Sää lauhtuu melkoisesti ensi viikolle mentäessä. Samalla aurinkoiset päivät hupenevat vähiin.

Suomen päällä pitkään majaillut korkeapaine on siirtynyt Venäjälle ja Atlantin matalat pääsevät tuomaan kosteampaa ja leudompaa ilmaa Suomeen.
Tuuli kääntyi eilen perjantaina puolenpäivän aikoihin puhaltamaan mereltä päin ja suht heikkoja luminauhoja pääsi rannikolle ja Helsingissä kevyttä pakkaslunta leijaili taivaalta usean tunnin ajan. Lämpötila nousi neljässä tunnissa paikoin n. 8 astetta eteläisen tuulen ja pilvisyyden johdosta.

Ensimmäinen matalapaine alkaa vaikuttaa Suomen säähän maanantaina kun Tanskan kohdille saapuu heikko osakeskus, joka liikkuu hitaasti täyttyen kohti Suomea. Mukanaan se tuo kyllä lumisateita etelään, maanantaina illalla heikkoja, tiistaina ehkä hieman sankempia lumisateita aivan rannikolle.
Tämän jälkeen uusi voimakkaampi matalapaine saapuu ehkä perjantain vastaisena yönä ja siinä voi tulla runsaampia lumisateita. Tämän matalapaineen reitistä, ajankohdasta ja voimakkuudesta mallit ovat vielä eri mieltä. GFS malli ennusti vielä eilen torstain vastaiseksi yöksi kunnon lumipyryä räntäsateineen, nyt ennuste vie matalan eteläisempää reittiä ja sateet pysyisivät Suomen ulkopuolella.

Nuo globaalit mallit vaihtelevat matalapaineiden reittejä melko tiuhaan tahtiin. Varmaa nyt kuitenkin on se, että sää lauhtuu ja pilvipeite on ensi viikolla runsasta.

Lämpötilat liikkuvat alkuviikosta viiden pakkasasteen tuntumassa. Matalapaineiden sattuessa kohdalle myös lämpötilat nousevat. Esimerkiksi ensi torstaiksi on luvassa etelärannikolle nollakeliä ja mahdollisesti loppuviikolla mennään suojan puolelle. GFS mallin pitkä ennuste lupailee nollan molemmin puolin vaihtuvia lämpötiloja ainakin maaliskuun 12. päivään asti.

Viime vuonna maaliskuu oli hyvin kylmä, saas nähdä minkälainen on tänä vuonna luvassa. Nyt kun sää hieman lauhtuu, niin auringon sattuessa paistamaan voi jo alkaa huomata sen lämmittävän vaikutuksen. Aurinko nimittäin laskee näinä päivinä vasta puoli kuuden aikoihin Helsingissä. Kuukauden päästä on varmaan jo kevättä ilmassa, ehkä jopa sitä ennen jos säät sen suo. Englannin Ilmatieteen laitoksen tammikuussa tekemän pitkän ennusteen mukaan helmi-, maalis-, huhtikuu ovat 40-60% todennäköisyydellä normaalia lämpimämpiä ja maalis-, huhti-, toukokuu ovat läntisessä Suomessa 60-80% todennäköisyydellä normaalia lämpimämpiä. Helmikuussa tehtyjä malliajoja ei ollut netissä vielä saatavilla. Jos näihin on luottamista tulisi Suomen kevään olla melko lämmin ja alkaa ehkä normaalia aikaisemmin. Tosin korrelaatio todellisuuden ja ennusteen välillä on n. 0.45. Kuitenkin mallin tulokset ovat suuntaa antavia ja keväästä pitäville iloinen uutinen.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan