Länsi-Eurooppaan saapuu sunnuntaiksi myrsky. Etelä-Suomessa loppuviikkona hieman lauhtuu.

Sää on siis jatkossa vaihtelevaa ja esim. ensi viikko on vielä mallien kanssa tanssimista eri suuntiin. Välillä ne näyttää selvää viilenemistä, välillä lauhtumista pitkällä aikavälillä. Jarin kysymykseen vastaten veikkaan, että katsoit eilistä pääajoa, joka oli selvästi parviajoa kylmemmällä kannalla pitkällä tähtäimellä. Tänään kyseinen pääajo on taas parviajon keskiarvoa lämpimämmällä puolella.

Ongelmia jatkon ennustamiseen tuo myös ennustetun NAO-indeksin muutokset. Pitkään GFS ennusti NAO-indeksin syöksyvän reippaasti miinukselle kuun vaihteessa. Nyt ennuste vie sen hetkeksi negatiiviseksi, mutta sitten jälleen positiiviseksi. Eli sen valossa selvää viilenemistä ei olisikaan tiedossa.

Mutta ettei mentäisi ennustuksissa liian pitkälle heti alkuun katsotaan tämän viikon säätä.

Torstai on vielä pakkaspäivä lähes koko maassa. Aurinko näyttäytyy suuressa osassa maata, itärajalla ja lounaassa on runsaampaa pilvisyyttä. Lapissa esiintyy päivälläkin kireitä pakkasia. Länsi- ja lounaisrannikolle saapuu nyt tulevan yön aikana sadealue, josta saadaan pääosin lunta tai räntää (saaristossa ehkä vettäkin) mantereelle. Huomenna päivällä sateet painottuu aluksi maan lounaisosiin. Sinne voidaan torstain kuluessa saada jopa yli 10 cm melko märkää lunta, joten ajokeli saattaa olla paikoin hyvin huono. Sadealue saattaa illan kuluessa hivuttautua hieman pidemmälle sisämaahan. GFS ja Euroopan keskus ovat erimieltä Suomen itäpuolella olevasta ikääntyvästä matalapaineesta. GFS nimittäin nappaa siitä heikon osakeskuksen mukaan tuohon Suomen eteläpuolella olevaan matalapaineeseen torstai-illan kuluessa, jolloin siitä voisi tulla torstai-illan ja perjantain vastaisen yön aikana heikkoja lumikuuroja Itä-Lappiin. Euroopan keskus ymmärtääkseni pitää sen kokonaisuudessaan Suomen rajojen ulkopuolella.

Perjantaina on suuressa osassa maata poutaa, lumi-, räntä- ja vesikuuroja saadaan vielä lounaassa. Aurinkoistakin säätä mahtuu jälleen mukaan etenkin Keski-Suomeen. Lämpötilat ovat Lapissa edelleen reippaasti pakkasella, ainoastaan lounaassa liikutaan nollan tienoilla.

Lauantaille mentäessä lännestä saapuu matalapaine, joka kääntää virtauksen enemmän etelälounaan puolelle. Samalla tuulet voimistuvat. Kovaa tuulta on luvassa merialueille ja on pieni mahdollisuus, että lauantai-iltana läntisillä merialueilla myrskyää. Sateet saapuvat lauantai-illan aikana lounaasta. Ne näyttäisivät tulevan GFS mallin mukaan etelä- ja lounaisrannikolla alkua lukuunottamatta mahdollisesti vetenä, sisämaassa lumena tai räntänä. Muualla maassa päivä on vielä pääosin poutainen, mutta pilvisyys lisääntyy ja lähinnä idässä aurinko voi pilkahdella. Lämpötilat ovat vielä pakkasella lukuunottamatta maan lounaisosia.

Sunnuntain vastaisena yönä sadealue levittäytyy enemmän maan etelä- ja keskiosiin. Rintaman pohjoispuolella sateet tulevat siis pääosin lumena, eteläpuolella räntänä ja etelärannikolla vetenä. Mukana saattaa olla jäätäviä sateita. Länsi-Lapissa näyttää majailevan heikko korkean selänne, joka pitäisi sään poutaisena. Lunta saattaa kertyä maan keskiosiin useita senttejä riippuen rintaman sijainnista. Lämpötilat ovat pohjoisempana selvästi pakkasella, etelämpänä rintaman yhteydessä lähellä nollaa ja etelärannikolla plussalla.

