+30 asteen raja on viikonloppuna uhattuna, helteitä on vielä ensi viikollakin.

Laaja korkeapaineen alue on parkkeerannut Skandinavian ylle ja se on pitänyt sään poutaisena ja lämpimänä suuressa osassa maata. Aivan Suomen eteläpuolella Viron yllä on ylämatala, joka on tänään indusoinut ukkoskuuroja Viron puolelle.

Lauantaina tuo ylämatala pysyttelee lähes paikoillaan ja hitaasti kehittää maanpinta-aaltoa Viron päälle. Ukkoskuuroja tulee kehittymään Suomen eteläpuolelle ja on kiikun kaakun pääseekö niitä päivän ja illan aikana etelärannikolle tai Kaakkois-Suomeen. Tällöin olisi odotettavissa paikoin lyhyessä ajassa runsaasti vettä sekä mahdollisesti rakeita.

Riippuen tuo systeemin reitistä, voi etelässä ja kaakossa olla päivällä pilvisempää ja tällöin lämpötila jää alle hellerajan. Muualla maan etelä- ja keskiosissa aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja lämpötila kohoaa nopeasti päivällä yli hellerajan 25,1 astetta. Ylimmillään päästää todennäköisesti +28..+29 asteen tienoille maan keski- tai länsiosien sisämaassa. Helteet kipuaa aina Etelä-Lappiin asti, Keski- ja Pohjois-Lapissa liikutaan kylmemmässä ilmamassassa, jolloin lämpötilat ovat lähinnä +15 ja +20 asteen välillä.

Kylmään rintamaan kehittyy sade- ja ukkoskuuroja Keski-Lapin ja osin Etelä-Lapin puolelle, joissa on pieni riski ukkospuuskille sekä rakeille.

Sunnuntai on toistaiseksi tämän vuoden lämpimin päivä. Maan etelä- ja keskiosissa on selvästi hellettä ja uskon, että jossain lännessä päin rikotaan +30 asteen raja. Viimeksi tämä raja meni rikki elokuussa 2007. Päivällä osassa Oulun lääniä ja Itä-Suomea saadaan sade- ja ukkoskuuroja. Niissä voi esiintyä rakeita ja on olemassa pieni riski ukkospuuskille. Lännempänä on poutaa ja pääosin selkeää. Pohjois-Suomessa ollaan kylmemmässä ilmamassassa ja lämpötilat vaihtelevat Pohjois-Lapin noin +15 asteesta Oulun läänin noin +20 asteen välillä. Illan aikana rintamavyöhyke valuu etelämmäksi ja paikoin voi maan keskiosissa ja kaakompana tulla sadekuuroja.

Maanantaina voidaan etelässä ja kaakon suunnalla saada sadekuuroja. Muualla maassa poutaa ja pääosin aurinkoista. Lämpötilat etelässä vielä lähellä hellelukemia ehkä lounaassa vielä selvemminkin yli +25 ja muualla maassa ollaan +20 asteen molemmin puolin.

Tiistaina-keskiviikkona lounaan ja lännen suunnalta tulee vielä annos helleilmamassaa ja keskiviikkona saatetaan hätyytellä etelässä +30 rajaa. Ennustettavuus alkaa juuri keskiviikon kohdilla kärsiä ja vielä ei tarkkaa varmuutta ole siitä, kuinka lämpimäksi sää kehittyy. Loppuviikolla saattaa olla, että sää viilenee, tosin hajonta mallien ja ajojen välillä on suurta. Parviajot vaihtelevat +20 ja +30 asteen välillä maksimilämpötilojen osalta. Kesä kuitenkin näyttää jatkuvan mahdollisesta pienestä viilenemisestä huolimatta.

Hieman asiaa säästä maailmalla. Keski-Eurooppaa on piinannut rankkasateet ja tulvissa on menehtynyt toistakymmentä ihmistä. Useassa maassa annettiin korkein varoitus www.meteoalarm.eu sivustolla.

Kauden ensimmäinen nimetty hurrikaani Andres riehui alkuviikosta Meksikon rannikon läheisyydessä itäisellä Tyynellämerellä. Andres oli vain hetken aikaa hurrikaani ja toi mukanaan lähinnä runsaita sateita Meksikoon.

Karibialla on parhaillaan trooppinen aalto, johon liittyy runsaita sateita ja ukkosia. Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus on antanut häiriölle kohtalaisen todennäköisyyden, että siitä kehittyy nimetty myrsky seuraavan kahden vuorokauden aikana. Se on liikkeessä Jukatanin niemimaan yli Meksikonlahdelle, jossa se saattaa voimistua myrskyksi asti. Järjestelmää voi seurata satelliitin avulla infrapuna-kanavan kuvista: http://www.ssd.noaa.gov/goes/flt/t1/loop-avn.html.

 

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

114298422.jpg