Nyt kannattaa ottaa karvahatut ja toppatakit pölyisistä kaapeista esiin sillä viikonvaihteessa sää kylmenee reippaasti koko maassa.

Jo 24.11 näytti siltä, että joulukuun loppupuoliskosta on tulossa kylmä ja lähes tarkalleen kuun puolivälissä tapahtuukin iso muutos. Stratosfääristä käyntiin lähtenyt napa-alueen polaaripyörteen heikkeneminen ja siirtyminen on nyt heikentämässä länsivirtausta, jolloin meille pääsee purkautumaan hyvin kylmää ilmamassaa ideaalisti koillisen suunnalta.

Arktisen oskillaation indeksi on menossa rankasti negatiiviseksi ja niin tekee myös NAO-indeksi, joka kuvaa Islannin keskimääräisen matalapaineen ja Azorien korkeapaineen suhdetta. Käytännössä kun nämä indeksit ovat selvästi negatiivisia, on länsivirtaus Eurooppaan heikempi ja tällöin meille pääsee virtaamaan kylmempää ilmaa idän suunnalta. Näin ei tietenkään aina ole negatiivisten indeksien aikaan, mutta näillä tekijöillä on selvä yhteys ja se toimii melko hyvänä pidemmän ennusteen ennusmerkkinä.

Tosiaan länsivirtaus on nyt heikentynyt ja Siperiassa majailee erittäin kylmää arktista ilmamassaa. Tilanne kylmänpurkaukselle on ideaali, sillä kaukaa meidän näkökulmasta koilliselta Jäämereltä ulottuu viikonloppuna vahva korkeapaine aina Norjanmerelle ja Britteinsaarille saakka. Suomen itäpuolelle kehittyy puolestaan matalapaine ja näiden kahden systeemin välistä virtaa suoraan Suomeen tuota kylmää ilmamassaa. Ajoitus on hieman viime päivinä vaihdellut edestakaisin, mutta tällä hetkellä purkaus näyttäisi alkavan jo sunnuntain aikana. Kylmän rintaman myötä koillisesta virtaa kylmää ja kuivaa ilmaa ensin maan pohjois- ja itäosiin ja maanantain vastaisena yönä myös maan lounaisosiin asti. Lämpötila romahtaa koko maassa -10 asteen tienoille tai tämän alle.

Maanantaina kylmempää arktista ilmaa virtaa laajemmin Suomeen ja sää viilenee entisestään. Tilanteessa on vielä epävarmuuksia sen suhteen mihin, milloin ja kuinka voimakkaita matalapaineen osakeskuksia mahdollisesti liikkuu viikon puolivälin tietämillä Suomen lähialueilla. Nämä ratkaisevat moniakin asioita. Sekä tuorein GFS malli, että Euroopan keskuksen deterministinen ajo ovat karkeasti ottaen samaa mieltä siitä, että molemmat vievät matalapaineen Suomen luoteispuolelta maan lounaispuolelle maanantain-keskiviikon aikana. Näiden välillä on pieniä eroja, mutta lopputuloksena matalapaine parkkeeraisi Suomen lounaispuolelle, jolloin se vetäisi idästä vielä kylmempää ilmamassaa keskiviikko-torstai päiville etenkin maan keskiosiin. Kun arktisen ilmamassan rajana pidetään -18 astetta 850 hPa korkeudella (noin 1,2-1,3 kilometrin korkeudella) on GFS ja EC tuomassa jopa -24...-27 lukemia, joka alkaa olla jo niin kylmää kuin tähän aikaan vuodesta voi olla. 

Merivesi on esim. Suomenlahdella vielä noin +5..+7 asteista. Jos sen päälle on tulossa arktista ilmamassaa (sanotaan vaikka -20 astetta hieman päälle kilometrin korkeudella) on näiden kerrosten välillä erittäin suuri lämpötilaero, joka saa aikaan hyvin sakeita lumikuuroja merialueille. Riippuen tuulen suunnasta, voi näitä lumikuuroja ajautua rannikoille. Etenkin mikäli Suomenlahden päällä on arktista ilmamassaa ja tuuli käy voimalla etelärannikolle kaakon/idän suunnalta, on potentiaalia suurillekin lumikertymille. Näiden ennustaminen tässä vaiheessa on vielä hyvin hankalaa, mutta hyvin suurella mielenkiinnolla kannattaa seurata tilannetta tässä suhteessa.

Eli arktista ilmamassaa on siis tulossa. Lopullisiin lämpötiloihin vaikuttaa siis yllä olevan ilmamassan lämpötila, tuulen voimakkuus ja pilvisyys. Ideaalissa tilanteessa kovien pakkasten kannalta on pilvetöntä, heikko tuuli sekä kylmä ilmamassa. Ensi viikolla todennäköisesti jossain päin Suomea rikotaan -30 astetta. Etelässä liikutaan todennäköisesti ainakin noin -10..-15 asteen kieppeillä (rannikolla ehkä lauhempaa jos tuulee mereltä), mutta jos palaset loksahtavat kohdalleen, voidaan päästä helpostikin -20 asteeseen. Pohjoisessa ollaan ainakin -15..-20 tienoilla ja ajoittain siis ehkä -30 asteen kylmemmällä puolella.

Jotta olisi jotain seurattavaa ensi viikolla niin tässä muutama nopeasti etsitty knoppitieto talvisäistä Helsinkiläisille. Viime talvena kylmintä Helsingin Kaisaniemessä oli 31.1.2009, jolloin mitattiin -15,5 astetta. Taitaapi mennä rikki tämän talven osalta ensi viikolla. Edellistalvena 2007-2008 kylmintä oli Helsingissä helmikuun puolivälissä, vain -10,8 astetta. Sen sijaan 2006-2007 talvena oli viimeksi kunnon paukkupakkasia Helsingissäkin. Helmikuussa 2007 mitattiin kylmimmillään -21,7 astetta. Eli kylmintä säätä lähes pariin vuoteen näillä näkymin tulossa.

Ajanpuutteen vuoksi (gradun viimeiset vaiheet) en tähän ehtinyt kuvia lisätä. Teen mahdollisesti toisen päivityksen viikonloppuna tai viimeistään ensi viikon alkupuolella. Twitteriä koitan päivittää tiuhemmin. Kannattaa myös seurata Ilmatieteen laitoksen twitteriä osoitteessa http://twitter.com/meteorologit.

Eli talvivaatteet esille ja odottamaan pakkasia. Vaikka ilmamassa vähän joulua kohti saattaisikin lämmetä, ei mitään merkittävämpää lauhtumista ole näköpiirissä vaan talvi jäänee iloksemme (joidenkin mielestä ehkä päinvastoin) ainakin joksikin aikaa.