Suomessa sää on loppuviikosta epävakaista, mutta hieman myös lämpenee. Pohjois-Ranskassa kolme ihmistä menehtyi viime yönä tonadon iskettyä illan tultua. Trooppinen myrsky Edouard voimistuu lähellä Yhdysvaltain rannikkoa Meksikonlahdella ja uhkaa Texasia tiistaina.

 

Tiistaina voimakas matalapaine on täyttymässä eteläisellä Itämerellä. Voimakkaimmat tuulet painottuvat eteläisillä merialueilla aamuun, jolloin keskituuli lähentelee jopa myrskylukemia. Myös maa-alueilla tuuli voi olla navakkaa. Päivällä tuuli heikkenee. Maan lounaisosissa ja etelässä saadaan paikoin jatkuvaa sadetta ja lämpötilat jäävät +15 asteen tuntumaan. Maan keskiosissa on poutaista ja osin aurinkoista lämpötilojen kohotessa +15 ja +19 asteen välille. Pohjoisessa on hieman pilvisempää ja lämpötilat lähinnä +15 asteen tienoilla.

Keskiviikkona suuressa osassa maata vallitsee heikko korkean selänne, joka pitää sään poutaisena. Ainoastaan Pohjois-Lapissa voi tulla yksittäisiä sadekuuroja. Pilvisyys on melko runsasta, mutta aurinko pilkahtelee pilvien lomasta. Etelässä päästään lähelle +20 astetta, maan keskiosissa lämpötilat ovat +15 asteen molemmin puolin ja Lapissa hieman sen alle.

Torstaina pilvisyys runsastuu lännestä alkaen ennakoiden sateita. Sadekuurot yleistyvän päivän aikana lännessä ja lounaassa. Lisäksi Lapissa saadaan kuurosateita. Idässä on poutaista. Lämpötilat kohoavat etelässä +20 asteen tienoille, muualla ollaan +15 ja +20 asteen välillä, Lapissa edelleen alle +15 asteessa. Illan ja yön aikana lounaaseen saapuu jatkuvia sateita.

Perjantain vastaisesta yöstä lähtien maan eteläosissa saadaan runsaita sateita, ehkä rankkasadettakin. Malliajot ovat kuitenkin vielä epävarmoja ja jotkin mallit tuovat rankkoja sateita myös muualle maahan. Seassa saattaa olla ukkosta. Varsin epävakaistä säätä on kuitenkin luvassa maan eteläosiin. Samalla kuitenkin Suomeen virtaa varsin lämmintä ilmamassaa, mutta se taitaa hukkua runsaan pilvisyyden ja sateiden alle. Sateessa lämpötilat jäävät +15 asteeseen, muulloin liikutaan +15 ja +20 asteen välillä.

Viikonloppuna sää jatkuu näillä näkymin epävakaisena. Ennusteet ovat kuitenkin niin epävarmoja, että muuta ei pysty vielä sanomaan.

 

Pohjois-Ranskassa Hautmontin kaupungissa ja lähialueilla tornado tappoi viime yönä kolme ihmistä ja ainakin yhdeksän loukkaantui. Vaikka tornadot ovat yleisempiä Keski-Euroopassa kuin Suomessa, ei ne sielläkään yleensä johda kuollonuhreihin. Vaikka virallista tietoa tornadon voimakkuudesta ei ole, on se tuhojälkien perusteella ollut n. EF-2 tai EF-3 luokan tornado.

 

1793897.jpg

 

Tornado kehittyi mielenkiintoisen säätilan vallitessa ja seuraavaksi käynkin hieman sitä läpi eilisen klo. 12 UTC GFS mallin avulla. Kuvat saa isommaksi niitä klikkaamalla.

1793745.jpg

Hautmontin pikkukaupunki on juuri nuolen kärjen osoittamassa kohdassa. Yllä olevasta kuvasta nähdään kuinka heikkoa ennustettu instabiilius oli, CAPE lukemat vain n. 300-400 J/kg. Vertailun vuoksi viime perjantaina Etelä-Suomessa vastaavat arvot liikkuivat n. 1400 J/kg tienoilla.

 

1793726.jpg

EPL kuvasta ilmenee, että Brittein saarilta on lähestynyt kehittyvä aalto, jossa siis mustien viivojen mukaisesti on lännempänä kylmää ilmavirtausta ja idempänä lämmintä. Aalto on yksinkertaistettuna kunnon matalapaineen esiaste. Niiden vaikutukset konvektioon ja rajuilmoihin ovat usein merkittäviä. Hautmontin alue on kuvattu mustalla pisteellä Pohjois-Ranskassa.

 

1793733.jpg

Yksi kehittyvään aaltoon liittyvä ilmiö on suuri barokliinisyys (horisontaaliset lämpötilaerot), joiden myötä myös hyvin voimakkaita tuulia havaitaan matalalla. Tässä kuvassa on voimakkain tuulennopeus maanpinnan ja n. 2500 metrin väliltä. Erittäin voimakkaat rajakerroksen tuulet ovat tornadon aikaan vallinneet Hautmontin lähistöllä.

