Asiaa stratosfäärin äkkilämpenemisestä ja sen vaikutuksesta troposfääriin ja Suomen säähän. Lisäksi mainintaa Yhdysvaltain itärannikolle kehittyvästä myrskystä ja Italian rannikolla vaikuttaneesta "subtrooppisesta" matalapaineesta.

Jätän tällä kertaa lähipäivien sääennusteen pois ja keskityn ensi viikon toiselle puoliskolle. Pohjoisen pallonpuoliskon stratosfääri koki viime viikolla ns. suurlämpenemisen. Tällöin arktisen stratosfäärin polaaripyörre hajosi kahteen osaan ja pohjoisnapaa kiertäneet stratosfäärin zonaalituulet kääntyivät puhaltamaan idästä. Alla on analyysi, josta nähdään lämpötila-anomalia pystyrakenteeltaan alkuvuoden aikana.

(Lähde: NCEP, Climate Prediction Center)

Sääennustusmallit ovat hiljalleen alkaneet ottaa tämän muutoksen huomioon ja selvästi onkin näkyvissä, kuinka voimakkaampi läntinen virtaus on muuttumassa meridionaaliseksi (pohjois-eteläsuuntaiseksi). Tämä tarkoittaa sitä, että pohjoisella pallonpuoliskolla on joillakin alueilla luvassa kohti napaa suuntautuva lämmin virtaus ja toisilla päiväntasaajaa kohti suuntaava kylmä paluuvirta. Suomen osalta tilanne on kinkkinen. Alkuviikolla näytti, että ensi viikon loppupuoliskolla Suomeen leviäisi erittäin kylmää ilmamassaa. Viime päivinä pidemmät mallit kuten Euroopan keskus ja GFS ovat suuremmalti osin näyttäneet, että Suomi on siinä rajalla. Ovelle olisi kolkuttamassa hyvin kylmää ilmaa pohjoisessa ja koillisessa, mutta yksikään sääsysteemi ei saisi sitä kunnolla vedettyä tänne asti vaan olisimme etelän lämpimämmän ilmamassan alla.

Yllä on GFS mallin perjantainen ennuste ensi viikon torstaille. Siitä nähdään, kuinka pitkulainen matalapaineen alue ulottuu Atlantilta kohti Skandinaviaa ja sen etupuolella on lämmintä advektiota kohti Suomea. Toisaalta koillisesta yrittää purkautua erittäin kylmää ilmamassaa, jota on koko ajan hollilla. Nyt onkin jo jonkin aikaa näyttänyt, että ensi viikon loppupuoli on taistelua siitä, kumpi ilmamassa voittaa, vai voittaako kumpikaan.

Mielenkiintoa soppaan tuo jälleen perjantainen Euroopan keskuksen ajo, joka suosisi enemmän idän puoleista ilmavirtausta loppuviikolle ja toisi jo keskiviikkona Lappiin arktista ilmamassaa. Perjantaiksi arktinen ilmamassa olisi virrannut jo maan keskiosiin samalla kun aivan etelään puhaltaisi tilapäisesti lämpimämpi eteläinen ilmavirtaus. Lämpötilat liikkuisivat Lapissa -20..-30 pakkasasteen tienoilla, maan keskiosissa -15..-20 ja etelässä -10 asteen tienoilla.

Paljon on auki ensi viikon osalta. Itse olen kyllä vielä optimistinen, että malleista huolimatta ensi viikon loppupuolella saadaan kunnon kiprakoita pakkasia ainakin maan pohjoisosiin ja mahdollisesti eteläänkin. Vielä pidemmällä ajanjaksolla en olisi yllättynyt siitä, että kylmä, talvinen kausi jatkuisi vielä pidempään. Tämä siitä syystä, että tuo polaaripyörteen hajoaminen ja koko pohjoisen pallonpuoliskon säätyypin muuttuminen ei hetkessä palaa ennalleen.

Yhdysvalloista saatiin kuluneella viikolla kuulla lukuisista ongelmista, joita maan poikki kulkenut matalapaine aiheutti. Yli miljoona taloutta oli ilman sähköä ja yli 20 ihmistä menehtyi matalaan liittyneissä onnettomuuksissa. Paikoin lunta tuli lähes puoli metriä ja jäätävää sadetta tuli laajalti, enimmillään useiden senttien jääkerros kuorrutti sähkölangat ja muut pinnat. Nyt tuosta matalasta on päästy eroon, mutta tähän suurempaan säätilan muutokseen liittyen on uusi hyvin voimakas matalapaine kehittymässä maan itärannikolle alkuviikon aikana. Esim. Accuweatherin meteorologit ovat jo käyttäneet termejä "monster storm" ja "Big Daddy" ja on hyvinkin mahdollista, että tästäkin myrskystä tullaan kuulemaan uutisista. Lumikertymät ovat todennäköisesti paikoin yli 30 cm, ehkä jopa puoli metriä ja päälle vielä voimakkaat tuulet + rajut ukkoset Floridaan ja mahdollisesti tulvia aiheuttava vesisade koilliseen...

Italian edustalle kehittyi mielenkiintoinen matalapaine tiistai/keskiviikon aikana. Se satelliittikuvien perusteella muistutti hieman subtrooppista tai hybridimyrskyä. Espanjaa ja Ranskaa moukaroineen matalapaineen jäänteisiin kehittyi ylämatalan alapuolelle hyvin konvektiivinen mesoskaalan matala, joka satelliittimittausten perusteella sai aikaan n. 15-17 m/s tuulia merelle.

(Lähde: Sat24, Eumetsat)

Yllä olevat animaatiot saa pyörimään niitä klikkaamalla. Niistä nähdään kuinka mesomatala alkoi selvästi organisoitumaan ja voimistumaan ennen saapumistaan Italian rannikolle, joka sen lopulta hajotti. Saatavilla oli vain vähän havaintoja ja niiden perusteella en saanut tarkkaa kuvaa, kuinka voimakas matala oli voimakkaimmillaan.

Tällaisia sääasioita tällä kertaa. Seuraava päivitys mahdollisesti sunnuntaina.