Syksyiset kelit alkavat ja varsinaista loppua ei ole näköpiirissä.

Suursäätilan muutos käynnistyi kun Brittein saarten länsipuolelle kehittyi sulkukorkeapaine. Sen myötä matalapaineet saapuvat lännestä ja ajoittain kun matalapaineet siirtyy Suomen itäpuolelle virtaus kääntyy puhaltamaan suoraan Jäämereltä. Siinä missä Helsingissä nautittiin viime päiviin asti yli +10 asteen 850 hPa:n lämpötiloista ollaan jatkossa lähellä +0.

Näin ollen täällä etelässä päivälämpötilat jäävät alkavalla viikolla pääosin alle +15. Lapissa jäädään puolestaan n. +10 asteeseen, aivan pohjoisessa lähelle +5. Öisin on Lapissa paikoin pakkasta. Niinpä siellä tullaan paikoin saamaan kesän tai syksyn ensimmäinen lumipeite tulevalla viikolla.

Varsinaista lämpenemistä ei ole näköpiirissä seuraavaan puoleentoista viikkoon. GFS mallin pääajo tosin hieman lämmittäisi ilmamassaa ensi viikonloppuna, mutta samana mallin parviajo itseasiassa toisi viileintä keliä juuri viikonlopuksi. Euroopan keskuksen malli kääntää virtauksen puhaltamaan suoraan Jäämereltä juuri viikonlopuksi. Eli ei hirveän hyvältä näytä. Tosin jos ajatellaan positiivisesti, niin tällainen kylmä jakso vain saisi mahdollisen syyskuun lämpenemisen tuntumaan entistäkin paremmalta. Se, jatkuuko syksy tästä nyt suoraan talveen on melko epävarmaa, itse veikkaisin, että kyllä syys-, lokakuun aikana jälleen sää lämpenee. Syynä tähän on Pohjoisnavan jääpeitteen sulaminen.

Jeff Masters blogissaan kertoo, että Pohjoisnavan jääpeitteestä puuttuu tällä hetkellä kolmasosa jos tarkastellaan viimeisen 1979-2000 ajanjakson keskiarvoa. Kun sulamiskautta on vielä n. kuukausi jäljellä tuo ennätysalhainen peite pienenee vielä. Syynä on epätavallisen selkeä sää ja sen myötä lämpimämpi keli. Kuten hän mainitsee voi tällä olla vaikutuksia tulevan syksyn ja talven säähän pohjoisella pallonpuoliskolla. Epätavalliset säätilanteet sekä suihkuvirtauksen sijainti voi johtaa talven myöhästymiseen jälleen kerran kuten vuosi sitten. Tämä voi siis johtua siitä, että kun noinkin suuri osa jääpeitteestä on poissa ei se heijasta auringon säteilyä yhtä tehokkaasti takaisin avaruuteen kuin normaalisti ja näin ollen meri absorboi lämpöä voimakkaammin. Tällä saattaa siis mahdollisesti olla arvaamattomia vaikutuksia tulevan talven säähän. Kuten hänen sivultaan huomaa on tuo aukko toisella puolella napaa, alkaen Siperian länsiosista koillisosaan ja Alaskaan asti.

Trooppisella Atlantilla ei ole tällä hetkellä juurikaan aktiviteettia eikä GFS malli ennusta trooppisten matalapaineiden syntyä seuraavaan viikkoon.

Lähden tiistaina reissuun Saksaan ja palaan perjantaina. Näin ollen seuraava päivitys on ensi viikonloppuna.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan