Lyhyt sääkatsaus.

Sää alkaa viiletä tiistain aikana samalla kun lännestä vahvistuu korkeapaine. Silloin virtaus kääntyy puhaltamaan pohjoisesta ja kylmää ilmamassaa virtaa keskiviikoksi myös etelään. Tuolloin sää poutaantuu koko maassa ja on melko aurinkoista pakkaskeliä. Lapissa on melko kiprakkaa pakkasta päivälläkin.

Torstaiksi kylmin ilmamassa siirtyy Suomen kaakkoispuolelle samalla kun korkeapaine kallistuu niin, että lauhempaa ilmaa pääsee virtaamaan Suomeen lännestä. Vaikka pilvisessä säässä tuossa ilmamassassa oltaisiin nollassa tai plussalla, näyttäisi siltä, että korkeapaineen ja osittain selkeämmän sään johdosta rajakerrokseen muodostuu stabiilimpi inversiokerros ainakin etelässä, joka pitää lämpötilat vielä pakkasella. Saattaa olla, että länsirannikolla ollaan nollassa. Lapissa liikkuu pieni lumisadealue.

Perjantaina edelleen lauhaa ilmaa virtaa Suomeen. Koko maassa ollaan nollan tuntumassa tai pikkupakkasella. Lappiin leviää lumi ja räntäsateita ja myös jäätäviä sateita. Perjantaina illalla on Pohjois-Lapissa hyvin tuulista. Tuuli saattaa yltyä etenkin tuntureilla puuskissa myrskylukemiin. Euroopan keskuksen 00z ajossa nimittäin lauantain vastaisena yönä 850 hPa tuuli on voimakkaimmillaan yli 40 m/s.

Viikonloppuna sää jatkuu melko lauhana ja lämpötilojen osalta pyöritään nollan tienoilla koko maassa.

Eniten sateita saadaan siis loppuviikolla Lapissa. Tiistain jälkeen ei näyttäisi tulevan etelässä eikä Keski-Suomessa sateita loppuviikon aikana.

Ensi viikolla samanlainen säätyyppi näyttää jatkuvan. Matalapaineet kiertää korkeapaineen pohjoispuolitse Jäämerellä. Niinpä välillä korkeapaineen kallistuessa pääsee virtaamaan lauhempaa ilmaa ja välillä matalapaineiden ohitusten jälkeen virtaa viileämpää ilmaa. Sateet näyttää painottuvan Lappiin, jossa tuulet puhaltavat myös välillä melko voimakkaasti.

Jouluaattoon on nyt tasan kaksi viikkoa aikaa. Olen ajatellut keräillä GFS mallin pääajon jouluennusteet jokaiselta päivältä ja sitten jälkikäteen katsoa, miten ne pärjäsivät. Tällä hetkellä 12z ajot ovat lupailleet korkean selännettä sekä pikkupakkasta etelään ja pohjoiseen -10 sekä toisen päivän ennuste veikkasi voimakkaampaa lounaisvirtausta ja etelään plussaa, Keski-Suomeen nollakeliä ja Lappiin pikkupakkasta. Tämän päivän uunituore ajo veikkaa etelään plussaa ja matalapainekeliä sekä muualle maahan nollaa tai pikkupakkasta.

Jos nyt jotain tällä hetkellä veikkaisi, niin pistäisin rahat lumettomalle suojanpuoleiselle joululle etelään ja Lappiin pikkupakkasia. Syynä on tuo pitkään paikallaan pysyvä sulkukorkeapaine, jonka odottaisin lyyhistyvän joulun alla, jolloin Suomeen virtaisi voimakas lauha virtaus lännestä. Lisäksi korkeapaine pitää nyt sateet hyvin vähissä, joten lunta ei ehtisi tänne etelään satamaan tuota ennen.

Tosin tuo 06z GFS pääajo oli kyllä hauskaa katsottavaa. Se ennusti ensi viikon alusta valtaisaa matalapainetta Suomen ylle 955 hPa ilmanpaineineen etc. Sen jälkipuolella olisi virrannut pohjoisesta lähes arktista ilmaa ja sitten juuri jouluaatoksi jälleen suojakeliä lännestä. Vaikka tuo oli melko äärimmäinen ennuste ja hyvä esimerkki siitä mitä GFS tykkää tehdä pitkissä ennusteissa, niin on mahdollista, että jonkin sortin iso myrsky voi olla tulossa niillä main kun korkeapaine mahdollisesti pettää ensi viikolla niin, että matalapaineet pääsee jyräämään Suomen yli.

Jokatapauksessa tuo korkeapaine näyttää ratkaisevan melko pitkälti minkälainen joulu sään puolesta on luvassa. GFS malli on tällä hetkellä ainoa, joka sinne asti yltää. Euroopan keskuksen malli sekä kanadalainen ulottuu jouluaattoon neljän päivän päästä. Silloin saadaan hieman enemmän tulkintoja.

Joten nähtäväksi jää miten käy, mutta tässähän tämä hupi piileekin.