Asiaa Suomen säästä sekä hurrikaani Jimenasta.

Suomessa vallitsee parhaillaan voimakas etelälounainen ilmavirtaus, joka on tuomassa vuodenaikaan nähden lämmintä ilmamassaa. Samanlaisessa ilmassa keskikesällä mitattaisiin hellettä aurinkoisessa säässä. Tällä kertaa ilmamassa ei aivan riitä moiseen, mutta suomalaisittain lämmintä säätä riittää vielä pitkälle.

Keskiviikkona on lännestä saapumassa sadealue Suomeen. Aamulla satelee Lapissa, mutta muutoin sadealue on vielä Ruotsin puolella. Puoleenpäivään mennessä alkaa länsirannikolla sataa. Iltapäivällä sataa suunnilleen linjalla Hanko-Oulu ja pääosassa Lappia. Idempänä on vielä poutaa ja melko selkeääkin. Tuolloin lämpötila pääsee "helleilmamassassa" kohoamaan yli +20 asteeseen, ehkä ylimmillään paikoin +23 asteen tuntumaan. Lännempänä pilvisessä säässä jäädään alle +20 asteen ja sateessa lähemmäksi +15 astetta. Lapissa liikutaan pääosin +15 asteessa.

Keskiviikko on hyvin tuulinen päivä. Voimakas lounainen virtaus voimistaa rajakerroksen tuulia ja aurinkoinen sää tehostaa termistä turbulenssia. Rajakerros onkin malliluotausten perusteella läntisen sade- ja pilvialueen ulkopuolella lähes kuiva-adiabaattinen eli hyvin sekoittunut. Niinpä turbulenttiset pyörteet pääsevät kasvamaan ja tuomaan voimakkaita puuskia aina maanpintaan saakka. Luotausten perusteella puuskat ovat ylimmillään noin 20 m/s, länsirannikolla on pieni mahdollisuus aamupäivän aikana hieman kovemmillekin puuskille mikäli pilvisyys pysyy loitolla pidempään. Kuitenkin päivän aikana pilvinen ja sateinen sää estää voimakkaamman turbulenttisen sekoittumisen lännessä ja Lapissa. Näin syyskuun alussa puissa on vielä lehdet ja maa luonnollisesti sula. Niinpä noin 20 m/s puuskissa on syytä varautua mahdollisiin paikallisiin tuulituhoihin. Ennustettua runsaampi pilvisyys voi vähentää vahinkojen riskiä, mutta tällä hetkellä näyttäisi olemassa vähäinen riski vaarallisesta tuulesta maa-alueilla.

3878240587_4ee7ddbb47_o.jpg

Iltaa kohden auringon painuessa horisonttia kohden, vähenee myös tuulen puuskaisuus. Samalla sadealue kulkee maan yli idemmäksi vetäen terää kovimmilta tuulenpuuskilta.

Torstaina sadealue on jo pääosin Suomen rajojen ulkopuolella, mutta sen jälkipuolella saadaan vielä sadekuuroja. Ne painottuvat maan etelä- ja itäosiin sekä Oulun lääniin. Lännessä ja osin Lapissa on pääosin poutaa.

Torstaina illalla järjestetään Helsingissä vuotuinen ilotulituskisa. Sen osalta sää on vielä hieman avoin. Lounaasta on saapumassa matalapaine ja sen ajoitus määrää sen, katsellaanko ilotulitusta vetisessä vai kuivassa säässä. Vaikka itse sadealue ei vielä kisan aikana ehtisi Helsinkiin, voi sen aikana tulla yksittäisiä lyhyitä sadekuuroja. Laajempi sadealue saapuu viimeistään yön aikana, mutta muutamat mallit näyttävät sateen saapuvan jo kymmeneltä illalla. Kiikun kaakun miten käy. Itse arvioisin, että kisa käydään pääosin kuivassa säässä ja laajempi sadealue pysyttelee loitolla, mutta sadekuuroihin on syytä varautua. Päivitän tilanteen twitteriin mahdollisesti torstaina.

Perjantaina sadealue jatkaa matkaansa pohjoiseen, mutta sateita on luvassa muutoin viikonloppuna. Laaja-alainen matalapaine liikkuu Suomen ylle ja siihen liittyy useita osakeskuksia, jotka pitävät sään epävakaisena. Alkuviikolla sää alkaa hieman poutaantua. Ilma on kuitenkin pysymässä tavanomaista lämpimämpänä. Esimerkiksi tähän vuodenaikaan päivän ylin lämpötila on tyypillisesti maan etelä- ja keskiosissa noin 16-17 astetta ja keskiviikkona ollaan paikoin idässä noin 5 astetta tätä korkeammissa lukemissa. Helsingissä saatetaan päästä +20 asteeseen. Viimeksi syyskuun ensimmäisellä viikolla tämä raja meni rikki vuonna 2006. Hellettäkin on mitattu Helsingissä syyskuun puolella 1960-luvulla. Tämä olisi kyllä jo poikkeuksellisen harvinaista herkkua.

Itäisellä Tyynellämerellä Hurrikaani Jimena oli jo lähestulkoon viidennen kategorian hurrikaani, mutta tämän illan lennollaan hurrikaanimetsästäjät havaitsivat tuulen nopeudeksi noin 135 mph eli noin 60 m/s. Se on silti edelleen neljännen luokan hurrikaani.

3879048116_27893382ba_o.jpg

Kuva: NRL

Yllä on satellittikuva Jimenasta maanantai-iltapäivältä. Siitä nähdään kuinka sen silmän ympärillä on hyvin pieni pilvivalli, jota ympäröi suurempi pilvivalli (eyewall).

 

3879048512_d3bd94d140_o.jpg

Kuva: NRL

Yllä on Jimena tänään tiistaina. Siitä nähdään kuinka sisempi pilvivalli on ilmeisesti luhistunut ja ulompi "eyewall" on nyt dominoiva. Tyypillisesti ns. "major" hurrikaaneissa (kolmas kategoria tai suurempi) tapahtuu tällaisia niin sanottuna Eyewall Replacement Cyclejä, jossa sisempi pilvivalli häviää ja ulompi alkaa tiukentua silmän ympärille. Tällöin keskustan ympärillä voimakkaimman tuulen alue kasvaa, mutta samalla voimakkuus saattaa heiketä hieman ennen kuin ulompi valli on saanut itsensä koottua tiukasti silmän ympärille. Tämä saattaa selittää pienoisen heikkenemisen arvioidussa tuulen nopeudessa tänään. Kun sykli on valmis, saattaa hurrikaani voimistua entisestään. Näin kävi esimerkiksi hurrikaani Andrew'n kohdalla, joka sai Eyewall Replacement Cycle'n valmiiksi juuri ennen osumistaan Floridaan. Niinpä hurrikaani ehti vielä rannikolla voimistua äkillisesti.

Jimenan odotetaan kuitenkin ennen rantautumistaan hieman heikkenevän meriveden viilentyessä. Mikäli se iskeytyy Bajan niemimaan eteläosiin, se todennäköisesti on rantautuessaan ns. "major" hurrikaani, mikäli se viivyttelee merellä pohjoisemmaksi, saattaa se viilenevän meriveden myötä heikentyä 1 tai 2 luokan hurrikaaniksi. Tällä hetkellä näyttää siltä, että se viistää rantaviivaa pitkän matkaa, jolloin hurrikaanituulet moukaroi melko pitkän kaistaleen rannikkoa. Lisäksi Jimena tuo mukanaa hyvin runsaita sateita ja niiden johdosta mutavyöryt ja tulviminen on suuri ongelma.

Atlantilla on trooppinen aalto Pienten Antillien itäpuolella, johon on usean päivän ajan liittynyt runsasta ukkostoimintaa. Siihen liittyvä pintasirkulaatio ei ole satelliittien perusteella aivan suljettu ja niinpä sitä ei ole vielä nimetty trooppinen myrsky Erikaksi, vaikka tuulen nopeudet tämän ehkä sallisivat.

Jimenaa ja muita trooppisia uhkia voi seurata Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen sivuilla: http://www.nhc.noaa.gov