Terve taas..

Ei sitten näytäkkään niin poutaiselta tämä viikko kuin vielä muutama päivä sitten. Huomenna tulee matalapaineen mukana sateita tänne etelään ja joukossa voi siis muodostua ukkosia, mutta ne voivat olla hyvin paikallisia ja todennäköisesti Helsinkiin saadaan vain sadekuuroja. Itse rintama näyttää hiukan hajoavan Suomeen saapuessaan ja jatkuvammat sateet jää itään päin. Kuitenkin sen etupuolella kostean ja lämpimän ilman ansiosta kuuroja kehittyy päivän mittaan ja saa nähdä jaksaako tuo itse rintama miten voimakkaana pääkaupunkiin asti.

Sitten sunnuntaina ja maanantaina sataa taas reippaammin, mutta silloin ollaan jo syyskuun puolella. On mielenkiintoista kuulla, miten elokuun lopun sateet ovat vaikuttaneet koko kesän sademääriin, eli kuinka ennätyksellisen kuivat ovat kuukaudet olleet yhteensä.

Oli pakko päivittää näin yömyöhään, koska selailin tuossa hurrikaaneja, joita alkaa nyt olla yhä enempi ja enempi. Syyskuu onkin koko vuoden vilkkain kuukausi tällä saralla ja heti syyskuun tullessa voidaan ensi viikolla odotella Atlantille lisää trooppisia myrskyjä ja hurrikaaneja.

Tästä enteenä on Atlantin puolivälissä useita trooppisia aaltoja, jotkin heikkoja, jotkin voimakkaampia. Se mikä useita estää voimistumasta on kuiva vallitseva ilma ja Saharasta levinnyt hiekkapöly, joka ei ole myrskyille hyväksi. Tuo jokavuotinen Sarahan hiekan leviäminen on jo heikkenemään päin ja kunhan nuo trooppiset aallot kulkevat länteen päin ja saavuttavat Karibian ja sen kostean ilman on luvassa jälleen uusia myrskyjä.

Onhan meillä kuitenkin useita trooppisia myrskyjä tälläkin hetkellä. Ernesto on yhä Floridan yllä ja se on säilyttänyt muotonsa yllättävän hyvin ja sen ilmanpaine on pysynyt lähes entisellään. Tosin tuulet ovat laskeneet niin, että se luokitellaan trooppiseksi matalapaineeksi (alle 39 mph). Kunhan myrsky jälleen ilmestyy veden päälle, sen odotetaan voimistuvan, mutta etenkin noin heikot myrskyt vaativan enemmän aikaa, jotta ne saavat "koneiston" toimimaan ja voimistuminen voisi kiihtyä. Ernesto oli juuri saanut sen rakenteen kasaan ja ilmanpaine oli lähdössä laskuun kun se iski Floridan eteläosiin. Vain noin 10 tuntia kauemmin veden yllä olisi varmaan riittänyt sille noustakseen takaisin hurrikaaniluokkaan. Nyt meteorologit ennustaa sen voimistuvan takaisin trooppiseksi myrskyksi kun se iskee etelä- tai pohjois-Carolinaan.

Toisella puolella mannerta on hurrikaani John. Tämä on paljon mielenkiintoisempi tapaus, sillä sen tuulet puhaltavat 4. luokan hurrikaanin voimalla ja mahdollinen voimistuminen edelleen on mahdollista. Se mikä tässä on seuraamisen arvoista on nähdä iskeekö se mahdollisesti mantereelle Meksikoon, sillä se liikkuu hyvin lähellä rantaviivaa ja kulkee toistaiseksi sen mukaisesti. Pienikin poikkeama toisi erittäin voimakkaita sateita ja tuulia Meksikon rantalomakaupunkeihin ja se olisi yksi voimakkaimmista Tyyneltä valtamereltä Pohjois- tai Väli-Amerikkaan iskeneistä hurrikaaneista.

204720W_sm.gif

Kuten näkyy, John on hyvin lähellä iskemistä Meksikoon ja näyttää todennäköisemmältä, että se ainakin iskisi Bajan ulokkeeseen Californian lahden vieressä.

Vielä yksi mainittava myrsky, supertaifuuni Ioke. Se on jo päiviä hortoillut keskellä Tyyntä valtamerta ja nyt se on iskemässä lähes suoraan Wake Island saareen, jota Yhdysvallat pitää armeijan tukikohtana. Ioke on pysytellyt 4-5 kategoriassa jo useita päiviä ja sen tuulet ovat nyt 155 mph eli juuri 5.luokan hurrikaanin rajakohdassa. Mikä tekee siitä aivan uskomattoman ovat sen aiheuttamat aallot. Ioke saa parhaillaan aikaan jopa 17 metrisiä aaltoja ja sitäkin korkeampia ja uskotaankin, että Ioken suora osuma Wake Islandiin peittoaa koko saaren veden alle, eikä jäljelle jää paljon mitään paitsi betonista tehdyt rakennelmat. Mikäli kiinnostaa seurata myrskyn tuloa saarelle voitte katsoa antureiden antamia tietoja tuulennopeudesta ja ilmanpaineen laskusta täällä.

wp0106sair.jpg

170984.jpg

Ioke kuvassa oikealla.