Paljon kerrottavaa tällä kertaa joten mennään suoraan asiaan.

Etelää eilen moukaroinut ukkonen oli mcs, mesoscale convective system eli mesosmittaluokan konvektiivinen järjestelmä. Siihen liittyi hyvin runsasta salamointia, voimakkaita puuskia vaikka tuulivahinkoja ei ole pahemmin ilmaantunut.

Klikkaa isommaksi

Systeemi juuri Uudenmaan päällä. Kuvat saa isommiksi niitä klikkaamalla.

 

Klikkaa suuremmaksi

Kaakkoon siirtynyt MCS.

 

Klikkaa isommaksi

Helsinki Testbedin tutkakuva. Järjestelmä hajosi osittain kahtia, jolloin ylempi osa jatkoi koilliseen. Suomenlahdelle ja rannikolle jäi toinen puolisko.

 

846200.jpg

Salamaniskut tutkakuvassa.

 

Klikkaa isommaksi

Hälytyksiä kerrakseen Helsingissä Kumiankka.net -sivuston kartalla.

Itse kuvailin tuota ukkosta Helsingin Kaivarin rannasta. Videokuvaa tuli puolituntia ja tein siitä kuuden minuutin koosteen. Pilkoin sen kahtia ja ne on nähtävissä netissä. Tiedostot ovat suht isoja, mutta laajakaistoilla latautunee melko nopeasti. Kannattaa antaa ohjelman ladata sen ensin kokonaan. Ensimmäinen osa löytyy täältä. Toinen löytyy tästä.

 

Sitten tämän hetkiseen säätilanteeseen. Ensi yöksi ja päiväksi on jälleen Suomeen luvassa voimakkaita ukkosia. Ennenkuin mennään niihin, mennään Saksaan, jonne on torstaina iltapäivällä syntynyt supersolu. Tutkakuvassa se on näyttänyt seuraavanlaiselta.

846214.jpg

Johtuen tutkan heikosta resoluutiosta on vaikea sanoa, onko siinä esiintynyt koukkukaikua, mutta se on mahdollista. Solu ohitti Dresdenin kaupungin hiuksen hienosti.

846217.jpg

Tässä Saksan Ilmatieteen laitoksen tutkakuvassa tuo solu näkyy alavasemmalla. Saksassa vallitsee parhaillaan hyvin voimakkaat tuuliväänteet, joiden myötä sinne syntyy vaaraa aiheuttavia ukkossoluja. Toinen MCS on kaartanut luoteeseen.

Nämä ukkoset kehittäneeseen matalapaineeseen kehittyy osakeskus, joka on liikkeessä Suomen yli huomisen aikana. Siihen voi siis liittyä voimakkaitakin ukkosia.

Ukkoskuuroalue saapuu lounaaseen puolenyön jälkeen ja yön aikana ukkoset painottuu Lounais- ja Etelä-Suomeen ja aamuun päin mentäessä muuallakin lännessä, keskisessä Suomessa saadaan yleisesti sade- ja ukkoskuuroja. Itään ukkoset saapuu aamupäivän ja iltapäivän kuluessa.

Synoptisessa säätilanteessa matalapaineen myötä yön aikana positiivinen pyörteisyysadvektio saa aikaan laaja-alaisempaa nousuliikettä, joka auttaa jonkin verran mahdollisten inversioiden purkamisessa. Tosin rajakerros näyttää ainakin aluksi olevan melko stabiili kuten esim. Jokioisten luotaus tänään osoitti, jolloin konvektio joutuu kehittymään sen yläpuolelle. Keskitroposfäärin lämpötilavähete sen sijaan näyttää kohtuulliselta, ei tosin niin suurelta kuin eilisessä tilanteessa. Rajakerroksen kosteus on jälleen hyvin runsasta.

ICAPE on ehkä maksimissaan 300 kJ/m2. Stabiilimman rajakerroksen myötä MLCAPE jää alhaiseksi. 0-1 km tuuliväänne on aluksi n. 7-10 m/s, mutta laskee aamun kuluessa. 0-6 km tuuliväänne sen sijaan on se miksi uutisissakin on varoiteltu voimakkaista ukkosista. Suihkuvirtauksen saapumisen myötä se kasvaa 15 m/s, jotkin GFS mallin ajot ovat ennustaneet yli 20 m/s. Tämän päivän Saksan supersolun kohdalla se oli jopa yli 25 m/s. 1-8 km tuuliväänne on sekin Suomessa yli 20 m/s. Saksan supersolussa tuo puolestaan oli huikeat 50 m/s, jossa yhdistyi vielä yli 1250 kJ/m2 ICAPE.

Näin ollen Suomessa yöllä mekastavat ukkoset eivät varmaan salamatiheydeltään pärjää eiliselle, mutta ukkospuuskat voivat olla paikoin vaarallisen voimakkaita. Lisäksi voi esiintyä suuria rakeita. Paljon riippuu myös siitä, kuinka järjestäytyneenä ukkosalue saapuu, se nähdään sitten alkuyön tunteina. Sademäärät ovat kuurojen sattuessa kohdalle helposti yli 20 mm. Paikoin voidaan saada päivän aikana useita kymmeniä mm sadetta. Sadekuuroja voi perjantain aikana tulla useampia kun matalapaineen häntä kiertyy takaisin päivän aikana etelään ja itään.

Päivälläkin ukkoset ovat voimakkaita kun MLCAPE kasvaa, mutta GFS mallin tuorein ajo ei sitä kasvata paljoakaan. Voi olla, että on vain sen ajon virhe. Virolainen Lam-malli nostaa sitä useita satoja Jouleja. Niinpä päivällä kun tuo rajakerros ehkä auringon vaikutuksesta lämpenee ja muuttuu labiilimmaksi, sen kosteusmäärät ovat edelleen suuria. Eli jos tuo CAPE pääsee silloin kohoamaan on silloin heti myös tuo suuri 1-8 km tuuliväänne auttamassa ukkosten kehittymisessä. Päivitän mahdollisesti yön tai aamun aikana mikäli niistä tulee selkeämpiä arvoja GFS mallin toimesta.    

Sää alkaa nyt viiletä. Kun vielä seuraavan vuorokauden aikana esim. Helsingissä on 850 hPa:n lämpötila n. +12, on se GFS mallin mukaan ensi viikon puolivälissä lähellä nollaa. Lapissa kyseinen lämpötila voi olla jopa -5 asteen paikkeilla. Näin ollen päivälämpötilat ovat Lapissa alle +10 ja etelässä +10-15. Öisin voi Lapissa paikoin esiintyä jopa pakkasia, ainakin ankaraa hallaa. Etelässäkin öisin lämpötilat laskevat alle +10 mikäli on pilvetöntä. Sadekuuroja saadaan suuressa osassa maata päivittäin. Eli syksyistä keliä on ensi viikolla. Onneksi olen silloin Saksassa, hehee..

Eli päivitän tässä seuraavan vuorokauden kuluessa, jos jotain uutta ilmenee.