Vihdoinkin on aikaa kunnolla päivitellä blogia, joten mennään suoraan asiaan.

Luvassa mm. Yhdysvaltain tulossa olevasta myrskystä, Suomen sään kehityksestä ensi viikolla sekä katsaus minkälainen mahtaakaan olla joulun sää.

Aloitetaanpa tällä kertaa Yhdysvalloista, jossa sääilmiöt ovat olleet uutisotsikoissa jo monta viikkoa. Jäämyrskyjä toisensa perään on murjonut Yhdysvaltojen keski- ja itäosia. Maa on tältä osin ollut hyvin selvästi jakautunut kun kaakossa on ajankohtaan nähden hyvin lämmintä ja pohjoisessa kylmää. Tuohon suureen lämpötilakontrastiin liittyen onkin sitten kehittynyt kaikkea maan ja taivaan väliltä. CNN kanavan mukaan viimeisten päivien aikana kuollonuhrien määrä on noussut jo 36:een pääosin liikenneonnettomuuksien seurauksena. Vielä puoli miljoonaa on ilman sähköä jäämyrskyn katkaistua sähkölinjoja. Tämä monen myrskyjen sarja on jo historiallinen itsessään. Ja lisää ongelmia on tulossa viikonlopun "Nor'easter"in myötä.

Luvassa on meteorologiselta kantilta melkoinen supermyrsky, koska niin monta tekijää loksahtaa paikoilleen. Vaikka tämä tulossa oleva myräkkä on voimakas, ei se ehkä kuitenkaan mene aivan kärkikymmenikköön historiallisten myrskyjen listalla. Nimittäin näyttäisi siltä, että suurimmat itärannikon kaupungit säästyvät pahimmalta ja siten myös suurin ihmismäärä. Jokatapauksessa miljoonat tulevat tuntemaan tämän myrskyn viikonlopun aikana.

Parhaillaan Kalliovuorten yli kaakkoon on kulkemassa kaksi yläsolaa, jotka yhdistyvät päivän aikana. Tämä saa aikaan syklogeneesiä eteläisten tasankojen ylle. Ensimmäinen matalan keskus kehittyy huomisen aikana ja liikkuu koilliseen kohti Appalakkien vuoristoa. Sunnuntaille mentäessä se alkaa heiketä samalla kun sen itäpuolelle kehittyy toinen matalan keskus, joka kulkee rannikkoa pitkin pohjoiseen. Tuo matalapaine saa kunnon annoksen trooppista kosteutta entisen trooppisen myrsky Olgan tuomana, joka entisestään voimistaa myrskyä. Niinpä sunnuntaina trooppisen kosteuden, voimakkaan negatiivisesti kallellaan olevan yläsolan, suihkuvirtauksen ja suurten lämpötilaerojen myötä tuo jälkimmäinen osakeskus lähtee äkillisesti syvenemään.

Luvassa on voimakkaita ukkosia Meksikonlahden tuntumassa oleviin osavaltioihin, mahdollisesti 30 cm lunta Kansasiin ja Oklahoman osavaltioihin, New Yorkin ja New Englandin osavaltioihin 30-50 cm lunta hyvin voimakkaine tuulineen luoden lumimyrskyn. Isojen kaupungien sade-ennusteet ovat olleet vaikeita. Näyttää siltä, että esim. New York tulee saamaan ensiksi lunta, sitten sade muuttuu kaatosateeksi ja myrskyn jälkipuolella uudestaan lumeksi.

Paljon riippuu tarkalleen minkä reitin tuo jälkimmäinen matala lopultaa valitsee, mutta varmaa on, että Yhdysvaltain koillisosissa saadaan kokea kunnon lumimyrsky sunnuntaina paikallista aikaa.

 

Palataan Suomen säähän. Tänään perjantaina ajokeli on ollut paikoin erittäin huono jäätävien sateiden ja sään lauhtumisen myötä. Lisäksi Ilmatieteen laitos on antanut pohjoiseen maa-alueille varoituksen vaarallisen voimakkaasta tuulesta. Tuulet voivat puuskissa yltää yli myrskyrajan, etenkin tuntureilla, jossa keskituuletkin ovat paikoin yli 14 m/s.

Viikonloppuna on koko maassa pääosin poutaa, Pohjois-Lapissa saadaan paikoin lunta, räntää, vettä tai jäätäviä sateita. Sää on melko pilvistä, vaikka aurinko siellä täällä paisteleekin. Lämpötilat ovat pikkupakkasella, paitsi rannikoilla ja Pohjois-Lapissa, joissa voidaan käydä nollassa tai vähän plussalla.

Korkeapaine pysyttelee lähes paikoillaan Tanskan yllä ja Atlantin matalapaineet kulkee sen pohjoispuolitse Jäämerelle. Korkeapaineen myötä esim. Helsingissä on rajakerros ollut niin stabiili, että pienhiukkaset ovat pysytelleet matalalla ja ilmanlaatu onkin ollut huono.

Ensi viikon alussa korkeapaine näyttää laajenevan ja painottuvan enemmän lännemmäksi johtuen epäjatkuvasta retrogressiosta, jossa Atlantin matalapaineet nostavat lämmintä ilmaa pohjoisemmaksi siirtäen korkeapainetta tuolle alueelle. Samalla jäämerellä on laajempi matalapaineen alue ja Suomeen virtaus käy lännestä tuoden hyvin lauhaa ilmamassaa mukanaan. Tiistaina pohjoiseen näyttää virtaavan hieman kylmempää ilmaa. Etelässä lämpötilat liikkuvat hiukan plussan puolella. Sitten tilanne muuttuu mielenkiintoiseksi.

