Kevät alkoi kertarysäyksellä lähes koko maassa yhden viikon aikana (26.3-2.4). Osassa Pohjois-Lappiakin terminen kevät alkoi lähes kuukauden etuajassa. Vuorokauden keskilämpötila onkin näillä alueilla pysynyt nollassa tai sen yläpuolella jo yli viikon (etelässä yli kaksi viikkoa). Alustavan tiedon mukaan huhtikuun alku on ollut osassa Itä-Suomea ja Pohjois-Suomen itäpuoliskossa poikkeuksellisen lämmin. Usealla asemalla yhtä lämmintä kuun alkua ei ole esiintynyt viimeisten 50 vuoden aikana.

Syy tähän epätavallisen lämpimään jaksoon on ollut eteläinen ilmavirtaus, joka on tuonut mukanaan lämmintä ilmamassaa.

4514975449_ed12c7ba0b.jpg

Kuva: ESRL/NCEP/NOAA

Yllä on alkukuun osalta merenpintapaineen poikkeama pidemmän ajan keskiarvoon (1979-1995). Suomen itä- ja koillispuolella on vallinnut tavallista korkeampi paine kun taas lännempänä ilmanpaine on ollut lähempänä normaalia. Tämä on puolestaan suoraan vaikuttanut meillä puhaltaviin tuulen suuntiin.

4514975595_0a8d77db4b.jpg

Kuva: ESRL/NCEP/NOAA

Yllä on tuulen pohjois-etelä-suuntaisen komponentin poikkeama tavanomaisesta. Positiiviset lukemat kertovat, että etelätuulet ovat vallinneet keskimääräistä selkeämmin. Suomessa siis tuulet ovat puhaltaneet paljon etelän kantilta.

4514975753_3b800ff5e1.jpg

Kuva: ESRL/NCEP/NOAA

Viimeisessä kuvassa on esitetty ilmamassan (lämpötila 850 hPa korkeudella) poikkeama keskimääräisestä. Suomessa ilmamassa on alkukuusta ollut noin 3-4,5 astetta tavanomaista lämpimämpi. Tämä ei suoraan tarkoita 3-4,5 astetta korkeampia lukemia keittiön lämpömittarissa, koska tähän vaikuttaa muun muassa pilvisyys ja sen hetkinen säätila. Silti näin suuri muutos tavanomaiseen on osin selkeässä säässä saanut aikaan poikkeuksellisen lämpimän alkukuun osassa maata.

Tarkastellaan tilannetta loppuviikosta kun huhtikuun ensimmäinen puolisko tulee täyteen. Kuluvan viikon aikana sää näyttäisi etenkin pohjoisessa hieman viilenevän, joten tämä saattaa tuoda tuota lämpötilapoikkeamaa hieman alaspäin. Muutamien päivien ajan on näyttänyt siltä, että pikku hiljaa aletaan menemään viileämpään suuntaan. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että viikonvaihteessa myös etelässä lämpötilat tippuisi selvemmin alle +10 asteen. Toisaalta viime aikoina mallit ovat pyrkineet keskipitkissä ennusteissa viilentämään säätä, mutta lopulta näin ei ole yhtä dramaattisesti käynyt. Niinpä en vielä laittaisi rahojani likoon, että ensi viikolla hytistäisiin takatalven merkeissä. Muutaman päivän notkahdus saattaa tulla, mutta uskoisin, että kevät kyllä puskee tämän jälkeen jälleen eteenpäin.

Lyhyt maininta loppuun hurrikaanien maailmasta. Afrikan länsirannikon ja Keski-Amerikan välinen merialue oli mittaushistorian lämpimin maaliskuussa (vuodesta 1850 lähtien tarkasteltuna). Tämä alue toimii Atlantin hurrikaanien pääasiallisena syntyalueena. Lämmin merivesi syöttää hirmumyrskyille niiden tarvitsemaa energiaa. Niinpä ennätyksellisen lämmin MDR (Main Development Region) ei lupaa hyvää tulevaa hurrikaanikautta ajatellen. Lisäksi hurrikaaneja haittaavan El Niñon ennustetaan heikkenevän kesää ja syksyä kohti mentässä, joten vuoden 2005 toisinto saattaa tulla kysymykseen. Tuolloinhan Atlantilla havaittiin eniten trooppisia myrskyjä ikinä ja Yhdysvaltain etelärannikko kärsi mm. hurrikaani Katrinan, Ritan ja Wilman tuhoista. Coloradon yliopisto ennakoi selvästi tavanomaista aktiivisempaa hurrikaanikautta aivan kuten yksityinen Tropical Storm Risk, Inc-yhtiö. Vaikka huhtikuussa annettavat ennusteet eivät tilastollisesti ole vielä luotettavia tulevaa kautta ajatellen, antavat ne ehkä ensimmäisiä viitteitä siitä mitä voi olla tulossa jos olosuhteet pysyvät sellaisina kuin oletetaan.

Seuraava päivitys loppuviikosta. Olen parhaillaan työstämässä tämän sivuston seuraajaa, jonka toivon valmistuvan kuun vaihteessa. Luvassa on sama tuttu päivitystapa blogimuodossa, mutta luvassa on myös itseäni ja toivottavasti lukijoita auttavia ominaisuuksia. Tästä lisää kuun lopulla.