Maanantain ukkoset alkaa pikku hiljaa olla paketissa, vaikka idässä vielä ukkostaakin. Helsingissä meikäläisen saldona oli yön kunnon myräkkä, jota olin seuraamassa keskustassa ja yksi sadekuuro, josta kuulemma hieman jyrisi. Useita ukkossoluja on ollut liikkeellä, etenkin idässä ja kaakossa. Isoin möykky kulkeutui Suomenlahdelle ja siitä Viron rannikkoa viistäen kohti Pietaria.

Viime yönä siis varmaan saatiin kerralla Helsinkiin enemmän salamointia kuin viime kesänä yhteensä. Itse lähdin Kaivariin katselemaan jos sieltä jotain ukkosen kaltaista tulisi kun tutkakuva näytti pikkuisen solun liikkuvan Suomenlahdella. Siitä sitten kehittyikin rannikolla paljon suurempi solu ja sen mukaisesti myös saatiin sateita.

621123.jpg

Helsinki Testbedin tutkakuva solusta kun ensimmäinen kaatosadejakso alkoi 23.35. Salamointi oli reipasta, n. 20 sekunnin välein taivas välkehti. Tosin melko suuri osa oli pilvisalamoita ja harvassa itse salama ulottui pilven reunoille, joista ne tarttui kameraan. Samainen Helsinki testbed kertoi epävirallisilla mittausasemillaan sateen intensiteetiksi parhaimmillaan yli 100 mm/h Stadionin ja Bulevardin mittauspisteillä. Myräkkä kesti keskustassa vajaan tunnin. Solun jäljiltä kadut olivat jokia. Pahinta jälkeä näin Sörnäisten rantatiellä, jossa kadut molempiin suuntiin tulvi vettä kun sitä virtasi solkenaan korkeammalta Sörnäisten metroaseman suunnalta. En tiedä kuinka syvä vesilammikko oli, mutta useat autot olivat pysähdyksissä hätävalot päällä. Tämä varmaan toistui monessa eri paikassa pääkaupunkiseudulla.

Otin runsaasti kuvia, mutta edellä mainitusta syystä vain harva salama tarttui digimuotoon. Ehkä paras otos on seuraavassa, jossa salama iski Helsingin keskustan yllä. Kuva on Tuomiokirkon läntisen katoksen alta. Kuvaa klikkaamalla pääsee katsomaan sitä isompana, sekä muita kuvia tuolta illalta kunhan ehdin niitä esille laittaa.

Tästä pääset kuvagalleriaan

Että sellaista meininkiä Helsingissä.

Katsotaan sitten hieman tiistain säätilannetta. Ukkoset painottuvat Etelä-Suomeen. Uusi lämmin rintama kulkeutuu etelästä Suomeen aamupäivän aikana. Ukkoskuurot syntyvät sen jälkipuolelle tämän päivän tapaan. MLCAPE arvot ovat alle 1000 J/kg, mutta korkeampia tässä etelässä kuin maanantaina. GFS mallin iltapäivän ajo toisi hetkeksi iltapäivällä aivan kaakkoon hieman yli 1000 J/kg. ICAPE arvot ovat aivan etelässä ja kaakossa myös parhaimmillaan hieman yli 1000 kJ/m2. Tuulen väänne on heikentynyt sitten viime kerran ja nyt se on melko olematonta. Tosin 1-8 km shear olisi ehkä 15 m/s. Väänne kasvaa hieman iltaa kohti, mutta on edelleen heikkoa. Ehkä kaakossa on eniten väännettä paksussa kerroksessa. Helisiteetti sen sijaan on melko runsasta ja se auttaa hieman ukkoskuurojen voimistumisessa. GFS mallin antama Supercell composite index antaisi pienen riskin supersolujen kehittymiselle kaakkoon iltapäivällä. 2 km - 4 km lämpötilavähete on suurempi tiistaina kuin maanantaina. LCL taso ovat myös melko alhaalla, joten kertoo alatroposfäärin suuresta kosteusmäärästä, joten sen vähyydestä ei ukkoset tule riippumaan.

Jos jotain rajausta taas yrittää, niin sanoisin, että ukkoset ovat todennäköisimpiä tuon lämpimän rintaman jälkipuolella. Voimakkaimmat solut syntyvät sitten Turku, Hämeenlinna, Heinola, Saimaa linjan eteläpuolelle. Ukkoset kehittyvät etenkin iltapäivällä ja alkuillasta. Riippuen niiden järjestäytymisestä ne voi selvitä hengissä pidempäänkin. Salpausselkä voisi olla yksi ukkosherkin alue ja muutenkin Kaakkois-Suomi. Suomen ulkopuolelta mainittakoon, että ehkä voimakkaimmat solut syntyvät Venäjälle Laatokan itäpuolelle. Kuitenkin kaikelle ukkoskehitykselle on tiistaina hyvin tärkeää kuinka pilvistä sää on. Mikäli taivaalla on päivällä laaja-alaisempaa pilvisyyttä ja aurinko ei pääse kunnolla porottamaan, ei edellytyksiä voimakkaisiin ukkosiin ole. Näin ollen voi olla suuria eroja mihin ukkostoiminta keskittyy.

Katsotaan miten käy. Päivitän mahdollisesti aamupäivällä, jos uusissa ajoissa on jotain uutta.