Tuo Pohjanmerellä majaileva korkeapaine tuo Islannin ylitse pohjoiseen lauhaa ilmaa samalla kun Huippuvuorilla on arktista ilmaa. Skandinavian, Grönlannin ja Huippuvuorten kolmiossa vallitseekin suuria lämpötilaeroja ja tuohon soppaan on syntymässä tiistaina matalapaine. Viime päivinä sekä Euroopan keskuksen, että GFS malli ovat ennustaneet, että kyseisellä alueella kehittyy nopeasti syvenevä matalapaine, joka kulkee idemmäksi. Keskiviikolle mentäessä kyseinen matalapaine olisi Suomen pohjoispuolella erittäin voimakkaana ja tuulet puhaltaisivat Lapissa erittäin vaarallisesti. Edellä mainitut mallit antoivat vallan hurjia ennusteita keskiviikon ja torstain ajoissaan ja tässä niistä muutamia.

Kuvat saa isommaksi niitä klikkaamalla.

Klikkaa suuremmaksi

Euroopan keskuksen keskiviikon ajo ennusti erittäin voimakkaita tuulia pohjoiseen lähes 960 hPa matalapaineesta

 

Klikkaa suuremmaksi

GFS ennusti myös hyvin ärhäkkää matalapainetta Lappiin

 

Klikkaa suuremmaksi

Euroopan keskuksen eilinenkin ajo toi vielä tiukan painegradientin Suomeen

 

Klikkaa suuremmaksi

GFS mallin tuuliennusteet veikkasin välillä Lappiin keskituuliksikin lähes myrskyä

Tämän päivän ajoissa ollaan tultu takapakkia. ECMWF vie matalapaineen hieman pohjoisempaa reittiä ja voimistaa sen nopeammin, jolloin matala olisi jo heikkenemässä sen saapuessa Suomeen. Kuitenkin yön ajo tuo vielä voimakkaita tuulia Lappiin. GFS mallin 06z ajo tekee saman tempun ja jättää voimakkaimmat tuulet Jäämerelle. Keskiviikkoon on vielä viisi päivää, joten ennusteet muuttuvat suuntaan jos toiseen. Jokatapauksessa ensi viikon puolivälissä on potentiaalia hyvin voimakkaalle myrskylle. Juuri tullut tuore 12z GFS ajo on palannut tuohon voimakkaampaan ratkaisuun tuoden Lappiin erittäin vaarallisia tuulia.

Sitten aletaan lähestyä jo joulun säätä. Tuon matalapaineen jälkipuolella näyttää torstaina virtaavan kylmää ilmaa pohjoisesta, jolloin alkuviikon nollakelit muuttuisi pakkaskeliksi tilapäisesti. Perjantaina kuitenkin lounaistuuli näyttäisi viriävän ja sää jälleen lauhtuisi.

Saadaanko sitten etelään valkoista joulua... Ongelma on siinä, että tuo korkeapaine pitää sään niin poutaisena, että sateita ei ole etelään edes kunnolla tulossa. Tuo keskiviikon laaja matalapaine saattaa jälkipuolellaan tuoda eteläänkin sen verran kylmää ilmaa, että lumisade olisi mahdollista, mutta tyypillisesti tuossa kylmässä ilmavirtauksessa on kosteutta hyvin niukasti, joten lunta ei kyllä kertyisi lähes yhtään. Sekään ei auta, että matalapaineet kulkevat tuota pohjoista reittiä, jolloin mahdolliset sateet tulisivat etelässä vetenä. Se mitä Etelä-Suomi kaipaisi valkoisen joulun aikaansaamiseksi olisi Suomen eteläpuolitse kulkevan matalapaineen, jossa saataisiin sateita eikä matalapaine saisi tuotua lauhaa ilmaa etelään asti. Tuota ei ole näköpiirissä laajan blokkaavan korkeapaineen takia.

Nämä asiat huomioon ottaen laitan oman tämän hetkisen mielipiteeni valkoisen joulun todennnäköisyydestä Suomessa. Tämä ei siis ole mitenkään tieteellisesti pätevä tai kovin vakavasti otettava kartta, joten suhtautukaa siihen sen mukaisesti. Eteläsuomalaisten ei siis ole syytä vielä alkaa soitella varauksia Lapin lomakeskuksiin lumen perässä. Valkoisella joululla tarkoitan selkeämpää lumipeitettä eikä ohutta lumihiutalekerrosta, josta maa paistaa läpi.

1131378.jpg

Mustalla huonoin mahdollisuus valkoiselle joululla, valkoisella todennäköisin

Minkälainen mahtaa olla itse jouluaaton sää. Jos nyt jonkinlaisen keskiarvon veikkaisin, niin etelässä vähän plussaa, Keski-Suomessa nollassa, Lapissa pikkupakkasta. Mahdollisuus sateisiin etenkin pohjoisessa, pilvistä.

Että näin, päivittelen viikonloppuna Yhdysvaltain myrskyä sekä Suomeen keskiviikkona saapuvaa matalapainetta sekä tietenkin joulun säätä kun nyt useammat mallit yltävät sinne asti.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan