Päivitystä Suomen ja maailman säähän.

Vielä sunnuntaina näytti siltä, että kylmä ilmamassa jatkuu Suomessa pitkälle ensi viikkoon. Eilen ainakin GFS malli pomppasi vauhdilla kohti lämpimämpää vaihtoehtoa ja tänään sama on jatkunut.

Torstaina saadaan siis etelään lumipyryä. Norjan rannikolle saapuu hyvin syvä matalapaine ja sen okluusiorintamaan liittyy runsasta sadetta. Lumisateet saapuvat maan lounaisosiin torstaina aamuruuhkan aikoihin. Helsinkiin sateet saapuvat hieman ennen puoltapäivää. Lumisade on sakeaa etenkin maan eteläosissa. Tuuli saattaa hetkellisesti käväistä myrskylukemissa eteläisillä merialueilla. Lunta kertyy etelään 5-10 cm.

Ilmamassa lämpenee torstaista lähtien. Viikonloppuna ollaan jälleen tutuissa lukemissa ja lämpötilat ovat suojan puolella maan eteläosissa. Ilmamassa näyttäisi tällä hetkellä pysyvän viikonlopun lukemissa ensi viikon puoliväliin. GFS mallin parviajo hajoaa ensi viikon loppupuolen osalta, mutta silloin trendi olisi ehkä kylmempään suuntaan. NAO indeksi on tuolloin samaisen mallin mukaan menossa neutraalimpaan suuntaan, joten pieni mahdollisuus on, että kuun puolivälissä ilmamassa voisi viiletä. Tosin siinä vaiheessa auringon lämmitys alkaa kamppailla jo tosissaan ja niinpä vaaditaan selvä kylmä pohjois-koillisvirtaus, jotta lämpötilat pysyisi päivisin pakkasella etelässä. Meren ollessa sula, lounais ja etelävirtaukset lämmittää rannikkoa muutoin suojan puolelle. Mikäli on selkeämpiä päiviä niin auringon lämmitys nostaa lämpötilaa jo niin paljon, että ilmamassan täytyy olla hyvin kylmää, jotta pysyttäisiin pakkasella.

Näin ollen muutamia pakkaspäiviä saattaa olla vielä tulevan viikonlopun jälkeen luvassa esim. tänne Helsinkiin, mutta ne mahdollistavat tilanteet alkavat olla vähissä. Näin ollen mikäli varman päälle haluaa pelata, niin hiihtämään kannattaa mennä etelässä perjantaina, sillä sen jälkeen lumitilanne on epävarma etenkin rannikoilla. Seuraavat kaksi viikkoa ovat talven ja kevään taistelua. Viime vuonna kevät alkoi etelärannikolla jo maaliskuun ensimmäinen päivä, jolloin kevät voi virallisesti alkaa. Muualla Etelä-Suomessa terminen kevät alkoi 7-8 maaliskuuta. Tuolloin esim. 11 päivä mitattiin jo lähes yhdeksän astetta etelässä. Tämän vuoden osalta en kuitenkaan vielä uskalla liputtaa kevään puolesta vaikka ilmamassa on lauhtumaan päin viikonloppuna.

Ranskan länsipuolella Atlantilla on voimakas korkeapaine ja sen itäpuolitse on alavirran kehityksen myötä syntymässä voimakas pintamatala läntiselle Välimerelle keskiviikon aikana. Samalla hyvin kylmää ilmamassaa virtaa aina Afrikan rannikolle. Niinpä Algerian pääkaupunkiin Algeriin on odotettavissa lunta keskiviikkoillasta alkaen. Torstaina lumisade jatkuu Algerian rannikolla ja lunta voi kertyä GFS mallin mukaan hieman pidemmällä sisämaassa jopa 15 cm. Tuulet puhaltavat samalla myrskyn voimalla joten melkoinen lumipyry on siellä luvassa. Vielä koomisemmaksi tilanteen tekee se, että lumipyryn sekaan mahtuu vielä salamointia.

Samaista matalapainetta on syytä seurata torstain/perjantain aikana mahdollisen subtrooppisen kehityksen kannalta. Vaikka merivesi onkin vain noin +15 asteista, on lämpötila 500 hPa (n. 5400 m) korkeudella -30 asteen kylmemmällä puolella. Vastaavissa tilanteissa on ennenkin havaittu Välimerellä subtrooppisia myrskyjä tai "Medicaneja". Niissä kehittyy myrskyn keskustaan hurrikaaneiltakin tuttu pilvetön silmä.

Yhdysvalloissa eilinen rajuilma jäi hieman odotettua vaisummaksi. Hyvin voimakkaan suihkuvirtauksen aiheuttaman pystyliikkeen takia ilmakehän tulppa ehti rikkoutua melko nopeasti eikä varsinaista kasautumista sen alle päässyt syntymään. Lisäksi tuon runsaan nousuliikkeen takia kylmän rintaman etupuolella oli kattava pilviverho, joka esti auringon lämmittävän vaikutuksen ja siten instabiiliuden voimistumisen merkittäväksi. Niinpä myrskybongaustermein alueella olikin paljon "mössöä". Muutama pyörivä supersolu pääsi kehittymään ja kaksi tornadoa havaittiin. Tänään on viimeinen osa kolmipäiväisestä rajuilmaputkesta ja ukkoset painottuvat maan itäosiin, jossa on odotettavissa voimakkaita tuulia sekä paikallisia tornadoja. Tilannetta parantaa tänään yläsolan muokkaantuminen ns. negatiiviseksi tiltiksi, jolloin pystyliike voimistuu sen etupuolella ja tuuliväänteet niinikään. Ongelmana on jälleen kuinka suureksi instabiliteetti pääsee kehittymään, tuulikenttä on sen sijaan heti suosiollinen mikäli diskreettejä soluja pääsee syntymään. Tällöin myös isot ja pitkäikäiset tornadot ovat mahdollisia. Aktiviteetti jyllää laajalla alueella pimeän tultua hankaloittaen myrskyjen ja tornadojen havaitsemista.