Atlantilla trooppinen matalapaine syntymässä tänään, Itävallassa siis ennätyssateita ja Suomessa ensi viikko näyttää hyvin vaihtelevalta.

Hurrikaani Felix toi rankkoja sateita ja kovia tuulia Keski-Amerikkaan. Ennakoitua katastrofia ei kuitenkaan sattunut, vaikka lopullinen kuollonuhrien määrä varmaan päätyy muutamaan sataan. Vieläkin esimerkiksi yhteydet Felixin iskemään Miskiton Intiaanien asuttamalle alueelle ovat poikki. Lähin suurempi kaupunki Felixin rantautumispaikasta, Puerto Cabezas, kärsi myös pahoin, sillä lähes jokainen kaupungin rakennus kärsi ainakin kattovaurioita ja arviolta 8000 taloa tuhoutui. 

Jos jotkut valittelee lentäessään ilmakuopista, niin heistä ei ehkä ole hurrikaanin metsästäjiksi. Yhdysvaltain hurrikaanikeskus lentää useita kertoja lähialueen trooppisiin myrskyihin ja niin myös Felixiin. Juuri Felixin voimistuttua viidennen luokan hurrikaaniksi eräs lento koki silmää lähestyttäessään valtavan nousuvirtauksen jonka perään heti yhtä voimakas laskuvirtaus. Koneen mittarit rekisteröi 4 G voimat. Kone on suunniteltu kestämään 6 G voimia, jotka olivat lähellä rikkoutua hurrikaani Hugossa vuonna 1989, jolloin kone koki 5.6 G kiihdytysvoimat. Eräs meteorologi kuvasi videolle toisen lennon hurrikaani Felixin silmään kun se vahvistui viidennen luokan hurrikaaniksi. Se video tutkakuvineen ja still-kuvineen silmän yläpuolella paistavasta kuusta on nähtävillä täällä.

Atlantilla jännitetään jälleen. Jo muutamia päiviä on seurattu erään Yhdysvaltain itärannikolta Atlantille siirtyneen rintaman kehitystä. Siihen ehti kehittyä selvä suljettu sirkulaatio, mutta kovat tuuliväänteet pitivät ukkostoiminnan systeemin itäpuolella ja se ehti jo näyttää melkein hajoavan. Nyt kuitenkin tämän päivän aikana tuuliväänne on huomattavasti heikentynyt sallien tuon trooppisen häiriön kehittymisen. Se todennäköisesti nostetaan trooppisen matalapaineen kategoriaan tämän päivän aikana. Hurrikaanikeskus on antanut siitä jo ns. special tropical disturbance statementin, jossa Yhdysvaltain itärannikon asukkaita kehoitetaan seuraamaan tilannetta tiiviisti.

Tuo systeemi 99L on periaatteessa sisältänyt jo trooppisen matalapaineen tuulia jo pari päivää, mutta johtuen tuon rintaman länsäolosta ja paljaasta keskuksesta sitä ei ole vielä tuolle asteelle nostettu. Sen näkyvän valon kuva on seuraavassa:

vis.jpg

Tuuliväänteen tulisi vielä lauantaina laskea huomattavasti, joten tuo systeemi tulee nyt voimistumaan vauhdilla, koska sillä on jo hyvin selkeä sirkulaatio. Eli tänään se todennäköisesti luokitellaan trooppiseksi matalapaineeksi ja huomenna trooppiseksi myrskyksi. Se lähtee nyt kulkemaan länteen kohti Yhdysvaltain itärannikkoa. Se saattaa ehtiä voimistua hurrikaaniksi ennen iskuaan maanantaina Suomen aikaa Etelä- tai Pohjois-Carolinan osavaltioon. Siitä se matkaa rannikkoa pitkin tuoden rankkoja sateita koko itärannikolle ennen kuin matalapaine absorboi sen. Yhdysvaltain hurrikaanikeskus lentää tutkimaan kyseistä systeemiä tänään.

Uusia hyvin huolestuttavia uutisia ilmaston lämpenemisen saralta. Uusimmat mittaukset näyttää, että pohjoinen arktinen jääpeite on edelleen sulamassa ennätysvauhtia. Pohjoisnavan jääpeite on tällä hetkellä 42 % pienempi kuin samaan aikaan vuonna 1979. Siinä missä vielä vuosi pari sitten arvioitiin, että pohjoisnavan jääpeite katoaa vuosisadan lopulla, ehkä aikaisintaan 2070, on nyt eräät arviot veikkaamassa, että tämä tapahtuu jo vuoteen 2030-2040 mennessä. Jeff Mastersilla on jälleen blogissaan hienoa tietoa tästä aiheesta. Kuten hän kirjoittaa, mahdollinen pohjoisnavan jääpeitteen sulaminen ei itsessään nosta meren pintaa hirveän merkittävästi, koska jääkerros syrjäyttää jo nyt saman verran vettä sen alapuolella. Ongelma on siinä, että niinkin suuren alueen sulaminen lämmittää pohjoista pallonpuoliskoa ja etenkin arktisia alueita huomattavasti kun auringon säteilyä heijastava jää- ja lumipeite katoaa ja tilalle jää hyvin lämpöä absorboivaa tummaa jäätä ja vettä. Niinpä tämän aikaansaama lämpeneminen edesauttaa Grönlannin ikijään sulamista, josta varsinaiset ongelmat vasta alkaa: se kun on mantereen päällä ja sulanut jää ja lumi nostaa meren pintaa merkittävästi.

Sitten mennään Itävaltaan, jonne tuo rankkasade iski. Siellä on satanut keskiviikosta lähtien erittäin rankasti ja sade-ennätykset ovat menneet rikki. Enimmillään Lunz am See'llä on mitattu keskiviikosta kahdeksalta aamulla perjantaihin puoleenpäivään mennessä eli 52 tunnissa 264 mm vettä. Eli keskimäärin joka tunti yli kahden päivän ajan on tullut 5 mm vettä. Lähivaltioissa on myös ollut rankkoja tulvia. Romaniassa on viisi ihmistä hukkunut ja ainakin kaksi on kadoksissa. Itävallassa on esiintynyt mutavyöryjä ja Tonava tulvii ja on nyt korkeimmillaan 20 vuoteen. Vaikka pahin alkaa kohta olla ohi, on Itävallan itäosissa voimassa punainen varoitus sateesta, jota nyt perjantaina saadaan vielä paikoin yhteensä 50-120 mm.

Suomessa lauantaiksi tulossa ollut matalapaine kulkee ennustettua eteläisempää reittiä koilliseen muodostuneen heikon korkeapaineen ohjaamana. Matalapaineesta voi yltää länsi- ja lounaisrannikolle sateita lauantain aikana. Muutoin maassa on poutaista. Sunnuntaiksi lähinnä Lappiin ja Pohjanmaalle leviää sadekuuroja. Maanantaina sateita saadaan lähinnä länsi- ja lounaisrannikolla sekä Pohjanmaalla ja Oulun läänissä. Tiistaina sateita tulee aluksi etenkin Länsi-rannikolla ja myöhemmin myös keskisessä Suomessa ja Itä-Lapissa.

Keskiviikolle mentäessä mallit jälleen eroavat suuresti. Tuo viimeksi veikkaamani sään parantuminen on vielä täysin auki. Euroopan keskuksen malli pitäisi ehkä perjantain ja lauantain mukavina ainakin eteläisessä Suomessa, mutta sunnuntaiksi se toisi syysmyrskyn. GFS malli olisi myös perjantain/lauantain kannalla, vaikkakin hieman pessimistisemmin. Eli nyt ei niin hyvältä näytä kuin viimeksi. GFS malli toisi myös sunnuntaista alkaen hyvin laajan ja voimakkaan matalapaineen lännestä. Sekin ennustaa myrskyä sitten alkavalle viikolle. Eli syksy sen kuin jatkuu..