0-1 km korkeudella yli 10 g/kg. Tuo määrä tippuu lauantaille mentäessä. Helisiteettiarvot eivät ole CAPE alueilla hirveän merkittäviä. Lähinnä lauantaina Keski-Suomessa rintaman etupuolella siitä voi olla hyötyä.

Ukkospuuskat voivat olla lauantaina iltapäivällä voimakkaita Etelä-Suomessa sekä Keski-Suomessa rintaman yhdeydessä esiintyvissä ukkosissa. 

Yhteenvetona siis se, että ukkosia esiintyy melko runsaasti viikonloppuna. Missään ei ole semmoinen "ihannetilannetta", jossa epävakaus ja shear olisivat selvästi päällekkäin. Rintaman etupuolella siis on runsaasti rajakerroksen tuuliväännettä kun taas CAPEn arvot ovat pienempiä. Etelämpänä epävakautta on enemmän, ei kuitenkaan mitenkään hirmuisesti. Etelässä tosin deep layer shear on sen verran runsaampaa, että pidempikestoisia soluja esiintyy.

Sunnuntaina ja maanantaina ukkoskuuroja esiintyy edelleen, mutta niistä ei nyt tällä kertaa enempää.

Enää kolme päivää lomaan..

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan