Suomessa sää muuttuu sateisempaan, mutta hieman lämpimämpään suuntaan. Tropiikissa aktiviteetti kasvaa entisestään.

Keskiviikkona matalapaine saapuu lännestä Norjan ja Ruotsin yli kohti Pohjois-Lappia. Siihen liittyvästä sadealueesta saadaan runsainta sadetta päivällä maan länsiosiin. Illempana sadealue siirtyy koilliseen niin, että jatkuvaa sadetta saadaan etenkin Oulun läänissä ja maan keskiosissa. Yöksi sateet liikkuvat maan itäosiin ja runsaiten sataa tuolloin Lapissa. Sademäärät jäävät alhaisimmaksi etelässä, jossa on päivällä osin poutaa. Etelässä liikkuu tosin sadekuuroja, joissa voi esiintyä ukkosta. Iltapäivällä ja illalla rintamavyöhykkeen jälkipuolella sää hieman poutaantuu lännessä, mutta samalla ukkoskuurojen mahdollisuus kasvaa. Rajakerroksessa puhaltaa melko voimakas tuuli ja etelässä etenkin siellä, missä aurinko pääsee pilkahtamaan, voi esiintyä paikoin puuskissa kovaa tuulta. Lämpötilat ovat sateessa +10 asteen molemmin puolin. Etelässä auringon päästessä pilkahtamaan voidaan yltää yli +15 asteen kun taas pohjoisessa jäädään päivällä alle +10 asteen.

Torstaina matalapaine täyttyy Pohjois-Lapin yllä. Yön aikana saattaa maan keskiosissa tulla sadekuuroja, mutta päivän aikana lounaasta alkaen sää poutaantuu. Päivällä sadekuuroja saadan vielä etenkin maan keski- ja itäosissa. Sade saattaa olla jatkuvampaakin Oulun läänissä. Sää on epävakaista Lapissa, jossa lämpötilat jäävät alle +10 asteen. Maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat kohoavat +15 asteen yläpuolelle, mutta sadekuuron osuessa kohdalle lämpötilat tippuvat. Tuuli on päivällä melko voimakasta etenkin Oulun läänissä.

Perjantaina heikko matalapaine kulkee edellisen reittiä. Sademäärät ovat jäämässä alhaisemmaksi kuin keskiviikon/torstain matalapaineesta. Sadekuuroihin on syytä varautua lähes koko maassa. Lämpötilat ovat suurin piirtein torstain lukemissa, paitsi Lapissa, jossa lämpenee päivällä muutamalla asteella torstaihin verrattuna.

Viikonlopun osalta ennusteet ovat vielä auki. GFS malli olisi pitämässä lauantain pääosin poutaisena, mutta illan tai sunnuntain vastaisen yön aikana lounaasta olisi tulossa matalapaine, johon saattaa liittyä runsaampia sateita. Euroopan keskuksen pääajo ei tuo asiaan selvyyttä. Näillä näkymin olisi melko epävakainen, ainakin pilvinen viikonloppu tulossa ja lämpötiloissa ei suuria muutoksia. Jos alkuviikkoon uskaltaa vilkaista, niin mallit näyttäisivät kehittävän Islannin ja Norjan välille laajan korkeapaineen, jolloin Suomeen pääsisi sen itäpuolelta puhaltamaan pohjoisesta viileää ilmaa.

Hiljattain oli esillä uutinen, kuinka kesän sääennusteet olivat menneet poikkeuksellisen usein pieleen. Artikkelin perusteella oli media jälleen otsikossa antanut hieman väärän kuvan, sillä Ilmatieteen laitoksen Lea Saukkonen puhui ns. kausiennusteiden menneen pieleen, ei niinkään lyhyen aikavälin ennusteiden, vaikka niissäkin oli välillä hankaluuksia.

Jokatapauksessa kesästä ennustettiin pitkissä kausiennusteissa normaalia lämpimämpää ja toisin kävi. Kesällä sään ennustaminen on muutenkin hankalampaa. Talvisin matalapaineet ovat yleensä voimakkaampia ja suurempia, jolloin niiden mallintaminenkin on jossakin määrin helpompaa.

Ilmatieteen laitoksen syksyn kausiennuste veikkaa kaakkoon ehkä normaalia viileämpää ja suureen osaan maata mahdollisesti keskiarvoa kuivempaa. Britannian Met Officen kausiennuste puolestaan ennakoi maan länsiosiin hiukan normaalia lämpimämpää syksyä. Sade-ennusteesta ei selkeätä sanaa voi sanoa, vaikka lounaaseen ja Pohjois-Lappiin ennuste näyttäisi todennäköisemmin hiukan normaalia enemmän kuin vähemmän sadetta. Kun mukaan otetaan Euroopan keskuksen kausiennuste, ei paljoa muutu. Niinpä tämän perusteella kausiennuste povaisi syksystä normaalia. Mahdollisesti lännessä hiukan normaalia lämpimämpää. Talvikuukausien ennuste ei löydä merkkejä normaalia viileämmästä, lämpimämmästä, sateisemmasta tai kuivemmasta talvesta.

Gustav iski Louisianaan toisen luokan hurrikaanina tuulten tuivertaessa n. 50 m/s. Gustav ei iskenyt yhtä voimakkaana kuin luultiin sen lähestyessä Kuubaa, sillä Kuuban vuoristoinen maasto rikkoi silmän ympärillä ollutta suojaavaa pilvivallia niin paljon, että ilmakehän voimakas tuuliväänne pääsi rikkomaan avointa silmää entisestään. Koska myrskyn silmä oli pitkään kallellaan eikä pystysuorana ylöspäin, ei Gustav pystynyt toimimaan yhtä tehokkaana lämpökoneena kuin mitä tietokonemallit ennusti. New Orleansin padot pitivät juuri ja juuri kutinsa, vaikka joissakin paikoissa vesi ylittikin aalloissa tulvavallit.

102564198.jpg

(Lähde: www.wunderground.com)

Hurrikaanikauden aktiivisin aika on elokuun loppu ja syyskuun alku. Atlantilla on tällä hetkellä kolme trooppista myrskyä, joista ainakin kaksi näyttää mahdollisesti iskevän Yhdysvaltoihin.

1874832.jpg

(Lähde: NOAA)

Hanna käväisi pikaisesti jo hurrikaanin tasolla, mutta osittain Gustavin ylävirtauksen muodostama erittäin voimakas tuuliväänne on heikentänyt myrskyä ja siirtänyt voimakkaimman ukkostoiminnan keskustan reunalle. Viime tuntien aikana satelliittikuvien perusteella Hanna on kuitenkin saamassa jälleen juonesta kiinni ja on mahdollisesti voimistumassa tuuliväänteen heikentyessä. Hannan odotetaan voimistuvan hurrikaaniksi uudelleen keskiviikon tai torstain kuluessa. Tällä hetkellä ohjaavat virtaukset ovat heikkoja ja Hanna on lähes paikoillaan Bahamasaarien lounaisosissa. Voimistuvan korkeapaineen odotetaan kääntävän Hannan kohti Yhdysvaltain itärannikkoa ja sen odotetaan iskevän jonnekin Floridan, Georgian, Etelä- tai Pohjois-Carolinan rannikolle perjantaina mahdollisesti toisen kategorian hurrikaanina.

Trooppinen myrsky Ike muodostui nopeasti Afrikan rannikolta irtautuneesta trooppisesta aallosta. Sen tuulen voimakkuudet ovat jo 29 m/s ja ennusteen mukaan Ikestä muodostuu hurrikaani keskiviikon aikana. Siitä ennustetaan kehittyvän voimakas Cape-Verde-tyyppinen hurrikaani. Sen reitti on viemässä näillä näkymin kohti Kuubaa ja Euroopan keskuksen keskipitkä ennuste vie Iken Meksikonlahdelle ja siitä todennäköisesti Yhdysvaltain rannikolle. Sen voimakkuutta ei pysty vielä ennustamaan, koska paljon riippuu kuinka monta maa-aluetta se kohtaa ja minkälaisten tuuliolojen vallitessa.

Trooppinen myrsky Josephine syntyi Iken tapaan nopeasti trooppisesta aallosta lähellä Cape Verden saaria. Siitäkin ennustetaan kehittyvän hurrikaani, mutta koska se on vielä kaukana maa-alueista ei siitä ole vielä syytä puhua tarkemmin.

1874840.jpg

(Lähde: NOAA)

Yllä on infrapuna-kanavan satelliittikuva Afrikan itärannikolta. Aivan lännessä nähdään trooppinen myrsky Ike, rannikon edustalla trooppinen myrsky Josephine ja mantereella on tulossa vielä voimakkaita trooppisia aaltoja, joista GFS malli ennustaa kehittyvän myrskyjä.

Seuraava päivitys todennäköisesti torstaina, jolloin viikonlopun sää toivottavasti on selkiintynyt ja tiedetään miten Hanna, Ike, Josephine ja mahdollisesti Kyle voivat Atlantilla.