Keskiviikkona sää lämpenee ja eteläänkin tullut pieni lumipeite sulaa jouluun mennessä niin, että etelässä ja osin Keski-Suomessa on lumeton joulu. Joulu on etelässä myös hyvin lämmin, lapissa sen sijaan on kylmempää.

Ensi yönä lännessä ja etelässä tulee lunta tai räntää ja ohut lumipeite voi kasvaa ehkä sentillä parilla. Mutta heti tuon saderintaman jälkipuolella sää alkaa lämmitä ja torstaiyön kuluessa ollaan koko maassa plussalla, lapissa nollan tuntumassa . Näin ollen esim. lapissa lämpötilaero ensi yön ja torstaiyön välillä voi olla jopa 20 astetta.

Torstaina ja perjantaina vallitsee lännen tai luoteen välinen ilmavirtaus, jolloin Keski-Euroopassa sijaitseva korkeapaineen nostattaa meille hyvin lämmintä keskileveysasteiden ilmaa. Näinä päiviä ollaan plussalla, ehkä pohjoisinta lappia lukuunottamatta. Tämän myötä lumi sulaa etenkin etelässä, jossa sitä ei ole paljoa.

Lauantaina sää viilenee pohjoisessa, jonne saapuu Jäämereltä kylmempää ilmaa. Nollaraja kiemurtelee Keski-Suomen kohdilla. Lumisateita voidaan saada etenkin Oulun läänin tienoilla ja Itä-Suomessa.

Jouluaattona sää viilenee edelleen hieman pohjoisesta alkaen, mutta etelään ei tuo viileneminen yllä, täällä jäädään kunnolla plussalle. Suomea siis halkoo näillä näkymin jouluaattona kylmän ja lämpimän ilman raja.

Näin ollen ottaen huomioon seuraavien päivien leutous ja sateiden vähyys voisin veikata, että valkoisen joulun raja menee jostain Keski-Suomen halki, esimerkiksi suurin piirtein Savonlinna-Kokkola akselilla. Tämä on vain karkea arvio siitä, missä suurinpiirtein GFS mallin mukaan nollaraja kiemurtelee joulun aikana. Mitä lännemmäksi tai etelämmäksi mennään, sitä varmemmin ei jouluna ole lunta. Tällä mainitulla akselilla siis voi olla hieman maa valkoisena, mutta akselia pohjoisempanakaan ei voida sanoa olevan kunnon valkoinen joulu. Sen sijaan pohjoisessa sitä voikin olla kunnolla, sillä lauantaina ja sunnuntaina sään kylmetessä sinnekin voi ainakin Islantilaisen säämallin mukaan tulla lisää lunta.

Epävarmuuksista sanottakoon, että ne ovat samat kuin tähänkin asti. Jouluna idässä oleva matalapaine tuo kylmän virtauksen pohjoiseen ja Keski-Euroopassa oleva korkeapaine tuo lännestä lämmintä ilmaa. Suomen halki kulkee siis tuo kylmän ja lämpimän ilman raja, joten pienetkin muutokset näiden systeemien sijainnissa tai voimakkuudessa voi tuota rajaa siirrellä suuntaan jos toiseen.

Joulun jälkeen sää jatkuu lämpimänä, lukuunottamatta 28. päivää, jolloin sää viilenisi tilapäisesti. GFS mallin pitkän ennusteen mukaan uutta vuotta vietettäisiin koko maassa plussalla, eikä tuolloinen suursäätila paljoa muutu, joten ensi vuoden puolelle mennään vielä hyvin syksyisissä lämpötiloissa ainakin etelässä.

Joulun sää on vielä hiukan avoin, onhan siihen vielä monta päivää. Seuraavina päivinä aletaan varmaan tv-uutisten sääohjelmissa puhumaan joulun säästä, joten sieltä saadaan tarkimmat tiedot esimerkiksi sadealueista, jotka ovat melkoista mössöä globaaleita säämalleja netistä katsoessa.

Huomenna on vielä yksi tentti koulussa jäljellä, synoptiikka eli säänennustamisen tentti. Sen jälkeen varmaan torstaina tai perjantaina kirjoitan viimeisen päivityksen joulun säästä ennen pyhien alkua.

Kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan