Talvi jatkuu muutamin poikkeuksin. Luvassa on pääosin kunnon pakkasta koko maahan.

Parhaillaan on pohjoisilla merialueilla myrskyvaroitus johtuen Jäämerellä kulkevasta hyvin laajasta ja voimakkaasta matalapaineesta, joka syvenee edelleen. Sen painegradientti on kovimmillaan Lapissa tänään ennen okluusiorintaman saapumista perjantain vastaisena yönä. Tuuli on vaarallisen voimakasta sisämaassa Lapissa ja paikoin etelämpänäkin.

Tuo edellä mainittu okluusiorintama pyyhkäisee koko Suomen yli perjantaina ja tuo lumisateita mukanaan, lounais- ja etelärannikolle mahdollisesti useita senttejä lunta. Sateet alkanevat pääkaupunkiseudulla aamupäivän aikoihin. Mallit ovat viime päivinä veikanneet lämpötilan nousevan jopa hieman plussalle perjantaina, mutta tällä hetkellä Ilmatieteen laitos ennustaa sään pysyvän pikkupakkasella, lounaissaaristossa voidaan käväistä plussalla. Tuulet ovat voimakkaimmillaan perjantaina päivällä etelässä. Lumisateet heikkenee Helsingissä vasta lauantain vastaisena yönä.

Lauantai on osin poutainen vaikka lumikuuroja voi tulla etelässä ja keskisessä Suomessa. Lämpötila tippuu taas kunnolla pakkaselle pohjoisvirtauksen takia.

Sunnuntaina voi etelärannikolle ajautua lumikuuroja, mutta päivä on muuten poutainen ja melko aurinkoinen. Maanantaina voi pieni sadealue yltää lounais- ja etelärannikolle tuoden lisää lunta, mutta muuten on koko maassa poutaista ja lämpötilat melko kireissä lukemissa.

Tiistaina illalla uusi sadealue saapuu lännestä ja tällä kertaa voi sateet muuttua alun lumen jälkeen rännäksi tai vedeksi. Lämpötila nimittäin nousee etelässä nollan tuntumaan tai ylikin. Syynä on uusimman GFS mallin ajon mukaan syvenevä osakeskus, joka kulkee Etelä-Suomen yli. Sen mukana eteläisillä merialueilla myrskyää. Myrskyn siirryttyä Venäjälle sää jälleen pakastuu ja voi saada ajokelin hyvin liukkaaksi pakastumisen myötä.

Pitkällä tähtäimellä GFS malli ennustaa ensi viikon lopulle jälleen lauhtuvaa n. kolmen päivän ajaksi, jolloin etelässä oltaisiin plussalla. Sitten taas kylmenisi.

Toissa päivänä oli Helsingin puut saaneet hienon kuorrutuksen alkupäivän vallinneesta jääsumun ja jäätävän sumun yhdistelmästä. Alijäähtyneet vesipisarat takertuivat kaikkiin pystypintoihin ja kuorrutuksen perusteella pystyi kertomaan mihin suuntaan sumupilvet kulkivat. Tuo sumu oli seurausta voimakkaasta inversiosta, joka syntyi selkeän yön ja voimakkaan lämpösäteilyn johdosta. Lämpötila olikin maan lähellä huomattavasti viileämpi kuin inversiokerroksen yläpuolella.

Valitettavasti saapuva matalapaine ja voimistuvat tuulet pääsivät sekoittamaan alailmakehää tarpeeksi, että tuo inversio tuhoutui ja tuuli pääsi hetkessä valloilleen. Se alkoikin nopeasti nakertamaan puihin kertynyttä huurretta.

Lisäksi kerrottakoon yksi kuriositeetti Ilmakehän yleisen kiertoliikkeen kurssilta. Tiesittekö, että talvella vuorokauden pituus on yleisesti ottaen muutamia tuhannesosasekunteja pidempi kuin kesällä? Syynä on impulssimomentin säilyminen. Koska talvella länsituulet ovat pohjoisella pallonpuoliskolla voimakkaampia kuin kesällä johtuen suuresta lämpötilaerosta, on ilmakehän impulssimomentti suurempi talvella. Tällöin kiinteän maan impulssimomentti pienenee, jolloin maapallon pyörimisnopeus myös pienenee. Tämä saa vuorokauden hiukan pidemmäksi talvella kuin kesällä. Jos tuo oli hepreaa, niin ei se mitään.

Kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan