Luvassa asiaa kevään tulosta sekä ensimmäinen hyvin yleisluontoinen katsaus tulevan kesän mahdolliseen säähän.

Pitkän ajan tilastojen mukaan termisen kevään (keskilämpötila yli nollan) pitäisi alkaa Helsingissä viikon päästä. Tämä näyttää olevan toiveajattelua sillä talvi saattaa vielä vetää yhden ässän hihastaan loppukuussa. Niin ikään tilastojen mukaan talvea voisi etelässä olla "pahimmillaan" vielä kuukauden verran.

Kirjoitushetkellä tämän viikon selvempi ennustettavuuden raja menee torstain kieppeillä. Siihen asti sää on Suomessa pääosin melko poutaista, paikoin tulee lumikuuroja etenkin maan etelä- ja länsiosissa. Päivisinkin ollaan pakkasella ja yöt ovat hyvin kylmiä: selkeillä aluella on laajalti pakkasta lähellä -20 tai jopa enemmän. Suomen yllä oleva ilmamassa onkin lähes arktista.

Torstaiksi lännestä on saapumassa sadealue. Sen reitti on vielä hieman auki. Välillä on näyttänyt, että se nostaisi suojasäätä maan eteläosiin, mutta tällä hetkellä näyttää todennäköisemmältä, että lämpötilat pysyvät pakkasella ja sade tulee lumena. Lumikertymää on vielä vaikea arvioida, mutta se on ehkä jotain 5-15 cm väliltä parhaimmillaan. Perjantaina saatetaan käväistä aivan etelässä hieman nollan yläpuolella, mutta viikonlopuksi sää näyttäisi jälleen pakastuvan. Lauantaina maan eteläosien yli itään saattaa matkata runsaampi lumisadealue, josta lunta voi kertyä yli 10 cm. Toisaalta uusin EC ajo tuo selvästi suojasäätä lauantaiksi.

Tästä eteenpäin tilanne muuttuu vielä kiperämmäksi. Vaikka ennustettavuus alkaa olla jo hyvin huonoa, on GFS mallin parviajot näyttämässä ilmamassan kylmenevän. Samaa tekee Euroopan keskuksen parviajot. EC antaakin 00z pääajossaan hyvin mielenkiintoisen ennusteen ensi viikolle. Se vie laajan matalapaineen Suomen itäpuolelle alkuviikosta, joka imaisisi koillisesta Suomeen hyvin kylmää arktista ilmamassaa. Tällöin päivälämpötilatkin jäisivät aivan etelässä -5 asteen kylmemmälle puolelle, joka alkaa olla jo poikkeuksellista. Sanottakoon tässä heti, että tuorein EC:n pääajo (12z) on heittänyt kuperkeikan ja päinvastoin tuo etelästä lämmintä ilmaa useaksi päiväksi viikonlopusta lähtien.

Kuten jo sanottua, viikonlopun ja ensi viikon osalta ennusteet ovat vielä hyvin auki. Tuo kylmenemisskenaario ensi viikolla minua kuitenkin kiehtoo, sillä NAO- ja AO-indeksit ovat ennusteen mukaan hyppäämässä kuoppaan loppukuusta, joten tuollainen koillisesta tuleva kylmä annos olisi aivan mahdollinen tällaisessa tilanteessa.

4435404871_f16ef2dee7_o.jpg

Lähde: Climate Prediction Center, NOAA

Kevät tulee kuitenkin kun on tullakseen. Runsas lumipeite ja merijää hidastavat tätä prosessia, mutta huhtikuussa aurinko lämmittää jo yhtä paljon kuin elokuussa ja Keski-Euroopassa lämmittyvä ilmamassa alkaa jo pakostakin ulottua Suomeen saakka. Sitä odotellessa tarkastellaan hieman jo tulevaan kesää. Haluan heti painottaa, että tämä tarkastelu on hyvin alustavaa eikä tähän tule luottaa liikoja. Eli turha tulla valittamaan, että meni varailemaan lomaviikkonsa väärin tämän perusteella.

Uusimman vuodenaikaisennusteen perusteella ensi kesän signaalit ovat tuttuun tapaan heikkoja. Jos oletetaan, että ennuste toteutuisi täysin, tarkoittaisi se sitä, että Suomen etelä/kaakkoispuolella vallitsisi keskimääräistä matalampi paine ja Jäämerellä korkeampi paine. Eli suursäätilanne olisi hieman samanlainen kuin kuluneena talvena. Kesällä tämä ei tosin tarkoita välttämättä kylmää säätä. Tällaisessa tilanteessa meille voi kaakosta puskea hyvin kosteaa ja lämmintä ilmaa. Niinpä varsin helteisiä kesäpäiviä voi olla odotettavissa. Toisaalta mikäli tämä keskimääräistä matalemman paineen alue liikkuu koillisemmaksi tietäisi se välillä kylmiä purkauksia Jäämereltä Suomeen.

Niinpä maaliskuun ennusteen perusteella kesästä olisi hyvin karkeasti odotettavissa ääreviä tilanteita lämpötilojen suhteen (etenkin maan itäosiin). Välillä voi tulla hyvin kuumaa ilmaa kaakosta ja välillä kylmää koillisesta. Eli tasaisen harmaata kesää, jossa matalapaineita puskee jatkuvalla syötöllä lännestä ei tämä skenaario oikein näytä. Aikataulun puolesta asetelma voisi olla paikallaan jo alkukesästä, joten on mahdollista, että toukokuussa ja kesäkuussa voidaan jo välillä nauttia hellekelistä, mutta samalla voi olla riskiä lyhyille "takatalville". Myrskybongareille tämä asetelma kuitenkin varmaan kelpaisi, kaakosta kun saadaan usein kaikkein mehevimmät ukkoset. Niinpä usean surkean ukkoskesän jälkeen voisi vihdoin olla luvassa parannusta salamamääriin.

Tässä oli siis oma tulkintani kesän mahdollisesta säätyypistä tuoreimman vuodenaikaisennusteen pohjalta. Edelleen suurin painotus sille, että näihin ennusteisiin ei tule luottaa liikoja. Vuodenaikasennusteet ovat hyvin hankalia alueilla, joissa säässä esiintyy jo ennestään suurta vaihtelua. Lähinnä tämä katsaus toimii pienenä kevennyksenä ja onkin mielenkiintoista kesällä tarkastella kuinka hyvin ennuste lopulta piti kutinsa.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

122754713.jpg