 

1793739.jpg

Edelliseen kuvaan liittyen 0-1km tuuliväänne onkin odotetusta erittäin voimakas. Tornadogeneesin rajana pidetään yleensä n. 10 m/s ja tässä tapauksessa ennusteet povasivat yli 15 m/s. Tällöin lähelle maanpintaan pystyy kehittyä horisontaalisia pyörteitä, jotka ukkoskuuron nousuvirtaus voi nostaa pystyyn.

 

1793743.jpg

Syvän kerroksen 0-6 km tuuliväänne on myöskin hyvin näyttävää katsottavaa. N. 25 m/s riittää mainiosti kehittämään pyöriviä nousuvirtauksia ukkoskuuroihin, joita illalla havaittiinkin. 15 - 20 m/s pidetään rajana, jolloin supersoluja pystyy kehittyä.

 

1793748.jpg

Kehittyvään aaltoon liittyi myös muhkeita helisiteettiarvoja. Yli 100 m2/s2 lukemat alkavat viittaamaan jo tornadojen mahdollisuuteen ukkosherkillä alueilla ja nyt GFS ennusti n. 200 m2/s2 lukemia. Niinpä pyörivät nousuvirtaukset lähellä maanpintaa ja tornadot olivat hyvinkin mahdollisia.

 

1793736.jpg

Rajakerroksen kosteussisältö oli melko runsasta ja saapuva aalto tehosti myös kosteusvuokonvergenssia, joka niin ikään edesauttaa tornadojen synnyssä syöttämällä kosteutta tornadon synnyttäneelle ukkossolulle. Runsaan kosteuden myötä myös LCL taso oli alhainen yöllä ja niinpä tornado ei tarvinnut runsaasti ponnisteluja kurkottaaksensa maahan asti jo matalalla olevasta pilvenpohjasta.

 

1793725.jpg

EHI indeksi yhdistää instabiiliuden (CAPE) sekä helisiteettiarvot (SRH) yhteen indeksiin, jota käytetään runsaasti Yhdysvalloissa tornadojen ennustamiseen. Yleensä yli 1 arvot indikoi kasvanutta riskiä tornadoille. Koska tässä Ranskan tapauksessa CAPE arvot olivat hyvin alhaiset, ei indeksikään kovin korkeaksi päässyt kohoamaan, mutta selvästi se rajaa alueen Hautmontin läheisyydessä.

 

1793751.jpg

Significant Tornado Parameter on eräs tornadojen ennustamiseen käytetty indeksi, jossa yhdistetään mm. CAPE, LCL korkeutta ja tuuliväänteitä. Sekin onnistuu melko hyvin kuvaamaan mahdollisten tornadojen mahdollisuuden Pohjois-Ranskassa.

 

1793724.jpg

Ennusteluotaus Hautmontiin, jolloin tornado sinne iski. Huomattavaa on keskitroposfäärissä oleva kylmän advektion tuoma hyvin instabiili kerros, jossa nousuvirtaukset pääsevät kohoamaan voimakkaan CAPEn myötä. Vaikka muutoin instabiilius jää melko vaatimattomaksi, sitä korvaa erittäin raflaava dynamiikka ja tuuliprofiilit. Kääntyvä (veering) tuuliprofiili, joka ilmenee oikeassa yläkulmassa olevasta hodografista, on tornadoja ja pyöriviä nousuvirtauksia suosiva. Lisäksi hyvin kostea rajakerros ovat luoneet säätilan, jossa heikosta epävakaudesta huolimatta on päässyt kehittymään voimakas tornado. Tämän kaltaiset tilanteet ovat siitä hankalia ennustaa, että yleensä epävakaus jäänee niin vaatimattomaksi, että ukkoskuuroja ei pääse kehittymään. Etenkin syksyisin näihin tilanteisiin törmää myös Suomessa, jolloin syksyn tuomat voimakkaammat suihkuvirtaukset ja matalapaineet kehittävät muutoin otolliset tilanteet jopa trombeille, mutta epävakauden purkautuminen jää liian vaatimattomaksi.

Sitten vielä asiaa Meksikonlahdelta, jossa trooppinen myrsky Edouard kehittyi eilen myrskyksi asti. Tällä hetkellä sen tuulet puhaltavat 45 mph. Sen odotetaan iskevän Texasiin, lähelle Galvestonia huomenna. Vaikka tuulen voimakkuus on laskenut tämän päivän aikana 50 mph:sta alaspäin, on Edouard viimeisimmissä satelliittikuvissa hieman paremmin organisoitunut ja alkanut kasvattaa ukkostoimintaa myös lähellä sirkulaation keskipistettä. Tämä ennakoi myrskyn alkavan kohta jälleen voimistua.

Edouardin alla on lämmintä merivettä, mutta ei kovin syvässä kerroksessa. Tuuliväänne on pysymässä heikkona, joka sallii Edouardin voimistuvan ennen rantautumistaan. Sen ei kuitenkaan odoteta ehtivän voimistua kuin maksimissaan juuri ja juuri 1-luokan hurrikaaniksi. Todennäköisesti se jäänee hieman tuon rajan alle.

1793901.jpg 

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

original.jpg