Alkuviikolla sateet näyttävät painottuvan maan eteläosiin ja aluksi ehkä Itä-Lappiin. Etelässä sateet varmaan aluksi ovat enemmän vettä, mutta muuttuvat lumisemmiksi. Alkuviikko näyttää myös tuuliselta etelässä. Viikon puolivälissä on viitteitä siitä, että Suomen ylle saattaisi kehittyä korkeapaine, joka pitäisi sään poutaisena ainakin muutaman päivän, kunnes loppuviikosta lauhtuisi lännestä uudestaan. Tuo on Euroopan keskuksen tämän hetkinen ennuste. GFS parviajo menee suoraan läntisten matalapaineiden puolelle, jättäen korkeapaineen pois. GFS pääajo tosin pitää semmoisen jossakin muodossa viikon puolivälissä, jonka jälkeen sää jälleen lauhtuisi. Eli summa summarum: tällä hetkellä ensi viikko näyttää aluksi lauhalta etenkin etelässä, sitten viikon puolivälissä viilenisi tilapäisesti ja loppuviikosta lauhtuisi.

Sitten muun Euroopan säähän. Lähes kaikki mallit ovat näyttäneet jonkin sortin myrskyä sunnuntaille Länsi-Eurooppaan. Muutamat niistä ovat pysytelleet nyt viime ajoissa hyvin voimakkaan myrskyn kannalla.

Samainen laaja matalapaineen alue, joka tuo Suomeenkin viikonlopun sateet sijaitsee Atlantilla ja siihen liittyy useita osakeskuksia. Niistä voimakkain näyttää liikkuvan Islannin eteläpuolelta lauantain aikana kohti Brittein saarten pohjoisosia. Se näyttäisi tuovan melko voimakkaita tuulia kyseiselle alueelle lauantaina. Muutamat mallit näyttävät, että sen jälkijunassa saapuisi vielä yksi osakeskus länsivirtauksen mukana sunnuntaille mentäessä. Se näyttäisi muljahtavan etelämmäksi ja saavan tuolta entiseltä voimakkaalta osakeskukselta lisäenergiaa. Samalla ylätroposfäärin suihkuvirtaus, joka vielä lauantaina on hieman jakautunut kahtia saa uuden sysäyksen energiaa ja osuu tuon uuden osakeskuksen kanssa ideaalisti vierekkäin, jolloin tuo matala sijaitsee suihkuvirtauksen vasemmalla jarruuntumisalueella voimakkaan pyörreadvektion ja nousuliikkeen alueella.

Sunnuntaina iltapäivällä GFS mallin viimeisten ajojen mukaan Ranska olisi tuon myrskyn tähtäimessä. Se ennustaa 850 hPa tuulen voimakkuuksia 30 m/s - 37,5 m/s. 10 m keskituuliksi maa-alueille Ranskaan laajalti 15 m/s. Euroopan keskuksen eilinen päiväajo ennusti myöskin 850 hPa tuuliksi 35-40 m/s. Se on seuraavassa ajossaan antanut maltillisempia lukemia. Mielenkiinnolla odotellaan tämän päivän ajoa. Tilanne muistuttaa hiukan Kyrill-myrskyä kuluneen vuoden tammikuussa. Vaikka tällä kertaa ennustetut tuulennopeudet ovat selvästi alempia, on GFS mallin osuessa oikeen luvassa laajalti tuulivahinkoja Ranskaan ja myös Saksaan sekä Benelux-maihin.

Lisäksi amerikkalainen NOGAPS sekä Kanadalainen GEM tuovat samaisen hyvin tiheän painegradientin Ranskan ylle sunnuntaiksi.

Yhdysvalloissa seuraillaan myös mahdollista myrskyä viikonvaihteen tai alkuviikon aikana. Viimeisimmät GFS ja ECMWF mallit kunnolla pamauttavat reippaan lumimyrskyn Yhdysvaltain itärannikolle. Lyhyemmän ennustevälin mallit ovat rauhallisempia.

Eli aktiivinen säätilanne luvassa tulevana viikonloppuna sekä Euroopassa, että Yhdysvalloissa.

Tässä tämänkertainen katsaus. Jatkossa olen ajatellut välillä tehdä, ajan niin salliessa, pienempiä päivityksiä joistakin mielenkiintoisista sääilmiöistä, joihin opintojen aikana on tutustunut. Se kuitenkin sitten kunhan kerkiän, näin tenttien jo kohta hengittäessä niskaan.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan