1584784.jpg

Ensi viikolla sää lämpenee entisestään. Alkuun saadaan sateita ja sää on vielä viileää, mutta keskiviikosta lähtien sää poutaantuu ja lämpenee.

Hieman suursäätilaa näin alkuun. Läntiseen ja lounaiseen Eurooppaan on valunut laaja ylämatalapaine, joka tulee aiheuttamaan kaikenlaista harmia Keski-Eurooppaan. Sen indusoimien matalapaineiden myötä etelästä virtaa lämmintä ilmaa kohti pohjoista ja lopulta rippeet tuosta lämpimästä ilmamassasta saapuu Suomeen.

Huomenna sunnuntaina sää on suuressa osassa maata poutaista. Lähinnä idässä ja Pohjois-Lapissa saadaan paikallisia sadekuuroja. Kumpupilviä kertyy taivaalle, mutta aurinko paistelee niiden välistä ja lämmittää ilmaa niin, että etelässä päästään +15 asteen yläpuolelle, rannikoilla merituuli viilentää joitakin asteita. Idässä viileämpi ilmamassa ja mahdolliset sadekuurot pitävät lämpötilat hieman alle +15 asteen. Etelä- ja Keski-Lapissa lämpötilat ovat +10...+15 ja Pohjois-Lapissa +10 asteen tienoilla. Tuulet ovat melko heikkoja.

Maanantain vastaisena yönä luoteesta saapuu matalapaine, joka tuo jatkuvampia sateita Lappiin. Päivän aikana kylmä rintama pyyhkii Etelä- ja Keski-Suomen yli kaakkoon ja siinä yhteydessä saadaan vesikuuroja. Sen jälkipuolella sää poutaantuu suurelta osin. Tosin illalla voi Pohjanmaan rannikolle saapua vesi- tai ukkoskuuroja takaisintaipuneen okluusiorintaman myötä. Matalapaineen keskus sijaitsee suuren osan päivästä Keski-Lapissa. Siellä saadaan sateita ja päivällä on myös ukkoskuurot mahdollisia. Ukkosen mahdollisuus on esitetty alla olevassa kuvassa.

1585402.jpg

Kylmään rintamaan liittyvien sadekuurojen neutraalin nosteen tason lämpötilat eivät näyttäisi suosivan ukkoskuuroja. Iltapäivällä luoteesta saapuva pieni, pippurinen ylämatala tuo tarvittavaa kylmää ilmaa keskitroposfääriin, jolloin siis okluusiorintaman yhteydessä voi konvektiosoluissa esiintyä ukkosta. Tilanteessa kuitenkin matalapaineen tarkka ajoitus ja vallitsevat kosteusolosuhteet Pohjanmaan osalta ovat vielä hieman epäselviä. Lämpötilat pääsevät mahdollisesti kohoamaan kaakossa ennen kylmän rintaman saapumista lähelle +20 astetta, muutoin Etelä- ja Keski-Suomessa jäädään 10-15 asteen välille. Lapissa sää on siis pilvisempää ja lämpötilat jäävät +10 asteen alapuolelle.

Tiistaina matalapaine on jo Suomen itäpuolella, mutta okluusiorintaman jäänteistä saadaan vielä yleisemmin sadekuuroja etenkin idässä. Siellä on pieni mahdollisuus, että ylämatalan alla voi kehittyä muutama ukkoskuuro. Muualla maan etelä- ja keskiosissa kylmässä ilmamassassa kehittyy sadekuuroja ja kumpupilvisyyttä. Selkeintä on länsirannikolla. Lämpötilat ovat lounaassa lähellä +15 astetta, muualla +10...+15 asteen tienoilla. Lapissa on päivällä vielä laajalti poutaa ja lämpötilat pääosin +10 asteen tienoilla, mutta illalla sinne leviää heikko sadealue.

Keskiviikkona korkeapaine on Suomen lounais/länsipuolella ja sää on suuressa osassa maata poutaista ja osin aurinkoistakin. Lähinnä Pohjois-Lapissa voi tulla sadekuuroja. Lämpötilat pääsevät kohoamaan lännessä lähelle +20 astetta, muualla ollaan +15 asteen tienoilla ja Pohjois-Lapissa +10 asteen molemmin puolin.

Näillä näkymin torstaina leviää maan eteläosiin sen verran lämmintä ilmamassaa, että lämpötilat kohoavat hieman yli +20 asteen. Se, kuinka pohjoiseen tuota ilmamassaan ehtii virrata, on vielä auki. Niinpä Keski-Suomessa saatetaan nauttia päivästä lähempänä +15 astetta.

Perjantain osalta mallit ovat jo hyvin eriäviä, mutta parhaassa tapauksessa voisi jossain ehkä mennä helleraja rikki, tai sitten toisessa tapauksessa jäädään +20 asteen paikkeille.

Tuo alussa mainitsema laaja ylämatala Länsi/Lounais-Euroopassa on tuomassa Keski-Eurooppaan hyvin lämmintä ilmamassaa. 850 hPa lämpötilat saattavat GFS mallin arvioiden mukaan Etelä-Saksassa jopa lähelle +20 astetta, jolloin selkeässä säässä päästäisiin suunnilleen +35 asteen paikkeille. Siellä ilmamassa onkin ajankohdan keskiarvoon nähden +10...+15 astetta normaalia korkeampi. Niinpä esim. Saksassa saadaan nauttia helteistä ja laajalti +30 asteen lämpötiloista tiistaina.

Tuo ilmamassa on lähtöisin aina Afrikasta asti ja sen ylittäessä Välimeren se kostuu. Kun samaan soppaan isketään tuo laaja, voimakas ylämatalapaine ja kehittyvä maanpintamatalapaine, on odotettavissa voimakkaita ukkosia. Ylämatalan itäpuolella suihkuvirtaus tuo laajalti yli 20 m/s 0-6km syvän kerroksen tuuliväännettä. Tiistaina kehittyvän maanpintamatalapaineen myötä myös rajakerroksen tuuliväänne kasvaa. Samalla helisiteettiarvot ovat kohoamassa ja niinpä Ranskan ja Saksan seuduilla tiistaina ja keskiviikkona on aineksia hyvin voimakkaille ukkosille, mahdollisesti supersoluille ja tornadoille. Kuitenkin paikoin vahva konvektion estävä tulppa ja matalapaineen tarkempi sijainti ja voimakkuus tuovat vielä lukuisia epävarmuustekijöitä. Tilanne on hyvin mielenkiintoinen ja mahdollisesti teen siitä uuden päivityksen maanantaina tai tiistaina kunhan mallit tarkentuvat.