Etelässä terminen kevät tekee tuloaan. Lähipäivinä päivälämpötilat ovat selvästi plussan puolella ja myös yöt ovat lauhoja. Pohjoisessa sentään vietetään viikonloppu pakkaskelissä ja paikoin tulee runsaasti uutta lunta.

Lauantaina päivällä rintamavyöhyke on Pohjois-Pohjanmaan tienoilla ja tällä alueella tulee lumi- ja räntäsadetta. Iltaa kohti lännestä saapuu sateita kuten myös etelästä kylmän rintaman myötä. Etelässä sateet ovat pääosin kuuroluonteisia ja tulevat vetenä. Sunnuntain vastaisena yönä rintamat yhdistyvät maan keskiosissa ja etenkin Kainuun suunnalla lunta voi pyryttää sakeastikin. Sunnuntain aikana entisen Oulun läänin ja Etelä-Lapin alueella lunta voi kertyä n. 20 cm, paikoin ehkä ylikin. Ajokeli tulee olemaan erittäin huono.

Etelässä viikonloppuna ollaan siis pääosin plussalla ja vesisateiden myötä lumipeite alkaa huveta. Lauantaina maan eteläosien sisämaassa päästään yli +6 asteen, ehkä n. +8 asteen kieppeille parhaimmillaan. Harmittavan lähellä on kyllä hyvin lämmintä ilmaa, esim. Virossa lämpötila kohoaa yli +10 asteen (ehkä jopa +15). Sunnuntaina etelässä ollaan muutamia asteita plussalla ja paikoin tulee vesi- tai räntäsateita.

Alkuviikon osalta sade-ennuste on vielä epävarma. Sateita näyttäisi tulevan maan etelä- ja itäosiin. Alkuviikolla ilmamassa näyttäisi tilapäisesti viilenevän, mutta mahdollisesti uusi annos keväistä ilmamassaa saapuu viikon puolivälin tienoilla etelästä tai kaakosta. Tällöin lämpötilat voisivat kohota lähelle +10 astetta. Yöt tosin voivat olla vielä pakkasöitä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen tuorein kuukausiennuste näyttäisi viime viikosta poiketen ensi viikosta tavanomaista lämpimämpää maan etelä- ja keskiosissa. Sitä seuraavakin viikko näyttäisi olevan idässä keskimääräistä lämpimämpi. Tähän ennusteeseen kannattaa suhtautua varoen, sillä viikossa ennuste teki täyskäännöksen.

Alla on GFS mallin pääajon sade-ennuste ensi viikon keskiviikkopäivään saakka.

4465386948_e13af6e83a_o.gif

4465387500_6ff0534a9a_o.gif

Alempi animaatio kuvastaa GFS mallin näkemystä lumipeitteen määrästä keskiviikkopäivään saakka. Kuten nähdään, lumiraja kipuaisi jo etelärannikolle. Tämä saattaa olla hieman liian agressiivinen ennuste, mutta selvää on, että lumet saavat kyytiä ensi viikolla (etenkin jos mukaan sattuu reippaita vesisateita).

Hiljalleen lämpenevä sää alkaa nostaa esiin kevään tulvariskit. Alla on perjantain tilanne lumen vesiarvon osalta.

4465686208_d66392b964_o.gif

4465686212_360668ee5c_o.gifLähde: SYKE

Yllä olevasta kuvasta ilmenee, että etelärannikon tuntumassa lumen vesiarvo on 130-180 mm/kg/m2. Tämä on pitkän ajan keskiarvoon verrattuna tavanomaista enemmän (kuva alla).

4464917481_91d57678bb.jpg

Lähde: SYKE

Sään lämpenemisen ja lumien sulamisen vuoksi alkaa tulvariski kohota maan eteläosissa. Perjantaina SYKE päivitti tilannetta nettisivuillaan:

Etelä-Suomen virtaamat ovat tämän hetken ennusteiden mukaan lähdössä kasvuun mahdollisesti ensi viikon aikana, tulvahuippu on odotettavissa huhtikuun puolivälin tienoilla. "Etelärannikolle odotellaan suurimpia tulvia", toteaa SYKEn johtava hydrologi Bertel Vehviläinen. Useimmissa etelärannikon joissa, esimerkiksi Vantaanjoessa, on vesistöennusteiden mukaan odotettavissa selvästi suurempi kevättulva kuin mihin 2000-luvulla on totuttu. Jos kevään lisäksi huomioidaan muutkin vuodenajat, on viimeksi kuluneen vuosikymmenen ennätysvirtaamien ylittyminen tämänhetkisten ennusteiden mukaan lähellä. Tämän hetken ennusteen mukaan kevään virtaamahuippu on Oulunkylässä 50 % todennäköisyydellä välillä 150-200 m3/s.

"Etelärannikolla tulvat alkavat aikaisintaan huhtikuun alussa, suurin piirtein huhtikuun puoleenväliin mennessä. Pohjanmaalla viikkoa-paria myöhemmin, ja Lapissa vasta huhtikuun lopulla-toukokuun aikana", Bertel Vehviläinen arvioi.

4465718160_f4a5c5351a.jpg

Lähde: SYKE

Yllä on ennuste Vantaanjoen tilanteesta Oulunkylässä. Tilastojen mukaan virtaaman vahinkoraja on 183 m3/s. Ennuste näyttää tällä hetkellä parviajojen keskiarvon perusteella huippuarvoksi 171 m3/s eli alle vahinkorajan. Toisaalta usea skenaario ennakoi tämän rajan ylittäviä lukemia, maksimin ollessa 241 m3/s. Selvästikin Oulunkylän osalta liikutaan "vaarallisilla vesillä". 171 m3/s virtaamahuipun toistuvuusaika on 6-7 vuoden välein, 241 m3/s toistuvuusaika on noin 45 vuotta.

4464942381_33cbb6ee37.jpg

Lähde: Syke

Yllä on ennustettu vedenkorkeus Oulunkylän mittauspisteessä. Vahinkoraja on 8 metriä ja ennusteiden keskiarvo veikkaa 7,9 m korkeutta ääriarvon ollessa 8,5 m (ennätys on vuodelta 1931: 8,46 m). Tällä hetkellä hieman yli 25 % todennäköisyydellä vahinkoraja ylittyy Oulunkylässä huhtikuun aikana.

Tässä oli esimerkkinä vain yksi asema. Useilla muillakin havaintopaikoilla tilanne on mielenkiintoinen. Seurataan ennusteita ja tulvariskiä seuraavissa päivityksissä.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

122754737.jpg

Helsingin Kaisaniemen vanha lumen syvyyttä mittaava tikku helmikuun lopulla.